Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai

www.alkas.lt
2015-08-19 18:45:29
0
Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai

„La Crepe“ nuotr.

       
„La Crepe“  nuotr.
„La Crepe“ nuotr.

Žmonių gyvenimo ir maitinimosi įpročiai pamažu kinta: padrąsinti žiniasklaidos, sveikos mitybos guru, draugų ir pažįstamų, jie ima sportuoti, vis drąsiau atsisako riebių, nesveikų patiekalų ir greito maisto, rinkdamiesi maisto specialisto sudarytą racioną. Nors tai gali ir atrodyti kaip madų vaikymasis, mitybos specialistai džiaugiasi, kad anksčiau garbinę nesveiką maistą, dabar žmonės pradeda kreipti dėmesį ne tik į jo maistinę vertę, bet ir patiekalo ingredientuose esančias kenksmingas medžiagas. Ką valgyti, kokius ingredientus rinktis, koks maisto paruošimo būdas naudingiausias – šie klausimai tampa vis aktualesni. Ypač, jei tenka valgyti ne namie.

„Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, apie 1 procentas žmonių populiacijos serga celiakija – liga, dėl kurios visiškai netoleruojami kvietiniai, rugių bei miežių produktai, tačiau gerokai didesnė dalis žmonių kenčia dėl ne tokio radikalaus šiuose produktuose esančio gliuteno netoleravimo. Interneto platybėse yra daugybė informacijos apie sveiką mitybą: susikūrusiose bendruomenėse žmonės aptarinėja maisto produktų vertę ir naudingumą, dalijasi receptais, kaip pasigaminti jiems kenksmingų medžiagų neturinčių patiekalų, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. – Tačiau šie patarimai aktualūs tik gaminant namuose, nes valgymas restorane ar kavinėje tokiems žmonėms kelia stresą – personalas Lietuvoje vis dar nepakankamai apmokytas suteikti svarbią informaciją apie gliuteną maiste, tad žmonės turi tenkintis paprastais, bet saugiais patiekalais arba gamintis norimą patiekalą namuose. Ši situacija aktuali ir netoleruojantiems laktozės ar alergiškiems tam tikriems maisto produktams.“

Pasak UAB „Amber Food“ rinkodaros vadovės Linos Nikonovaitės, situacija maitinimo rinkoje pasikeitė praėjusių metų pabaigoje priėmus naujus maisto ženklinimo reikalavimus – nuo 2015 metų gruodžio restoranai privalo nurodyti produktų sudėtyje esančius alergizuojančius arba skatinančius netoleravimą ingredientus bei priedus. Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos vasarį atliktos apklausos duomenimis, 50 procentų respondentų pageidautų, kad informacija apie minėtas medžiagas būtų nurodyta prie kiekvieno patiekalo – iki šiol tokia informacija buvo pateikiama tik ant parduotuvėse parduodamų maisto prekių pakuočių.

„Įvairių tyrimų duomenimis, mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos sveikatai, tad labai svarbu, kad restoranai ne pataikautų, o ugdytų klientų maitinimosi įpročius, pasiūlydami jiems subalansuotų ir sveikatai naudingų patiekalų, nes noro sveikai maitintis nepakanka – reikia turėti vietą, kur tai galima padaryti. Pastebime, kad klientai tampa vis reiklesni maisto kokybei ir jo sudėčiai – mūsų restoranų lankytojai nuolatos pateikia klausimų apie patiekalų ingredientus ir juose galimai esančius alergenus. Siekdami pateikti visą klientams reikalingą informaciją, apmokome personalą išmanyti patiekalų sudėtį ir žinoti juose esančius galimus alergenus, o naujame „La Crepe“ valgiaraštyje pateiksime specialų patiekalų be rugių ir kviečių bei laktozės ženklinimą, – naujoves pristato L. Nikonovaitė. – Atsižvelgdami į kintančius vartotojų poreikius bei įpročius, nusprendėme pakeisti savo restoranų valgiaraštį, kad jis atitiktų ne tik sveikai besimaitinančių, bet ir ypatingų reikalavimų maistui turinčių žmonių racioną. Bendradarbiaudami su mitybos specialistais, naujame valgiaraštyje įtraukėme sveikai subalansuotų patiekalų pasirinkimų, pavyzdžiui, lietinius iš pilno grūdo speltos miltų su avižų pienu ar stiklinius makaronus su miso padažu. Griausime mitus ir tvirtinsime, kad sveikas maistas yra skanus – sveikuolių patiekalus atranda ir pamėgsta net ir didžiausi gurmanai.“

