Šeštadienis, 21 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Garšva – ir maistui, ir sveikatai

Žilvinas Užkuraitis, www.vlmedicina.lt
2012-05-25 06:00:40
2
Paprastoji garšva | efoto.ll, Juksio nuotr.

Paprastoji garšva | efoto.ll, Juksio nuotr.

Paprastoji garšva | efoto.lt, Juksio nuotr.
Paprastoji garšva | efoto.lt, Juksio nuotr.

Garšva  (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų.  Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.

Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.

Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai.  Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną.

Maistui nebetinkama jau pražydusi garšva. Kuo jaunesni lapeliai, tuo jie skanesni.

Rinkti jaunus garšvų lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir vasarą.

Garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.

Sveikatinančios savybės

Garšva –  vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.  Garšvos lapuose yra daug vitamino A ir C, kalcio, kalio, geležies, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse – eterinių aliejų.

Garšva mobilizuoja ir labai stiprina imuninę sistemą. Jos sultys pasižymi raminančiomis savybėmis.

Švieži garšvų lapai –  puikūs nuskausminamieji esant reumatui, podagrai.

Garšvų arbata varo šlapimą, padeda gydant podagrą, reumatą, artritą, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimus.

Švieži susmulkinti lapai ar nuoviro kompresai ramina ir gydo odos pažeidimus, vabzdžių įgėlimus, nudegimus, karšti kompresai dedami ant skaudamų sąnarių.

Garšvos mažina kraujospūdį.

Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos.

Garšvų sultis naudinga gerti esant  tulžies, žarnyno, kepenų, šlapimo pūslės, kvėpavimo takų ligoms, esant galvos svaigimui.

Garšva išskiria fungicidus, kurie naikina grybelius, todėl puikia tinka esant  ilgai negyjančioms žaizdoms. Garšva gerina dantų, nagų ir plaukų būklę.

Garšvų cheminė sudėtis labai artima kraujo sudėčiai, tad ją galima vartoti labai ilga laiką, ji neturi jokio šalutinio poveikio.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vandens poveikis žmogaus sveikatai
  2. „Varguolių“ valgis bulvė, naudingas ir turtuolių sveikatai
  3. Švenčių pavojai: persivalgymas
  4. Kam skirtas užrašas „Sudėtyje yra sulfitų“?
  5. Kaip vartoti valgomąjį bobausį?
  6. Pasisemkime energijos iš saulės šviesos
  7. Gyslotis – ne tik kraujavimui stabdyti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Pastabos 2

    1. Daiva says:
      13 metų ago

      Mano mėgiama garšva. Neseniai radau tokį puikų receptą ir dalinuosi. Garšvos keksiukai.
      45 g garšvos (apie stiklinę, šiek tiek paspaudus)
      3 dideli kiaušiniai
      150 ml cukraus
      150 g tirpyto sviesto
      300 ml miltų
      1 1/2 a.š. kepimo miltelių
      1 a.š. vanilės ekstrakto
      1/2 a.š. druskos

      nuplikome garšvą ir leidžiame jai porą minučių pastovėti; gerai nuspaudžiame ir smulkiai sukapojame,
      kiaušinius maišome su cukrumi, kol truputį pabąla. Supilame praaušintą tirpintą sviestą bei vanilės ekstraktą. Galiausiai sudedame atskirai sumaišytus su kepimo milteliais ir druska miltus. Dabar jau maišome atsargiau, geriausia – mentele. Įmaišome garšvą. Tešlą sudedame į keksiukų formeles ir kepame 220oC 12-15min. Skanaus.

      Atsakyti
    2. Kemblys says:
      13 metų ago

      Man labai skanūs jauni garšvų lapeliai. Skonis su morkų prieskoniu. Sužaliuoja gana anksti po žiemos.

      Atsakyti

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Latviai, lietuviai ir estai šią vasarą teiks pirmenybę vietiniam turizmui | I. Samkov nuotr.
    Gamta ir žmogus

    Latviai, lietuviai ir estai šią vasarą teiks pirmenybę vietiniam turizmui

    2025 06 21
    Degalinė | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
    Įvairenybės

    Artėjant Joninėms: kada ir kiek degalų užsipila vairuotojai

    2025 06 21
    Vieno eksponato – J. Gotliebo Veiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje | lnb.lt nuotr.
    Kalba

    Vieno eksponato – J. Gotliebo Veiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje

    2025 06 21
    Kleboniškių muziejaus klojime – intriguojančios „Velnio vestuvės, velnio ir laidotuvės“ | L. Prascevičiūtės nuotr.
    Kultūra

    Kleboniškių muziejaus klojime – intriguojančios „Velnio vestuvės, velnio ir laidotuvės“

    2025 06 21
    Gitanas Nausėda | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
    Lietuvoje

    Medalio atsisakiusį V. Tomkų Prezidentas išbraukė iš apdovanotųjų sąrašo

    2025 06 20
    Asfaltuota gatvė
    Lietuvoje

    Klaipėdoje bus išasfaltuota dar beveik 6 km žvyrkelių

    2025 06 20
    Nikosas Christodoulidesas ir Gitanas Nausėda
    Lietuvoje

    Prezidentas susitiko su Kipro vadovu

    2025 06 20
    Seimas | lrs.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Birželio 25 d. šaukiamas nenumatytas Seimo posėdis

    2025 06 20

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • skt. apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • Švietimo kursai Mikabaliui apie Vieno eksponato – J. Gotliebo Veiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje
    • nesutaria ... apie Z. Vaišvila. „Desovietizacijos“ absurdas
    • Vilna apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Kas laukia viršijus greitį su nuomotu automobiliu
    • Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių
    • Saulė ir sveikata: kaip suderinti saugumą ir malonumą
    • Latviai, lietuviai ir estai šią vasarą teiks pirmenybę vietiniam turizmui

    Kiti Straipsniai

    Kepsninė

    Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

    2025 06 21
    Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

    Saulė ir sveikata: kaip suderinti saugumą ir malonumą

    2025 06 21
    Teismas, nuosprendis |

    Grupė Seimo narių kreipėsi į teismą dėl SAM teisės aktų  

    2025 06 20
    Sveikata

    Siūloma suteikti daugiau teisių slaugytojų padėjėjams

    2025 06 19
    Sveikata

    Liberalai: dėl medicinos reformos nukentės ir ligoniai, ir gydytojai

    2025 06 19
    Kiek laiko tarnauja krūtų implantai

    Kiek laiko tarnauja krūtų implantai?

    2025 06 18
    Visa tiesa apie lunatizmą

    Visa tiesa apie lunatizmą: ką turėtume žinoti?

    2025 06 18
    Ledai

    Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

    2025 06 15
    Nektarinai

    Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

    2025 06 14
    Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

    Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

    2025 06 14

    Skaitytojų nuomonės:

    • skt. apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • Švietimo kursai Mikabaliui apie Vieno eksponato – J. Gotliebo Veiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje
    • nesutaria ... apie Z. Vaišvila. „Desovietizacijos“ absurdas
    • Vilna apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
    • Mikabalis apie Vieno eksponato – J. Gotliebo Veiso lietuviškas elementorius „Naujas pibelis“ – paroda Nacionalinėje bibliotekoje
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Seimo narių grupės „Už teisingumą Lietuvoje“ spaudos konferencija (video)

    Seimo narių grupės „Už teisingumą Lietuvoje“ spaudos konferencija (video)

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai