
Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siekia užtikrinti, kad valgytojų stalą pasiektų iš tiesų ekologiški gaminiai, pagaminti laikantis griežtų ekologinei gamybai keliamų reikalavimų. Šią savaitę ŽŪM susirinkę Ekologinės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos tarybos nariai diskutavo dėl taikytinų sankcijų, nustačius neleistinas ekologinėje gamyboje medžiagas. Taryboje vieningai sutarta, kad sankcijos turi būti griežtos, tačiau proporcingos pažeidimo mastui.
Norint, kad pirkėjams būtų tiekiami tikrai ekologiški gaminiai, kontroliuojamas visas ekologiškų gaminių gamybos procesas
„nuo lauko iki stalo“. Ūkiuose tikrinami ne tik laukai, sodai, šiltnamiai ir ganyklos, gyvulių laikymo sąlygos lauke ir tvartuose, bet ir pirkimų bei pardavimų dokumentacija, įrašai gyvulių priežiūros žurnaluose, imami ir nepriklausomose akredituotose laboratorijose tiriami mėginiai dėl neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų naudojimo auginimo, sandėliavimo ar gamybos proceso metu.
Per metus bent kartą patikrinamas kiekvienas ekologinės gamybos ūkis ar įmonė, o 10 proc. sertifikuotų subjektų tikrinami papildomai nepranešus. Nesilaikantys reikalavimų gali sulaukti tikrai nemažų bėdų. Nustačius ekologinėje gamyboje neleistinų medžiagų naudojimą laukia ypač griežtos sankcijos – gaminiai ir ūkis netenka ekologinės gamybos statuso.
Visos ekologiškų gaminių kontrolės procese dalyvaujančios institucijos nuolat stiprina kontrolę ir bendromis pastangomis siekia užtikrinti, kad gaminiai, užteršti neleistinomis medžiagomis, į rinką nepatektų. Nuolat peržiūrimi ir kontrolės mechanizmai bei galiojančios sankcijos.
Šiuo metu Ekologinės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos taryboje tariamasi apie galimybes detalizuoti sankcijas, apibrėžti, kokios jos turėtų būti taikomos esant tyčiniams, pakartotiniams ar netyčiniams pažeidimams, kurių ūkininkas, net ir labai stengdamasis, negalėjo išvengti.
Labai pritariu, kad svarbu ne tik ekologiškai užauginti produktą, nenaudojant pesticidų, chemikalų ir t.t. Svarbu ir tinkamos, švarios ir higieniškos laikymo sąlygos. Gi produkciją negali suversti į bet kokį garažą ar rūsį. Kiek mačiau dabar labai populiarūs yra mobilūs angarai ir paviljonai produkcijos sandėliavimui