Kaip teigia mitybos specialistė V. Kurpienė, Vakaruose nuo seno labiau rūpinamasi sveikata ir gera savijauta – tai lėmė, kad šiuose kraštuose daug daugiau kalbama apie ryšį tarp mitybos ir gyvenimo kokybės. Lietuvoje tik dabar pradedama atrasti produktus, kurie nėra tokie populiarūs, tačiau turi daugybę naudingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, anksčiau atrodę nepakankamai purūs, tarsi purvini, pilno grūdo miltai ilgainiui tapo nepakeičiami sveikuolių racione ir duonos gaminiuose, teigiama kad juose naudingų medžiagų net iki 70-80 procentų daugiau nei šlifuotuose grūduose, be to, jie mažina cholesterolio lygį, gerina širdies ir kraujotakos darbą bei virškinimo sistemos veiklą. Anot jos, be tradicinių kviečių ir rugių miltų į racioną vertėtų įtraukti gaminius iš pilno grūdo speltos grūdų. Jų miltai turi daugiau skaidulinių medžiagų bei antioksidantų nei įprasti kviečių miltai, o skonis priimtinesnis keičiantiems mitybą žmonėms. Daugumai maistui žmonių pilno grūdo speltos miltų gaminiai yra sveikesnė išeitis mėgautis miltiniais patiekalais, nes juose esantis gliutenas suyra karštyje, o sotumo jausmas išlieka ilgiau nei tokio pat patiekalo iš įprastinių miltų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Garšva – ir maistui, ir sveikatai
  2. Ar mėgstame valgyti sūriai?
  3. Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?
  4. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  5. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  6. Saldikliai trys viename: maistas, vaistas ir nuodas
  7. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  8. Ar turėtumėte valgyti kviečius? Didieji gliuteno debatai
  9. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  10. Kintantis klimatas – didesnė grėsmė sveikatos saugumui
  11. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  12. Dėl rūkymo kasmet miršta 700 tūkst. europiečių
  13. Vasaros skanumynas – uogos
  14. Kokią duoną rinktis metant svorį?
  15. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Markas Soloninas apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • +++ apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • Varlinas apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Denisas Jelisievičius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kruvinas Rusijos blefas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Matiukienė. Atidaryta galerija be sienų
  • Ką kiekvienas turėtų žinoti apie skydliaukės vėžį
  • „Vilniaus dienos“ sostinės centą pavertė atvira scena (nuotraukos)
  • Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

Kiti Straipsniai

Gyd. A. Ostapenko

Ką kiekvienas turėtų žinoti apie skydliaukės vėžį

2025 09 05
Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Lėktuvas

Kodėl pykina kelionėse lėktuvu, laivu ar automobiliu?

2025 08 31
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Alkoholis

Žmonių požiūris į priklausomybę skiriasi

2025 08 30
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Ruduo

Metų laikų kaita paveikia ne tik gamtą, bet ir mūsų kūną

2025 08 30
Dantys

Kompleksinis dantų gydymas – ką reiškia ir kodėl tai svarbu?

2025 08 30
Matcha arbata

Kodėl mačia arbata veikia kitaip nei kava?

2025 08 30
Pasenusių vaistų pavojai: ką būtina žinoti, peržiūrint namų vaistinėlę?

Nuo šiol lengviau gauti receptą lėtinėmis ligomis sergantiems ligoniams

2025 08 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Markas Soloninas apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • +++ apie D. Kuolys. Ar Lietuvos teisėsauga liks Vladimiro Putino kagėbistinio žvilgsnio sukaustyta?
  • Varlinas apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Denisas Jelisievičius apie A. Navys, M. Sėjūnas. Kruvinas Rusijos blefas
  • +++ apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Estonas Kohveras | news.err.ee nuotr.

Rusijos teismas nuteisė pagrobtą Estijos pareigūną

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai