Trečiadienis, 23 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams

www.alkas.lt
2024-08-31 18:32:00
0
Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Paprikos, daržovės | pixabay.com, TBIT nuotr.

Šiltomis dienomis tik ir norisi mėgautis įvairiausiomis daržovėmis ar kitomis sezoninėmis gėrybėmis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai ieškantiems lengvesnių valgių siūlo prisiminti raudonąsias saldžiąsias paprikas – šios vitaminų kupinos daržovės puikiai tiks norint pagaminti ir užkandžius, ir sočius pietus ar vakarienę. Prekybos tinklo kulinarijos meistrai dalinasi net 5 receptais, pagal kuriuos paprikas galėsite paruošti keliais skirtingais būdais.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad paprikos pasižymi sveikatai naudingų savybių gausa, gerina imunitetą, padeda išvengti įvairių ligų. Šios daržovės turtingos vitaminu C, kuris atsakingas už stipraus imuniteto palaikymą – paprikose jo net daugiau nei citrinose ar apelsinuose.

Be to, paprikos taip pat yra puikus vitamino A ir kalio šaltinis. Jose yra ir daugybė skaidulų, folio rūgšties, geležies bei antioksidantų, padedančių sumažinti akių ligų riziką. Negana to, paprikose gausu ir organizmui karštomis vasaros dienomis taip reikalingų skysčių, nes net 92 proc. šių daržovių sudaro vanduo. Dėl didelio vandens kiekio jose labai mažai kalorijų – viena vidutinė raudonoji saldžioji paprika turi vos 37 kalorijas.

Paprikų patiekalai tiks visiems

Anot lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, į kasdienį savo maisto racioną paprikas įtraukti itin paprasta – tai ypač universali daržovė, iš kurios galima gaminti ir užkandžius, ir pietų ar vakarienės patiekalus.

„Paprikos – puikus pasirinkimas tiems, kurie šiltomis vasaros dienomis renkasi lengvesnius patiekalus, nori vartoti mažiau mėsos. Šią daržovę galima valgyti ir šviežią, taip pat ją galima kepti, troškinti, virti ar įdaryti. Tokia paruošimo būdų gausa leidžia daržovę naudoti daugeliui skirtingų patiekalų paruošti, tad paprikos yra idealus ingredientas stropiai planuojantiems visą savaitės valgiaraštį“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi „Maximos“ kulinarijos meistrų siūlomais aromatingais receptais su paprikomis.

Paprikos, įdarytos jautienos faršu ir ryžiais

Faršu ir ryžiais įdarytos paprikos – puikus pasirinkimas sotesniems pietums ar vakarienei. Šiam patiekalui paruošti reikės:

  • 4 vnt. raudonųjų saldžiųjų paprikų;

  • 100 g ryžių;

  • 200 g jautienos faršo;

  • 1 vnt. morkos;

  • 1 vnt. svogūno;

  • mėgstamų žalumynų, druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę, išpjaukite viduriuką ir išimkite sėklas. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje. Į keptuvę suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, morkas ir apkepkite.

Tuomet sudėkite faršą, apibarstykite prieskoniais ir kepkite maišydami apie 5–7 min. Visus ingredientus sumaišykite ir sudėkite į paruoštas paprikas. Galiausiai sudėkite paprikas į kepimo indą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių. Iškepusias paprikas apibarstykite mėgstamais žalumynais.

Paprikų ir pomidorų sriuba

Anot „Maximos“ kulinarijos meistrų, ši gardi sriuba puiki tuo, kad ingredientus jai galima pasiruošti iš anksto, o valgyti ją skanu ir šiltą, ir šaltą. Sriubai paruošti reikės:

  • 200 g pomidorų;

  • 1 vnt. raudonojo svogūno;

  • 2 vnt. raudonųjų saldžiųjų paprikų (stambiai supjaustytų);

  • 2 a. š. alyvuogių aliejaus;

  • 2 česnako skiltelių (neišlukštentų);

  • druskos, pipirų, baziliko (pagal skonį);

  • 1 v. š. raudonojo vyno acto;

  • 150 ml vandens.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Sudėkite pomidorus, svogūną ir paprikas į karščiui atsparų indą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite česnaką su bazilikais ir leiskite pasitroškinti 25–30 min., kol daržovės suminkštės ir lengvai apskrus.

Tuomet išspauskite česnaką iš lukšto, lukštą išmeskite. Supilkite į tą patį indą raudonojo vyno actą ir viską išplakite plaktuvu, papildomai įpylę maždaug 150 ml vandens. Padalinkite sriubą į du dubenėlius ir puoškite sriubos viršų šlakeliu aliejaus bei baziliko šakele, o jei mėgstate – ir pipirais.

Keptų paprikų salotos

Šis patiekalas – puikus užkandis ar garnyras prie įvairių grilio, ir ne tik, patiekalų. Reikės:

  • 4 vnt. raudonųjų saldžiųjų paprikų;

  • alyvuogių aliejaus;

  • 3 skiltelių česnako;

  • druskos, pipirų, kaparėlių ir žalumynų (pagal skonį).

Gaminimas. Nuplaukite ir nusausinkite paprikas, nupjaukite jų viršūnes ir padalinę per pusę pašalinkite sėklas ir membraną. Sudėkite paprikas ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje grilio režimu, kol jų odelė pajuoduos ir taps pūslėta. Tuomet išimkite paprikas, sudėkite į plastikinį maišelį ir palikite 10 minučių.

Pašalinkite paprikų odeles (joms pastovėjus, jos turėtų lengvai nusilupti) ir supjaustykite pačias paprikas juostelėmis. Sudėkite juosteles į dubenį kartu su smulkintu česnaku, kaparėliais ir žalumynais. Užberkite druskos ir pipirų bei apšlakstykite aliejumi.

Apkepti saldžiųjų paprikų gabaliukai

Šie saldžiųjų paprikų gabaliukai yra puikus užkandis tiek vakarėliui, tiek šeimos susibūrimui. Jums reikės:

  • 5 raudonųjų saldžiųjų paprikų;

  • 50 g tarkuoto čederio sūrio;

  • 200 g kreminio sūrio;

  • žiupsnelio juodųjų pipirų, žalumynų, druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kol orkaitė kais, paruoškite paprikas: nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklas ir membraną. Dubenyje sumaišykite tarkuotą čederio sūrį, kreminį sūrį, druską ir pipirus. Naudodami šaukštelį, užpildykite kiekvieną paprikos pusę paruoštu sūrio mišiniu, jo viršų apibarstykite mėgstamais žalumynais.

Tuomet padėkite įdarytas paprikas ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10–13 minučių, kol įdaras gerai įkais, o paprikos taps minkštos.

Makaronai su saldžiosiomis paprikomis ir pomidorais

Paprikų likučius galima sunaudoti ir visų mėgstamiems makaronams (pastai) pagardinti. Patiekalui paruošti reikės:

  • 1 vnt. mažo svogūno (smulkiai supjaustyto);

  • 5 skiltelių česnako (smulkiai supjaustyto);

  • 1 vnt. smulkiai supjaustytos raudonosios saldžiosios paprikos;

  • 400 g mėgstamų makaronų;

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;

  • 1 puodelio vyšninių pomidorų;

  • druskos, pipirų, bazilikų ar kitų žalumynų (pagal skonį).

Gaminimas. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir paprikas. Pabarstykite druska ir pipirais, o tuomet kepkite apie 10 minučių retkarčiais pamaišydami, kol paprikos taps minkštos.

Kol kepa paprikos, paruoškite makaronus: dideliame puode su pasūdytu vandeniu išvirkite juos pagal ant pakuotės esančią instrukciją. Makaronams išvirus, nupilkite vandenį.

Tuomet į keptuvę su paprikomis sudėkite virtus makaronus, perpjautus vyšninius pomidorus ir bazilikus ar kitus pasirinktus žalumynus. Kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 1 minutę, kol visi ingredientai gerai susimaišys ir sušils. Sudėkite makaronus su pagardais į lėkštes ir patiekite iš karto.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  2. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  3. Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų?
  4. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  5. Morkų patiekalai – palankūs sveikatai
  6. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  7. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  8. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  9. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  10. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  11. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  12. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  13. Pupelės – širdies ir virškinimo pagalbininkės
  14. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  15. Salotos veikia kaip jaunystės eliksyras

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vilniaus koncertų ir sporto rūmai |
Lietuvoje

Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas

2025 07 23
Namų atnaujinimas
Lietuvoje

Namų atnaujinimui numatyta 26 mln. eurų paramos

2025 07 23
Pinigai
Lietuvoje

Tyrimas: kuo lietuviai keistų II pensijų pakopą

2025 07 23
Kompiuteris ir šuo
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: kova su elektroniniais nusikaltimais nepakankama

2025 07 23
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Ministerija siūlo koreguoti stojančiųjų į aukštąsias mokyklas balus

2025 07 23
Kad būtų užtikrinta būtinoji pagalba, kasdien šalyje reikia per 300 donorų kraujo
Gamta ir žmogus

NKC prašo skubiai paaukoti kraujo, senka beveik visų grupių atsargos

2025 07 23
Lietus keliuose
Gamta ir žmogus

Kelininkai įspėja dėl smarkaus lietaus

2025 07 22
Žiedinė sankryža
Lietuvoje

Palangos aplinkkelyje atsiras nauja žiedinė sankryža

2025 07 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie NKC prašo skubiai paaukoti kraujo, senka beveik visų grupių atsargos
  • >Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
  • Namų atnaujinimui numatyta 26 mln. eurų paramos
  • Tyrimas: kuo lietuviai keistų II pensijų pakopą
  • Valstybės kontrolė: kova su elektroniniais nusikaltimais nepakankama

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie NKC prašo skubiai paaukoti kraujo, senka beveik visų grupių atsargos
  • >Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Varlinas apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Rasa Čepaitienė | asmeninė nuotr.

R. Čepaitienė. Nacionalizmas ir demokratija (I)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai