Penktadienis, 15 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

www.alkas.lt
2025-08-15 13:05:00
0
Kepsninės patiekalai

Kepsninės patiekalai | iki.lt nuotr.

Prasideda šiltas ir ilgas Žolinės savaitgalis. Stipriai prieš ją išaugantys pirkinių krepšeliai išduoda, kad lietuviai šią vasarišką šventę paprastai sutinka būryje artimųjų ir draugų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Įtikti įvairiems skoniams ir mitybos įpročiams gali pasirodyti nemenka užduotis, tačiau keli patarimai ir patikimi receptai įrodys – vaišes suruošti galima greitai, lengvai ir nebrangiai.

„Gardus maistas lietuviams yra tiesiog būtina kiekvienos šventės dalis. Artėjant laisvadieniams, o ypač – ilgajam savaitgaliui, pirkėjų krepšeliai pastebimai papilnėja. Pirkėjai kraunasi šviežias daržoves, uogas ir vaisius, pirmiausia – arbūzą, įvairius užkandžius, kepti skirtus patiekalus, gaiviuosius gėrimus, vandenį. Dažniau ieškoma ir nekasdienių produktų: pavyzdžiui, renkasi gurmaniškesnius sūrius ir mėsos gaminius, stalą puošia šventiškai dekoruotu tortu“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja G. Kitovė.

Prie Žolinės ar bet kurios kitos šventės stalo paprastai susiburia ne tik skirtingos kartos, bet ir skirtingi požiūriai į maistą. Vieni dienos neįsivaizduoja be mėsos, kiti pirmenybę teikia žuviai, netrūksta vegetarų arba apskritai vartojančių tik 100 proc. augalinės kilmės produktus. Tad kaip paruošti tokį stalą, kuris patenkintų visus? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė dalijasi naudingais patarimais, kad per šventę visi būtų sotūs ir patenkinti.

Pradėkite nuo svečių sąrašo. „Iš anksto sužinokite, kas nevalgo mėsos, kas turi alergijų ar kitų mitybos ypatumų. Tai padės apskaičiuoti proporcijas – jei trečdalis svečių vegetarai, užtikrinkite, kad jiems tinkamo maisto nepritrūktų“, – pataria J. Tamoševičienė.

Didžioji dalis maisto turėtų būti tinkama visiems. Dauguma patiekalų turėtų būti universalūs – užkandžiai, salotos ir padažai juose, šviežios ar konservuotos daržovės, vaisiai, garnyrai, kuriuos gali valgyti visi. Ir mažesnė dalis – specifiniai (mėsa, žuvis ir pan.). Nepamirškite, kad veganiški, vegetariški patiekalai paprastai sulaukia dėmesio ir iš visavalgių, todėl jų verta iškart ruošti daugiau.

Planuokite grilinimo laiką. Jeigu turite vietos viską kepti vienu metu – puiku. Jeigu ne, pirma kepkite mėsą, žuvį, tada daržoves ar augalinius produktus, kuriems gali reikėti mažesnės kaitros. Naudokite skirtingus iešmus ar groteles – taip išvengsite skonių maišymosi ir užtikrinsite, kad vegetarai galės valgyti ramia sąžine, pabrėžia „Iki“ kulinarijos šefė.

Turėkite atskirus indus ir įrankius, jei susibūrime dalyvauja propaguojantys augalinę mitybą. Vegetarams ir veganams svarbu, kad jų maistas neliestų mėsos. Paprastas sprendimas – skirtingų spalvų lėkštės ar aiškūs užrašai.

Marinuokite viską tuo pačiu metu. Tie patys prieskoniai ir žolelės tiks ir mėsai, ir daržovėms. Tai sutaupys laiko ir sukurs bendrą skonio liniją.

Nepamirškite detalių. Duona, užtepėlės, riešutai, džiovinti vaisiai, konservuotos daržovės – smulkūs akcentai, kurie daro stalą pilnesnį ir įdomesnį. J. Tamoševičienė siūlo įsigyti gero česnakinio ar žolelių padažo, humuso, gvakamolės – tai skanėstai, kurie suvienys visus ir tiks prie įvairiausių patiekalų.

„Ir svarbiausia – nepaverskite vaišių ruošimo stresą keliančiu darbu. Paprastumas ir kokybė visuomet geriau nei chaosas. Ši vasara gan šykštėjo grilinimui tobulai tinkančių dienų, tad ilgasis Žolinės savaitgalis ir meteorologų prognozės reiškia viena – kepsninės rūks visoje Lietuvoje. Juo labiau, kad tai – vienas paskutiniųjų vasaros savaitgalių, tad jį norisi pripildytas gardžiais griliuose čirškančių patiekalų kvapais ir pašnekesiais su brangiais žmonėmis. O skanus maistas – tik detalės, kurias paruošti galite ir vos per pusvalandį“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė ir dalijasi 4 receptais.

Visavalgiams: sultingi, gaivūs ir spalvingi šašlykai su daržovėmis

Reikės: 500 g šviežios kiaulienos sprandinės, cukinijų, skirtingų spalvų paprikų, rausvojo svogūno, pievagrybių; marinatui: 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio citrinos žievelės, 3 šaukštų citrinos sulčių, 1,5 šaukšto medaus, 2 česnako skiltelių, 1 šaukštelio druskos, 1/2 šaukštelių pipirų, 1 šaukštelio garstyčių, saujelės šviežių petražolių, kelių šakelių šviežio raudonėlio.

Gaminame:

  1. Supjaustykite kiaulieną. Sudėkite marinato ingredientus į dubenį arba stiklainį ir suplakite.
  2. Sudėkite kiaulieną į didelį dubenį ir užpilkite dviem trečdaliais marinato. Išmaišykite, rankomis įtrinkite marinatą į mėsą ir palikite marinuotis bent kelioms valandoms.
  3. Kadangi daržovėms nereikia ilgai marinuotis, supjaustykite jas likus 30 minučių iki grilinimo ir sudėkite į tą patį indą su marinatu ir mėsa, išmaišykite.
  4. Ant iešmų verkite pakaitomis mėsos ir daržovių gabalėlius.
  5. Kepkite virš žarijų kelis kartus apverčiant, kol mėsa bus iškepusi. Įpusėjus kepimui aptepkite likusiu marinatu. Iškepusius šašlykus dar kartą aptepkite marinatu ir patiekite su šviežiomis salotomis. Skanaus!

Žuvies gerbėjams: vasariška lašiša su persikais ir pomidorais

Reikės: 4 šviežios lašišos pjausnių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 2 persikų, 2 pomidorų, 1-2 česnako skiltelių, šviežio baziliko.

Gaminame:

  1. Dubenėlyje sumaišykite kubeliais supjaustytus persikus, pomidorus, išspaustą česnaką ir smulkintą šviežią baziliką. Gausiai pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad skoniai susimaišytų.
  2. Kai būsite pasiruošę kepti, įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio.
  3. Aptepkite lašišą alyvuogių aliejumi, gausiai pagardinkite druska ir pipirais. Dėkite lašišą ant grotelių ir kepkite po 4-5 minutes iš abiejų pusių, kol žuvis iškeps ir ant jos atsiras grilio žymės. Jeigu pjausniai storesni – gali prireikti kepti keliomis minutėmis ilgiau.
  4. Išimkite lašišą ir išdėliokite į lėkštes. Ant kiekvieno lašišos gabalėlio užberkite persikų, bazilikų ir pomidorų pagardo. Mėgaukitės!

Vegetarams: keptas bri arba kamambero sūris su šviežiomis braškėmis

Reikės: 200 g bri arba kamambero sūrio, 150 g šviežių braškių, 2 šaukštelių balzamiko acto, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių medaus, šviežių mėtų, druskos, krekerių arba čiabatos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros ir patepkite groteles aliejumi.
  2. Kol grilis kaista, nuplaukite ir supjaustykite braškes. Dubenyje išplakite balzamiko actą, alyvuogių aliejų ir medų. Įdėkite braškes ir švelniai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  3. Išimkite bri sūrį iš šaldytuvo. Vieną pusę patepkite alyvuogių aliejumi ir padėkite aliejumi pateptą pusę ant įkaitinto grilio. Kol kepa, patepkite kitą pusę. Kepkite 2–3 minutes iš kiekvienos pusės.
  4. Išimkite keptą bri mentele ir padėkite ant serviravimo lėkštės. Užpilkite braškių ir balzamiko mišiniu. Dar apšlakstyti skystu medumi, pagardinkite druska ir papuoškite smulkintomis šviežiomis mėtomis. Patiekite su krekeriais, prancūziško batono arba čiabatos riekelėmis.

Veganams: ryškūs grilintų vasaros daržovių takai

Reikės: 2 cukinijų, 2 paprikų, 2 virtų kukurūzų burbuolių, indelio pievagrybių, 2 avokadų, 1 rausvojo svogūno, 100 g šviežio kopūsto, 2 prinokusių pomidorų, kalendros arba petražolių, alyvuogių aliejaus, 2 mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui: 2 šaukštelių maltos saldžiosios paprikos, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio druskos, 1/4 šaukštelio česnako granulių, 1/4 šaukštelio svogūnų granulių, 1/4 šaukštelio maltos aitriosios paprikos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karštumo.
  2. Cukinijas ir paprikas supjaustykite lazdelėmis. Kopūstą smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite. Svogūną ir didesnius pievagrybius perpjaukite pusiau. Kukurūzus galite irgi pasmulkinti, kad greičiau iškeptų.
  3. Dubenėlyje sumaišykite prieskonius. Cukinijas, paprikas, kukurūzus, grybus apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir suberkite prieskonius, išmaišykite. Suverkite daržoves ant iešmų arba dėkite tiesiai ant grilio grotelių ir kepkite 10-15 min., vis apverčiant (laikas gali skirtis priklausomai nuo grilio karščio ir daržovių dydžio).
  4. Iškeptas daržoves galite pasmulkinti, kad būtų patogiau valgyti. Kukurūzų tortilijas pašildykite ant grotelių ir į jas dėkite priedus: grilintų daržovių, tarkuoto kopūsto, pjaustyto avokado, pomidorų, žalumynų.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pavasarinis stalas neįsivaizduojamas be žuvies
  2. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  3. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  4. Žiemą – daugiau dėmesio vaikų mitybai
  5. Pavasarinį imunitetą stiprina ridikėliai
  6. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei
  7. Pagalba imunitetui – tiesiog virtuvėje
  8. Ar gebate atskirti jausminį ir kūnišką alkį?
  9. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  10. Sveika mityba per atostogas: ką siūlo žinovė?
  11. Siekiant maitintis sveikiau, pamėgtų patiekalų atsisakyti nebūtina
  12. Įsitikinimai apie duoną ir pagrindinė sveikos mitybos taisyklė
  13. Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?
  14. Vėstant į namus patraukia nekviesti svečiai
  15. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vytautas Sinica
Lietuvoje

Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos

2025 08 15
Renovacija 2
Kultūra

Norvegijos kino šventėje Haugesiunde – išskirtinis dėmesys į Baltijos šalis

2025 08 15
Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą
Kultūra

Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą

2025 08 15
Saulės elektrinė
Energetika

Ministras: ESO turi keisti klientų aptarnavimo algoritmus

2025 08 14
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Siūloma šauktiniams atlyginti išlaidas už vairavimo mokslus

2025 08 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams primenama apie kelių mokesčio lengvatą

2025 08 14
Lėktuvas.
Lietuvoje

Kitąmet numatomi skrydžiai iš Palangos oro uosto į Kretą

2025 08 14
I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

I. Ruginienė paskirta Ministre Pirmininke

2025 08 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Liūdna, apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Nekaip kvepia... apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Mikabalis apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Kęstutis Čeponis apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių
  • Važiuojant iki paskutinio lašo pasekmės gali būti liūdnos
  • Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Šiukšlės, atliekos

Vasarą žymiai padaugėja atliekų. Kaip jomis tinkamai pasirūpinti?

2025 08 15
Renovacija 2

Norvegijos kino šventėje Haugesiunde – išskirtinis dėmesys į Baltijos šalis

2025 08 15
Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą

Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą

2025 08 15
Santuoka

Per pirmąjį pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkst. santuokų

2025 08 14
Medkopio pabaigos šventė Aukštaitijos nacionaliniame parke

Artėja Medkopio pabaigos šventė!

2025 08 14
Aktorius Rolandas Kazlas

I. Bogdanovičiūtė. Meno šventė po atviru dangumi „Kultūros zona“: kūrybinė laisvė – auginti žmogų

2025 08 14
Sueiga pas Martyną Jankų Bitėnuose

L. Macijauskienė. Sueiga pas Martyną Jankų Bitėnuose

2025 08 14
Europos vadovai ir Zelenskis skubiai tariasi su Trampu

Europos vadovai ir Zelenskis skubiai tariasi su Trampu dėl galimo Ukrainos „pardavimo“ Putinui

2025 08 13
Sveikatos sistema

Siūloma gerinti dirbtinio proto taikymą žmonių sveikatos apsaugai

2025 08 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Liūdna, apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Nekaip kvepia... apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Mikabalis apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Kęstutis Čeponis apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • Jonas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
iki.lt nuotr.

S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai