Europos sveikos mitybos diena (0)

Lapkričio 8 dieną Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje minima „Sveikos mitybos diena“. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai. Sveika mityba yra tokia, kuomet organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti.

Nuo mitybos priklauso mūsų savijauta, sveikata, išvaizda, gyvenimo kokybė. Sveikos mitybos nereikia painioti su jokiomis dietomis ar drastiškais susilaikymais nuo maisto. Atvirkščiai, reikia pamiršti visas dietas ir lieknėjimą. Jau pats žodis „mityba“ reiškia maitinimosi procesą, tačiau tam procesui įgyvendinti reikia laikytis tam tikrų nustatytų taisyklių.

Sveikos mitybos principai

Pirmasis principas – saikingumas. Tai pagrindinis sveikos mitybos principas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

Antrasis principas – įvairumas. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.

Trečiasis principas – subalansavimas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo.

Sveikos mitybos taisyklės:
1. Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvūninės kilmės maistą.
2. Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų, šviežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
3. Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5–25).
4. Mažinti riebalų vartojimą, gyvūninius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais.
5. Taip pat rekomenduojama riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa, vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
6. Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus.
7. Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste neturi būti didesnis kaip 5 g. Patariama vartoti joduotą druską.
8. Atsisakyti alkoholio arba riboti jo vartojimą.
9. Vaikus žindyti iki 6 mėn., o jeigu yra galimybė, žindymą tęsti iki 2 metų bei ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą.
10. Valgyti reguliariai ir gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.
11. Kasdien aktyviai judėti.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Naujienos, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *