Sekmadienis, 10 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

www.alkas.lt
2025-07-20 14:06:00
0
Arbūzas

Arbūzas | pixabay.com nuotr.

Nors dangaus spalva ir nedžiugina, tačiau tą galima bent šiek tiek kompensuoti su ryškių spalvų gama lėkštėje. Geltoni persikai, įvairiaspalviai pomidorai, mėlynos šilauogės ir žinoma, visos vasaros karalius – sultingas, nebrangus bei ryškus arbūzas. Kad ir koks oras – arbūzai neatsiejami nuo vasaros, todėl šiuo metų laiku nesitraukia iš kasdienio pirkinių sąrašo, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Kalbant apie maistą, lietuviai išties smalsūs – mėgsta egzotiškas gėrybes, ieško naujų skonių ir eksperimentuoja. Tiesa, nors pirkinių krepšelis ir įvairėja, kai kurie produktai yra tiesiog nepajudinami. Arbūzas vasarą – vienas jų. Jų galima įsigyti ir žiemą, tačiau neabejotinai daugeliui tai yra sezoninis skanėstas – vasarą arbūzų nuperkama net keliolika kartų daugiau. Būtent vidurvasarį prasideda tikras jų pirkimo įkarštis, kai savo saldumu ir patraukliomis kainomis arbūzai traukte traukia gaivių skanėstų norinčius gyventojus“,  – pažymi G. Kitovė.

Kai apniukusiu oru veiklos lauke gal ne tiek ir daug – tai puikus metas naujiems atradimams namie. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška įsitikinusi, kad arbūzas – puikus pagalbininkas kulinarinėse kelionėse. Su juo darbo ir išlaidų visai nedaug, o rezultatas gali tiesiog priblokšti savo grožiu ir skoniu. Su 3 jos siūlomais naujais receptais tikrai neprašausite ir paįvairinsite savo racioną bei stalą.

Arbūzo ir fetos derinys naujai – šachmatinės salotos

„Koks šiltasis sezonas be vieno skaniausių derinių – gaivaus, saldaus arbūzo ir jam kontrastą suteikiančios fetos? Tokios salotos dažnuose namuose valgomos ištisą vasarą, tad laikas artimuosius šiek tiek nustebinti ir mėgstamą patiekalą patiekti naujai. Vieniems taip sudėliotos salotos primins šachmatų lentą, kitiems – galbūt nostalgišką „tetrio“ žaidimą. Tačiau tikrai abejingų nepaliks, o jums nereikės jokių įmantrių priedų ar sugebėjimų – tik šiek tiek fantazijos“, – sako E. Semaška.

Reikės: 1 mažo arbūzo, kelių trumpavaisių agurkų, 140 g fetos, poros geltonųjų pomidorų, saujos alyvuogių, alyvuogių aliejaus, šviežių bazilikų ir šilauogių papuošimui, balzamiko padažo, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Iš arbūzo išimkite sėklas. Jį, pomidorus ir fetą supjaustykite panašaus dydžio kvadratėliais.

  2. Agurkus supjaustykite storais griežinėliais – jų storis turtų būti panašus į agurkų skersmenį.

  3. Didelėje lėkštėje konstruokite salotas – pakaitomis dėliokite arbūzo, fetos, agurkų, pomidorų kubelius, pagardinkite druska (nepersistenkite, nes feta turi sūrumo), pipirais. Galite dėlioti didelę „šachmatinę lentą“ arba ingredientus dėti vieną ar kito ir pastatyti kubą. Ant viršaus išdėliokite perpus perpjautų alyvuogių.

  4. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejumi, balzamiko padažu, papuoškite šilauogėmis ir šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!

 Dubenėlis „poke bowl“ su arbūzu

Vis populiarėjant veganiškai mitybai, ne tik daugiau dėmesio tarp pirkėjų sulaukia augalinės kilmės produktai, bet žmonės atranda ir naujų būdų sukurti puikias alternatyvas mėsai, žuviai, pastebi „Iki“ kulinarijos šefė. Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose dalijamasi receptu, kaip centus tekainuojantis arbūzas virsta prabangiu patiekalu, kuris skoniu ir tekstūra tampa be galo panašus į šviežią tuną.

Reikės: 400 g arbūzo, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto ryžių acto, ½ šaukšto skrudintų sezamų aliejaus, ½–1 šaukštelio mėgstamo aštraus padažo. Dubenėliui – mėgstamų priedų: virtų ryžių, pjaustyto avokado, ridikėlių, smulkinto šviežio kopūsto, 1 didelės šiaudeliais arba juostelėmis pjaustytos morkos, plonai pjaustytų agurkų, keptų grybų, sezamo sėklų, marinuoto imbiero.

Gaminame:

  1. Dubenėlyje suplakite arbūzo padažo ingredientus. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio kubeliais, sudėkite į didelį, platų dubenį, užpilkite padažu ir išmaišykite, kad padažas padengtų  visus gabaliukus. Palikite marinuotis mažiausiai 20 minučių. Jei ne visi gabaliukai yra panardinti į marinadą, kas kelias minutes juos apverskite.

  2. Kol arbūzas marinuojasi, supjaustykite daržoves ir pakepinkite grybus įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi.

  3. Gražiai išdėliokite ingredientus dubenėliuose, arbūzą palikite paskutinį. Likusį arbūzo marinatą užpilkite ant ryžių ir kitų ingredientų kaip padažą. Papuoškite sezamo sėklomis.

Greitam ir gaiviam desertui – šokoladu ir migdolais skanintas arbūzas

„Saldus arbūzas daugeliui jau savaime yra geriausias desertas. Tačiau jei kartais norisi šio to elegantiškiau – prisiminkite, kad šokoladas gali pagerinti viską, net ir arbūzą. Toks duetas tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keistas – skoniai maloniai dera tarpusavyje, o dar geriau ir tai, kad galėsite eksperimentuoti su pagardais. Naudokite skirtingus riešutus, galite uždėti ir džiovintų ar liofilizuotų uogų ar kitų mėgstamų priedų“, – išbandyti siūlo E. Semaška.

Reikės: 500 g arbūzo, 70 g juodojo šokolado, 1 šaukšto kokoso drožlių, 1 šaukšto smulkintų graikinių riešutų, 1 šaukšto migdolų riekelių, 1 šaukšto anakardžių riešutų.

Gaminame:

  1. Arbūzą supjaustykite storesnėmis riekėmis, o tuomet – trikampiais. Žievę palikite – bus patogiau paimti į ranką. Arba, jei norite – žievę galite pašalinti, minkštimą supjaustyti kvadratukais ir į kiekvieną jų įsmeigti dantų krapštuką.

  2. Šokoladą ištirpdykite mikrobangų krosnelėje arba inde virš verdančio vandens.

  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Pamerkite arbūzo minkštimą (ne visą) į šokoladą, tada dėkite ant skardos.

  4. Kol šokoladas nepradėjo stingti, pabarstykite pagardais ir padėkite į šaldytuvą, kol šokoladas sustings (maždaug valandą).

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  2. Maisto likučiai gali virsti naujais patiekalais
  3. Arbūzo žievė gali virsti nebrangiu skanėstu
  4. Metas užsiimti kūno valymu
  5. Rugpjūtis – cukinijų metas: ką iš jų pagaminti?
  6. Prasidėjo sausmedžio uogų metas
  7. Ar jau metas ruošti šventinius saldymunus?
  8. Ankstyvas pavasaris – raudonųjų apelsinų metas
  9. Ledų metas prasidėjo. Su juo – naujų skonių išbandymas
  10. Vasara – apgaulingas metas: kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
  11. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  12. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  13. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  14. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės
  15. Kepsninei tinka ir svogūnai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Trampas, Putinas, nafta
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

2025 08 10
Paroda „Laimingi, nes vaikai“
Kultūra

Šliūpo muziejus kviečia į poezijos skaitymus su Rolandu Kazlu

2025 08 09
D. Trampas ir V. Putina
Užsienyje

Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus

2025 08 09
Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!
Etninė kultūra

Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!

2025 08 09
Atidaryk duris
Kultūra

Kauno dramos teatro spektaklio „Atidaryk duris“ tarptautinės gastrolės!

2025 08 09
Žemės ūkis, laukai
Lietuvoje

Priimti išimtiniai sprendimai nukentėjusiems ūkininkams

2025 08 08
Slaugos ir globos namai
Lietuvoje

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08
Ugniagesiai
Gamta ir žmogus

Gaisruose šiemet prarasta mažiau gyvybių

2025 08 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Aleksandras Dubinskis apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • +++ apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • Marija apie V. Radžvilas. Mokytojos Alinos laisvo lietuviško žodžio galia
  • Rimgaudas apie K. Urba. Mezolito baltai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus
  • Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio
  • Kokią įtaką mūsų sveikatai turi apšvietimas?

Kiti Straipsniai

Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03
Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02
Vaisiai, persikai

Desertui – ant grotelių kepti vaisiai su ledais

2025 08 02
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27

Skaitytojų nuomonės:

  • Aleksandras Dubinskis apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • +++ apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • Marija apie V. Radžvilas. Mokytojos Alinos laisvo lietuviško žodžio galia
  • Rimgaudas apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Budweiser apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.

Nuogas Rusijos caras

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai