Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Apie miltus ir jų kokybę

www.alkas.lt
2019-03-05 13:05:27
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.
pixabay.org nuotr.

Užgavėnės – seniausių apeigų ir žaidimų tradicija, šventė, kurios svarbiausias patiekalas – blynai. Todėl vartotojams reikėtų daugiau žinoti apie miltus ir jų kokybę.

Miltų yra pačių įvairiausių rūšių: kvietiniai, kvietrugių, ruginiai, kietųjų kviečių miltai, kietųjų kviečių kruopmilčiai, kietųjų kviečių sėlenų kruopmilčiai, ryžių, grikių, kukurūzų, žirnių, sorų, avižiniai, miežiniai miltai. Miltai vertingi dėl jų sudėtyje esančių maistingųjų ir mineralinių medžiagų, baltymų, riebalų ir vitaminų (B1, B2, PP, E).

Vertingesni yra viso grūdo miltai, nes juose randama daugiau vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Dažniausiai kepiniams naudojami kvietiniai miltai. Iš viso grūdo ruginių miltų iškepti blynai mažiau kaloringi, turi daugiau skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ne ką prastesni ir avižų miltai, iš kurių puikiai galima iškepti blynus net nemaišant su kitomis rūšimis. Vertėtų nepamiršti ir žirnių miltų – juose gausu baltymų, o iškepti blynai būna ryškesnio gelsvo atspalvio.

Žmonės, kurie alergiški glitimui, gali rinktis grikių miltus, kuriuose šio baltymų mišinio nėra. Grikių miltai itin maistingi, turtingi baltymais, riebalais, mineralinėmis medžiagomis, B grupės vitaminais, tačiau ruošiant tešlą blynams, reikėtų įmaišyti ir kvietinių, nes be jų blynai bus labai trapūs. Tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi ir kukurūzų bei ryžių miltai, tačiau jie mažiau maistingi, nei grikių.

Apie miltų kokybę galima spręsti pagal jų spalvą, kvapą, skonį, drėgnumą, rūgštingumą, pelenų  ir baltymų kiekį sausojoje medžiagoje. Spalva priklauso nuo miltų dalelių stambumo. Kuo smulkesnės dalelės, tuo jie būna šviesesni. Aukščiausios rūšies miltai yra balti, kiek gelsvi, žemesnių rūšių – tamsesni, pilko atspalvio. Miltų kvapas turi būti toks, kaip ir grūdų, o sausų miltų jis beveik nejuntamas.

Taip pat svarbus kokybės rodiklis yra drėgnumas, kurį galima nustatyti spaudžiant miltus saujoje – jei jie sausi, tuomet atgniaužtoje saujoje tuoj pat subyra. Jei miltai drėgnesni, nei nurodyta reikalavimuose, t.y., daugiau kaip 14,5 %, jie greitai genda, tešloje mažiau brinksta.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 7 mitai apie maisto papildus
  2. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  3. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  6. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  7. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  8. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  9. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda
  10. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius
Gamta ir ekologija

Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius

2025 07 31
Valdovų rūmai | Valdovų rūmų muziejaus nuotr.
Kultūra

„Kinas po žvaigždėmis“ Valdovų rūmuose prasideda!

2025 07 31
Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 būdai išlaikyti sveikatą ir savarankiškumą sergant
  • 1863 m. sukilėliui, knygnešiui ir tautinio atgimimo žadintojui Motiejui Eimaičiui – 185 metai
  • Pakrančių savininkams: ką naudinga žinoti apie poilsiautojų teisę pasiekti vandens telkinius
  • „Kinas po žvaigždėmis“ Valdovų rūmuose prasideda!

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • Psichiatro asistentas apie Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ragina ginti lietuvių kalbos statusą
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Oskierkų rūmų atstatymas: pirmenybė paveldui ar nekilnojamam turtui?

Oskierkų rūmų atstatymas: pirmenybė paveldui ar nekilnojamam turtui?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai