Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui

www.alkas.lt
2021-03-13 14:00:24
0
Kokią žuvį perkame, artėjant šventėms?

VMVT nuotr.

Prasidėjus pavasariui, kartu su šviežio derliaus produktais parduotuvių lentynose atsiranda ir karpinių žuvų šeimai priklausančio plačiakakčio, kuris yra lengvai virškinamų baltymų, taip reikalingų mūsų organizmui, šaltinis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norint praturtinti savo mitybą be kitų organizmui svarbių produktų turėtume nepamiršti ir šios žuvies. Mat ji pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

„Reguliarus žuvies vartojimas yra vienas esminių geros savijautos akcentų. Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis. O bene svarbiausia žuvies savybė – šviežumas. Todėl tam, kad galėtume pasiūlyti šviežios žuvies, bendradarbiaujame su patikimais žuvininkyste užsiimančiais tiekėjais. Ne išimtis ir plačiakakčiai – visi procesai sudėliojami taip, kad iš tvenkinių ištrauktos žuvys parduotuves pasiektų kuo greičiau ir jau ankstyvą pavasarį gyventojai galėtų jais papildyti meniu“, – teigia V. Juodkazienė.

Anot jos, parsinešus namo rekomenduojama žuvį laikyti nulinėje temperatūroje, bet tinkama ir šalčiausia šaldytuvo vieta. O plačiakakčius, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–4 dienas.

Maitinasi natūraliais produktais

Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas pasakoja, kad ši žuvis yra panaši į karpį – ji maitinasi natūraliais, iš gamtos susidariusiais produktais. Plačiakaktis, kaip ir karpis, taip pat gali būti ir laukinis, tačiau jeigu jis neauginamas specialiuose tvenkininiuose, jo maistinė vertė baltymų ir riebalų atžvilgiu yra mažesnė.

„Ši žuvis turi geresnę maistinę vertė tuomet, kai yra auginama tvenkiniuose. Kitaip tariant, yra pagauta ne laukinėje gamtoje. Pasirodo, tvenkinys jai – tinkamesnė vieta augti. Uždaroje aplinkoje galima kontroliuoti, kad žuviai užtektų planktono ir kitų reikalingų maistinių medžiagų. Būtent dėl šios priežasties maistinė jos vertė didėja. O kai ji yra pagaunama laukinėje gamtoje, ji pati rūpinasi maistu ir gali sumažėti ir maistinė žuvies vertė“, – pasakoja R. Kriščiūnas.

Anot įmonės vadybininko, plačiakaktis išsiskiria tuo, kad nors yra labai nekaloringas, pasižymi ir riebiai žuviai būdingų aminorūgščių gausa. „Nors plačiakaktis turi mažai riebalų, jame yra labai geras riebalų ir omega-3 bei omega-6 rūgščių santykis, o savo gerosiomis savybėmis jis yra panaši į vaivorykštinį upėtakį. Vartojant produktus, turinčius daug aminorūgščių, organizme sunkiau susikaupti kenksmingiems šlakams, mat ši medžiaga padeda pašalinti toksinus. Pastebėta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo žuvį, yra geresnės nuotaikos, emocinės sveikatos. Žuvyje esantis fosforas tekia ir didžiulę naudą smegenims“, – teigia R. Kriščiūnas.

Anot R. Kriščiūno, plačiakakčius iš dalies galima priskirti ir sezoninėms žuvims. Mat tvenkiniuose veisiama žuvis šaltuoju metų laiku žiemoti nusileidžia į patį vandens telkinio dugną. O tik prasidėjus pavasariui, kai vanduo pradeda lėtai įšilti, ji palieka savo žiemos buveinę.

Pasakodamas apie plačiakakčio gaminimo būdus R. Kriščiūnas sako, kad ši žuvis ypatingo paruošimo nereikalauja ir siūlo paprastą orkaitėje keptos plačiakakčio filės receptą.

Plačiakaktis su daržovėmis

Jums reikės:

Plačiakakčio filė, kelių svogūnų, kelių morkų, poros skiltelių česnako, raudonosios paprikos, citrinos, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų, šviežių petražolių.

Gaminimas:

Pirmiausia, jeigu reikia, pašaliname žuvies žvynus. Tuomet žuvies filė supjaustome stambiais gabalais. Į įkaitintą keptuvę pilame alyvuogių aliejaus ir joje kelias minutes pakepiname supjaustytas daržoves. Viską pagardiname druska, pipirais, įdedame smulkiai pjaustyto arba sutrinto česnako ir nuolat maišydami viską dar pakepiname kelias minutes. Tuomet gautą daržovių troškinį klojame į skardą ir ant jos dedame žuvies gabalus. Ant žuvies pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, beriame žiupsnelį druskos, pipirų ir užspaudžiame citrinos sulčių. Galiausiai, viską pašauname į apie 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15–20 min.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  2. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  5. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  6. Kaip saugoti obuolius žiemą?
  7. Kokia varškės nauda ir ką iš jos gaminti?
  8. Užkandžiauti galima sveikiau ir įdomiau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
„Žiobrinės“ | neringa.lt nuotr.

„Žiobrinės“ savaitgalį kviečia į Neringą

2025 04 24
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Šeimos gydytoja: vaikai rinksis visavertį maistą, kai sveika mityba taps visos šeimos įpročiu

2025 04 08
Pusryčiai, sumuštiniai

Pirmas žingsnis į sveiką gyvenseną – pusryčiai

2025 02 08
Lašiša | Rimi Lietuva nuotr.

Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę

2024 12 22
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kad karpio skonis būtų kuo geresnis

2024 12 21
Silkė

Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?

2024 12 14
Maisto papildai

Ką galiu padaryti dėl nuolatinio streso?

2024 12 11

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kauno menininkų namai gimtadienį pasitiks atsinaujinę

Kauno menininkų namai gimtadienį pasitiks atsinaujinę

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai