Aplinkos ministerija pajūryje įgyvendina socialinę iniciatyvą „Vanduo iš čiaupo – Tau geriausias“. Ji skirta atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad vanduo iš čiaupo Lietuvoje yra švarus, kokybiškas, skanus, paskatinti žmones jį vartoti, o kavines ir restoranus – tokį vandenį tiekti savo lankytojams nemokamai. Geriant vandenį iš čiaupo, saugoma ir aplinka, nes sumažėja plastiko pakuotės atliekų.
Pasak Aplinkos ministerijos Vandenų departamento direktoriaus Daliaus Krinicko, Lietuva sunaudoja tik apie 12 proc. visų turimų požeminio vandens išteklių. „Kai kuriose vietovėse dėl natūralių gamtinių sąlygų vandenyje yra padidintas fluoro ar geležies kiekis, tačiau valymo įrenginiai jį išvalo iki nustatytų reikalavimų“, – sako D. Krinickas. Anot jo, prie iniciatyvos prisijungusios kavinės yra pažymėtos specialiu lipduku ant durų. Praeiviai, pamatę šį lipduką, žino, kad toje kavinėje gali nemokamai atsigerti vandens iš čiaupo ar jo prisipilti į savo tarą. Šiuo metu nemokamai vandens iš čiaupo galima atsigerti šešiose Palangos kavinėse – viešbučiuose „Alanga“, „Info Hotel“, „Tauras“, „Žilvinas“, kavinėje „Feliksas“, restorane „Žuvinė“, taip pat Vilniaus restorane „Žuvinė“.
Vandentiekiu tiekiamo geriamojo vandens kokybę Lietuvoje nuolat kontroliuoja atestuotos vandens tyrimo laboratorijos. Jis nuolat tiriamas vandenvietėse, vaikų darželiuose ir mokyklose, viešojo maitinimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir kitose vietose, atidžiai stebimi mikrobiniai ir toksiniai vandens rodikliai.
Kitose Europos šalyse vanduo iš čiaupo taip pat tinkamas gerti, bet jam ruošti naudojamas paviršinis vanduo, o Lietuvoje – tik požeminis. Toks vanduo yra kokybiškesnis už paviršinį, nes į paviršinius vandens telkinius patenka daugiau teršalų.