Gruodžio 30 d., sekmadienį, 10–13 val., Sūrių Turgaus metu, Vilniuje (Vilniaus g-vė 22/1) sūrininkai visus kviečia užsukti į Vilniaus gatvėje įsikūrusią salotinę „Mano Guru“ ir savo akimis pamatyti bei savo ausimis išgirsti, kaip iš mūsų šalies pievose besiganančių karvių, ožkų ir avių pieno gaminamas sūris.
Turbūt kiekvienas esate ragavęs močiutės gaminto varškės sūrio. Tačiau ar žinote, jog Lietuvoje, Dzūkijos kaimuose, gyvena sūrininkai, gaminantys ne tik varškės, bet ir fermentuotus, pelėsinius sūrius, kuriuos patys ir nokina?
Paroda „Viskas apie sūrius“ išskirtinė ne tik tuo, kad yra pirmoji tokia paroda Lietuvos istorijoje. Paprastai esam įpratę, jog nuėję į parodą apžiūrime ten sustatytus eksponatus ir išklausome gido pasakojimo apie jų paskirtį, istoriją ir raidą. Šioje parodoje jūs ne tik pamatysite senovinius ir šių laikų sūrio gamybos įrankius, formeles, aparatus, bet ir susipažinsite su skirtingų rūšių sūriais, išgirsite sūrininkų pasakojimus, kaip juos vartoti, patarimus, kaip išsirinkti savo mėgstamiausią sūrį ir kuris labiausiai tinka prie vyno ar su kuriuo kepami skaniausi sumuštiniai. Parodos metu sūrininkė Ginta muš svietą ir pasakos, kaip galima tai padaryti namuose.
Žmonės, kurie jau seniai galvoja, jog ir patys norėtų gaminti sūrį savo stalui, o gal ir jį pardavinėti, taip pat galės išgirsti patarimus iš pirmų lūpų: su jais savo patirtimi dalinsis patyrę sūrininkai Valdas ir Rasa, Audrius, Lilija ir Stasys, bei Ginta. Pirmuosius sūrius šią vasarą pagaminęs sūrininkas Aleksandras dalysis patirtimi apie praktiką „Sūrininkų namuose“. Būsimi gamintojai galės susipažinti su melžimo aparatais, fermentais, pelėsiais ir kitomis bakterijomis, reikalingomis norint pagaminti skanų sūrį. Parodoje bus eksponuojama ir pradedančiam ar patyrusiam sūrininkui naudinga literatūra.