Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta

www.alkas.lt
2024-03-29 13:56:00
0
Paštetas | pixabay.com, Hoksbergen nuotr.

Paštetas | pixabay.com, Hoksbergen nuotr.

 

Artėja Velykos – metas ne tik galvoti apie margučius, kepti pyragus, bet ir išbandyti gardžius užkandžius. Įvairiausi paštetai nuo seno atsiduria ant Velykų stalo, mat tai taupus, nesunkiai pagaminamas ir be galo skanus patiekalas. Jeigu nesinori jo tradicinio, gaminamo su kepenėlėmis, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti dvi alternatyvas, kurios sužavės net prisiekusius klasikos gerbėjus. Vienas su lašiša ir krevetėmis vaišėms suteiks elegancijos, o pagamintu iš grybų palepinsite toli gražu ne tik vegetarus.

„Jau akivaizdžiai juntame, kad pirkėjai ruošiasi vienai laukiamiausių švenčių – Velykoms. Pardavimų duomenys rodo, kad nemaža dalis mėgsta iš anksto apsirūpinti ilgiau negendančiais reikalingais gaminiais, pasinaudoję patraukliomis akcijomis. Tarp tokių patenka ne tik įprastas majonezas, konservuota ar šaldyti gaminiai, bet ir, pavyzdžiui, įvairiuose kulinariniuose šedevruose naudojama maskarponė, gurmaniški sūriai, fasuoti žuvų gaminiai. Lietuviai moka apsipirkti sumaniai – atidžiai seka nuolaidas, planuoja ir atidžiai rengiasi šventėms“, – pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Paštetas – ne tik gurmaniškas, bet ir praktiškas patiekalas

Ant šventinio stalo dažnuose namuose bus gausu spalvingų kiaušinių, salotų, mišrainių ir, žinoma, naminės klasikos. Viena jų – tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms tinkantys paštetai. Jie lengvai pagaminami ir nereikalauja daug brangių ingredientų, gerai išsilaikys ir šaldytuve, tad galima pasiruošti iš anksto, atkreipia dėmesį G. Urbonavičiūtė.

„Paštetas – visiems gerai pažįstamas, bet toli gražu ne nuobodus patiekalas. Kad ir iš ko jį ruoštumėte, patiekimas gali būti įvairus. Pasiūlykite paštetą ne tik tepti ant įprastos duonos, bet ir parūpinkite krekerių, pitos duonelių, daržovių lazdelių ar netgi patiekite šalia pusrytinių blynų“, – idėjomis dalijasi kulinarijos technologė.

Lygiai taip pat netrūksta variacijų, iš ko gi ruošti paštetą. Pirmieji paštetai buvo gaminami iš laukinių paukščių ir žvėrienos, Viduramžiais jie buvo laikomi prabangiu patiekalu ir dažnai patiekiami karališkuose dvaruose. Šiandien egzistuoja daugybė skirtingų paštetų receptų, naudojant įvairią mėsą, žuvį, daržoves ir net vaisius.

„Tradiciškai paštetai dabar gaminami iš kepenėlių, bet net ir atsisakius mėsos, alternatyvų netrūksta: vienuose receptuose naudojamos pupelės ar lęšiai, kitur – cukinijos, grybai, baklažanai ar žiediniai kopūstai. Nors tokie paštetai bus vegetariški, tačiau dėl išskirtinio skonio ir švelnios tekstūros jiems neatsispirs net mėsos gerbėjai. Norint kukliam patiekalui suteikti daugiau prabangos, verta išbandyti ir žuvį, jūros gėrybes – toks užkandis bus ne tik skanus, bet ir papuoš vaišių stalą“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Elegantiškas keptas paštetas su lašiša ir krevetėmis

„Vištienos kepenėlių paštetas – gardi klasika, bet per šventes verta išlipti iš rutinos ir pagaminti lašišos bei krevečių paštetą. Šis skanėstas bus kreminis ir tiesiog tirps burnoje dėl maskarponės sūrio. Norint išgauti švelnią konsistenciją, ne mažiau svarbi grietinėlė ir aukštos kokybės sviestas. O lašišos gabalėliai, keptos krevetės suteiks ir aksominę tekstūrą, ir gurmanišką skonį“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Reikės: 15 krevečių, 300 g rūkytos arba sūdytos lašišos, 200 g maskarponės, 2 skiltelių česnako, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio maltų baltųjų pipirų, ½ citrinos sulčių, 2–4 valgomųjų šaukštų sviesto, 3–4 valgomųjų šaukštų 30 proc. riebumo grietinėlės, šviežių svogūnų laiškų.

Gaminame:

  1. Pirmiausia išvalykite krevetes ir 3–4 minutes trumpai pakepkite svieste. Įdėkite smulkinto česnako ir atidėkite atvėsti. Papuošimui galite atidėti 4–5 krevetes.

  2. Lašišą ir krevetes susmulkinkite, sudėkite į trintuvą ir sumaišykite su maskarpone iki vientisos tyrės. Masę pagardinkite druska, baltaisiais pipirais ir išspaustomis pusės citrinos sultimis. Sumaišykite, supilkite grietinėlę ir dar kartą viską gerai išsukite.

  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Masę sudėkite į stačiakampį orkaitės indą ir kepkite 30 minučių. Iškepusį paštetą atvėsinkite. Prieš patiekiant galima papuošti šaukštu grietinės, keliomis pasiliktomis krevetėmis ir pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais.

Greitas vegetariškas tepamas grybų paštetas per 20 minučių

„Užklupus netikėtiems svečiams ant paprasčiausiai norint pasilengvinti kasdienybę negaištant daug laiko virtuvėje, verta išsitraukti šį receptą. Jam naudojami visai paprasti ingredientai, tačiau rezultatas – rafinuotas, labai skanus, kreminis. Dar didelis privalumas ir tai, kad įtiks visokiems valgytojams – paštetas bus vegetariškas, bet toks gardus, kad neatsispirs ir mėsavalgiai“, – patikina „Iki“ kulinarijos technologė.

Reikės: 300 grybų (skaniausia bus portabela arba rudieji pievagrybiai, bet galite naudoti ir baltuosius), 100 g brie sūrio, ½ svogūno, ½ puodelio graikinių riešutų, 6–8 skiltelių česnako, ryšulėlio šviežių petražolių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų smulkinto šviežio čiobrelių arba rozmarinų, 2 šaukštų vandens (arba raudonojo vyno, portveino), druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite išspaustą česnaką, smulkintą svogūną ir kepkite kelias minutes, kol taps permatomi. Suberkite supjaustytus grybus, čiobrelius ir likusį alyvuogių aliejų. Kepkite 5 minutes, kad grybai lėtai iškeptų.

  2. Supilkite vandenį, smulkintus graikinius riešutus, petražoles, druską ir pipirus. Išmaišykite ir dar kelias minutes pakepinkite, kad graikiniai riešutai sušiltų.

  3. Išjunkite ugnį ir ant grybų mišinio sudėkite brie gabalėlius. Nuo likusio karščio jis turėtų greitai pradėti tirpti, todėl maždaug po 15–30 sekundžių viską sumaišykite.

  4. Perkelkite į virtuvinį kombainą ir sumaišykite paštetą iki vientisos masės (arba naudokite dubenį ir rankinį maišytuvą). Jei norite, kad paštetas būtų rupesnis, šį veiksmą praleiskite.

  5. Perkelkite į indelį ir išlyginkite viršų. Patiekite su traškia duona arba pikantiškais krekeriais. Jei nevalgysite iš karto, užpilkite ant viršaus 3 šaukštus ištirpinto sviesto, tada įdėkite į šaldytuvą ir laikykite iki 3 dienų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas
  2. Keptas viščiukas Velykoms
  3. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  4. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  5. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  6. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  7. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  8. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  9. Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai
  10. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  11. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  12. Naujos idėjos koldūnams ir virtiniams
  13. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis
  14. Neturintiems laiko – šviežių kopūstų „lazanija“
  15. Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02
Panevėžio paplūdimys
Gamta ir žmogus

Panevėžio paplūdimiai jau laukia poilsiautojų

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą
  • Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

Kiti Straipsniai

Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Redakcija apie 5 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš užsisakant kelionę iš kelionių organizatoriaus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kauno oro uosto plėtra | E. Ovčarenkos nuotr.

Kauno oro uostui – ambicingi tikslai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai