Šeštadienis, 11 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

www.alkas.lt
2025-10-11 10:00:00
0
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Metas pasirūpinti sveikata rudenį | Adobe nuotr.

       

Ruduo – metas, kai virtuvė vėl kvepia obuoliais, prieskoniais ir ką tik iš daržo parneštomis daržovėmis. Kol gamta ruošiasi poilsiui, mes ruošiamės žiemai – pildome lentynas stiklainiais, o šaldiklius – vasaros gėrybėmis.

Šis metas – ne tik tradicinis pasiruošimas šaltajam laikui, bet ir puiki proga pasirūpinti savo sveikata. Žinovės papasakojo, kuo skiriasi konservavimas, fermentavimas ir šaldymas, patarė, kokius gaminius rinktis kiekvienam būdui, ir atskleidė, kaip išlaikyti jų maistinę vertę.

Fermentavimo nauda šaltuoju laikotarpiu

Pasak BENU vaistininkės Eglės Petrulėnės, ruduo – ne tik derliaus nurinkinėjimo, bet ir pasiruošimo šaltajam laikui metas.

„Šaldymas, fermentavimas ir konservavimas – tai iš kartos į kartą perduodami maisto paruošimo būdai, tapę ne tik jaukia rudenine tradicija, bet ir moksliškai pagrįstu būdu imunitetui stiprinti, vitaminų pusiausvyrai ir gerai savijautai išlaikyti“, – sako E. Petrulėnė.

Rauginimas ir fermentacija, pasak vaistininkės, iš esmės reiškia tą patį, tik lietuviai dažniau įpratę vartoti terminą „rauginimas“. Anot E. Petrulėnės, šaltuoju laiku fermentuotas maistas yra ypač naudingas, nes jame esančios gerosios bakterijos stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir padeda pasisavinti vitaminus bei mineralus. Todėl kūnas tampa atsparesnis peršalimui.

„Fermentuotas maistas yra natūralus probiotikų šaltinis, jis padeda palaikyti gerąją žarnyno mikroflorą. Kai maistas gerai įsisavinamas, kūnas tampa atsparesnis peršalimui ir žiemos negalavimams“, – teigia E. Petrulėnė.

Rauginimas ir fermentacija iš esmės reiškia tą patį
Rauginimas ir fermentacija iš esmės reiškia tą patį | Adobe nuotr.

Teisinga daržovių fermentacija

Jai pritaria ir sveikatos sprendimų centro „Antėja“ šeimos gydytoja Ieva Krivickienė. Pasak jos, fermentacijai galima rinktis tokias daržoves kaip burokėliai, kopūstai ar agurkai, o fermentuoti patariama kambario temperatūroje.

„Reikėtų vengti naudoti per daug druskos, nes per didelis jos kiekis lėtina gerųjų bakterijų veiklą. Geriausia naudoti šviežias daržoves, kuriose gausu vitamino C, karotinoidų ir polifenolių. Daržoves derėtų laikyti skystyje, o po fermentacijos – šaldytuve arba rūsyje“, – sako I. Krivickienė.

Moksliškai pagrįstu būdu imunitetui stiprinti
Moksliškai pagrįstu būdu imunitetui stiprinti | Adobe nuotr.

Fermentavimas, konservavimas ir šaldymas: kuo skiriasi?

Anot E. Petrulėnės, fermentavimas yra natūralus, maistines medžiagas išsaugantis procesas be chemijos. „Tai – gyvas, natūralus procesas, išsaugantis naudingąsias medžiagas, o konservavimo metu reikalingas terminis apdorojimas, tad dalis vitaminų prarandama.

Šaldymas geriausiai padeda išsaugoti gaminių maistinę vertę, tačiau šaldyti vaisiai ar daržovės dažnai praranda savo skonį ir tekstūrą.“

Jai pritaria ir I. Krivickienė, teigianti, jog fermentuotų gaminių vartojimas yra naudingas virškinimo sistemai, tačiau ne visiems tinka dėl rūgštumo arba pridėtinės druskos.

„Fermentuojant svarbu parinkti tinkamą kiekį druskos, panardinti daržoves į skystį pilnai ir nelaikyti produktų per šiltai ar per ilgai kambario temperatūroje.“

Fermentuotas maistas yra natūralus probiotikų šaltinis
Fermentuotas maistas yra natūralus probiotikų šaltinis | Adobe nuotr.

Kaip konservuoti, kad išliktų kuo daugiau vitaminų?

Konservuojant, pasak I. Krivickienės, derėtų tinkamai sterilizuoti stiklainius ir dangtelius, vengti naudoti per daug priedų – acto ar cukraus. Taip pat svarbus ir kaitinimas, nes nepakankamas kaitinimas gali sąlygoti greitesnį produkto gedimo procesą.

Tačiau per ilgai kaitininant, anot gydytojos, prarandama daugiau maistinių medžiagų. „Norint išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų, nereikėtų užpilti daržovių verdančiu vandeniu. O siekiant išlaikyti vitamino C atsargas, derėtų konservuotas daržoves sandariai uždaryti, laikyti vėsiai ir tamsiai“, – sako I. Krivickienė.

Konservavimui, pasak E. Petrulėnės, geriausia rinktis uogas, pomidorus ir vaisius. O atidarius stiklainį jo turinį derėtų suvartoti per kelias dienas. Vaistininkė primena, jog švara ir sandarumas – būtinos sąlygos norint, kad žiemą gaminiai būtų tokie pat gardūs ir naudingi kaip rudenį.

Sveikatos sprendimų centro „Antėja“ šeimos gydytoja Ieva Krivickienė
Sveikatos sprendimų centro „Antėja“ šeimos gydytoja Ieva Krivickienė | Asmeninė nuotr.

Kiek laiko šaldytas maistas išlieka naudingas?

Mūsų šaldikliuose daržovės ir vaisiai dažnai užsistovi per ilgai. Pasak I. Krivickienės, kuo trumpiau laikysime šaldiklyje, tuo daugiau vitaminų, skaidulų ir skonio išsaugosime.

„Atsižvelgiant į gaminio rūšį, patariama gaminius suvartoti per 3–12 mėnesių, – sako I. Krivickienė. – Pavyzdžiui, uogas, vaisius ir daržoves galima laikyti iki 12 mėnesių, o žalumynus, jau išvirtus patiekalus – iki 6–8 mėnesių.

Svarbu išlaikyti pastovią, -18 °C ar žemesnę temperatūrą, užšaldyti kuo greičiau, vengti šviesos ir oro poveikio. Atitirpinus gaminį reikėtų suvartoti per 24 valandas ir pakartotinai nebeužšaldyti.“

Papildai rudeniui ir žiemai

Petrulėnė teigia, jog rudenį ir žiemą mūsų kūnams prireikia daugiau pagalbos, nes ne visas reikalingas medžiagas galime gauti su maistu. Dėl trumpesnių ir mažiau saulėtų dienų patariama papildomai vartoti vitaminą D, taip pat patartina pasirūpinti vitaminu C, cinku, Omega-3 rūgštimis ir B grupės vitaminais.

„Reikėtų nepamiršti, jog rudenį ir žiemą mums itin naudingi yra probiotikai – jie padės išlaikyti gerą mikrofloros balansą, stiprinti imunitetą ir užtikrinti energijos atsargas tamsesniais mėnesiais“, – pataria vaistininkė.

„Tamro Baltics“ yra viena iš pirmaujančių farmacijos didmeninės ir mažmeninės prekybos farmacijos gaminiais įmonių Baltijos regione, vykdanti veiklą per beveik 440 BENU vaistinių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

BENU vaistinių klientai gali rinktis iš plataus nuosavo prekių ženklų gaminių pasirinkimo, taip pat pasinaudoti plačiu papildomų vaistinės teikiamų paslaugų spektru.

BENU dirbantys žinovai savo lankytojus aptarnauja rūpestingai ir kvalifikuotai, teikia profesionalias konsultacijas sveikatos klausimais.

Naujausiais tyrimų bendrovės „Dive Group“ duomenimis, BENU vaistinių tinklo rezultatai ir toliau leidžia išlikti lyderių pozicijoje – tinklas užima pirmąją vietą pagal klientų aptarnavimo įgūdžius, patvirtindamas savo, kaip patikimo ir į klientus nukreipto partnerio, reputaciją.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  2. Kaip rudenį geriausia stiprinti sveikatą?
  3. Gastroenterologija: kodėl verta pasirūpinti virškinimo sistemos sveikata?
  4. Gydytoja dermatologė J.Stoškienė papasakojo kaip išlaikyti jaunatvišką išvaizdą
  5. Kaip pasirūpinti vaisių ir uogų atsargomis
  6. Ką žinome apie penkis svarbiausius vitaminus?
  7. Rauginti kopūstai geriau už madingus vitaminus
  8. Kaip rudenį išlaikyti energiją ir apsisaugoti nuo virusų?
  9. Augalų žinovės priminimas apie širdies negalavimus malšinančius 3 augalus iš gamtos
  10. Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
  11. Nuo klasikos iki roko: kaip skirtingi muzikos žanrai veikia mūsų sveikatą?
  12. Moterims: laikas pasirūpinti savimi
  13. Lietuviams medus – šimtaprocentinė sveikata
  14. Natūrali kosmetika – grožis ir sveikata Jūsų odai
  15. Išsaugoti regėjimą padeda paprastos taisyklės: ką dažniausiai pamirštame?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą
  • P.Skutas apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • Taip, tikrai apie R. Garuolis. Trūksta ne darbuotojų, o darbo vietų!
  • Naivus klausimas apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ir nedidelis jo trūkumas gali mažinti koncentraciją, sustiprinti nerimą
  • Naujasis pašto ženklas kviečia atrasti Hugo Šojaus dvarą Šilutėje
  • Kaip tinkamai paruošti motociklą žiemai ir išsaugoti jo vertę
  • Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

Kiti Straipsniai

Naujasis pašto ženklas kviečia atrasti Hugo Šojaus dvarą Šilutėje

Naujasis pašto ženklas kviečia atrasti Hugo Šojaus dvarą Šilutėje

2025 10 11
Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Vytauto Didžiojo karo muziejus

Žvilgsnis į Vytauto Didžiojo karo muziejaus parodą „Birutės vardu šventą ugnį nešu“

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje

Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje

2025 10 10
Lietuvos monetų kalykla pristato naują kolekcinę monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu „Pasaka“

Lietuvos monetų kalykla pristato naują kolekcinę monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu „Pasaka“

2025 10 10
2025 m. Nobelio chemijos premija

Chemijos Nobelio premija – trims mokslininkams už architektūrą molekulių erdvėje

2025 10 10
E. Musteikis. Prezidentą mena jo pasodintas ąžuolas Debeikiuose

E. Musteikis. Prezidentą mena jo pasodintas ąžuolas Debeikiuose

2025 10 10
Čiurlionio paveikslai Kazbeko kalno viršūnėje: susitikimas su alpinistų komanda

Čiurlionio paveikslai Kazbeko kalno viršūnėje: susitikimas su alpinistų komanda

2025 10 10
Žygeiviai Vilniaus universitete

O. Striškienė. Žygio „Simono Daukanto taku“, vykusio prieš 50 metų, pabaiga

2025 10 10

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą
  • P.Skutas apie Punsko „Vyčiai“ spindėjo Europos lietuvių šventėje
  • Taip, tikrai apie R. Garuolis. Trūksta ne darbuotojų, o darbo vietų!
  • Naivus klausimas apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Naivus klausimas apie R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Motociklai

Kaip tinkamai paruošti motociklą žiemai ir išsaugoti jo vertę

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai