Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

www.alkas.lt
2025-06-28 10:46:00
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Joninės pasibaigė, tačiau apetitas geram maistui – tikrai ne. Šventę neabejotinai lydėjo gausios vaišės, todėl daugeliui norisi šio to lengviau ant vakarienės stalo. Lietuviai vis dažniau renkasi žuvį kaip alternatyvą tradiciniams mėsos patiekalams, o lašiša šioje kategorijoje yra tikra lyderė, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Su nauju receptu ruoškitės sužavėti artimuosius ir įrodyti, kad skanus maistas nebūtinai turi būti sudėtingas ar brangus.

Statistika byloja už save: per pastaruosius ketverius metus lašišos pardavimai išaugo net beveik 80 procentų. Kas tai lėmė? Priežastis paprasta, sako tinklo atstovė – lietuviai išmoko lašišą ruošti namuose ne prasčiau nei restoranuose, o rezultatas dažnai net pranoksta lūkesčius.

„Tikrai galime pasidžiaugti – gyventojai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai, o žuvies įtraukimas į savo mitybą yra vienas paprasčiausių būdų maitintis sveikiau ir įdomiau. Įsiklausydami į ekspertų patarimus, lietuviai dažniau valgo žuvį, ką rodo kasmet stabiliai augantys jos pardavimai. Ypač ryški tik stiprėjanti lietuvių meilė lašišai – daugelis vertina šios riebios žuvies skonį, naudą organizmui ir tai, kad ją gardžiai paruošti reikia visai nedaug pastangų. Jeigu kadaise lašiša buvo tik ypatingų progų patiekalas, tai dabar lietuviai ieško akcijų ir ja mėgautis gali, kad ir kiekvieną savaitę“, – pastebi G. Kitovė.

Besikeičiantiems mitybos įpročiams įtaką daro ir pasiūla – parduotuvėse gausu ne tik tradicinių, nuo seno mėgstamų karpių, lydekų, bet ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui, plekšnių.

„Įvairovė – raktas į subalansuotą mitybą. Šviežios mėsos skyriuje karaliauja kiauliena, vištiena, jautiena, tačiau žuvies lentynose pasirinkimas žymiai platesnis. Rūpinamės gausiu šviežios žuvies asortimentu, lentynas pildome net kelis kartus per savaitę, o didžiausias papildymas būna trečiadieniais. Žinome, kad daugelis savo meniu planuoja pagal akcijas, todėl kas savaitę jas skelbiame vis kitoms žuvims ir jūros gėrybėms – kad sutaupant būtų galima mėgautis vis naujais patiekalais bei skoniais“, – sako G. Kitovė.

Kodėl lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių?

Po intensyvių Joninių kūnas dažnai išalksta sveikatą stiprinančių medžiagų. Lašiša čia tiesiog neįkainojama – ši žuvis kupina omega-3 riebalų rūgščių, kurios ne tik naudingos širdžiai, bet ir gali teigiamai veikti nuotaiką. Lašišoje gausu kokybiškų baltymų, kurie padės atkurti jėgas ir palaikyti sotumą ilgiau. Be to, ji turtinga B grupės vitaminais, geležimi ir cinku – tikras energijos šaltinis.

„Dar vienas pliusas – lašiša ruošiasi itin greitai. Jai nereikia įmantrių ingredientų, nes pati savaime ji yra gero skonio. Taip pat mitas, kad ji tinka tik prabangiai vakarienei – pavyzdžiui, galima kepti visą šviežią skrostą lašišą, kurios kilogramas kainuoja mažiau, o jos vienos pakaks visai šeimai. O jeigu norite greitesnio varianto – ją tereikės prieš tai supjaustyti į pjausnius, ir vakarienė bus paruošta per keliolika minučių“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

Grilio sezono įkarštyje ant grotelių norisi guldyti ir žuvį. Tokiai užduočiai E. Semaška negaili patarimų – atsimenant vos kelias esmines taisykles, lašiša kaskart pavyks tobulai.

Paruošimas. Lašišą išimkite iš šaldytuvo prieš 15-20 min. – taip ji keps tolygiau. Jei neturite noro eksperimentams, ją pakaks tik pasūdyti, pabarstyti juodais pipirais ir apšlakstyti citrinos sultimis.

Grotelės. Jeigu lašišos gabalėlius dėsite tiesiai ant grotelių, prieš tai jas gerai nuvalykite – žuvis linkusi prilipti prie nešvarių. Taip pat groteles patepkite arba apipurkškite aliejumi – padarykite tai dar prieš užkuriant grilį, kad būtumėte saugūs.

„Jei norite mažiau darbo ir valymo – lašišą kepkite folijos paketėliuose. Kiekvieną gabalėlį padėkite ant folijos lakšto, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir uždėkite riekelę citrinos. Jeigu norite, šalia galite įdėti ir daržovių. Suvyniokite į paketėlį ir dėkite ant grotelių – priklausomai nuo žuvies gabalėlių dydžio, lašiša iškeps maždaug per 9-12 minučių“, – pažymi „Iki“ kulinarijos šefė.

Grilio temperatūra. Idealus karštis – vidutinis. Per karštame grilyje lašiša greitai apdegs, o viduje liks neiškepusi. Optimalus metodas – pirmiau kepti ant karštesnės grilio dalies 2-3 minutes (taip paviršius gražiai apskrus), o tada perkelti į vėsesnę grilio pusę ir iškepti iki galo.

Laikas. Lašišos pjausniai ir gabalėliai (apie 2-3 cm storio) kepami po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate švelnesnę tekstūrą – užteks 3-4 minučių. Plonesniems pjausniams (1-1,5 cm) pakaks po 2-3 minučių iš kiekvienos pusės. Ir atvirkščiai – jeigu pjausniai yra storesni, tuomet jiems iškepti iš viso reikės apie 12 minučių.

Patikrinimas. Iškepusi lašiša lengvai šakute skyla į sluoksnius, o spalva tampa šviesiai rožinė. Su lašiša yra lengviau nei su, pvz., kiauliena – ji neprivalo būti visiškai iškepusi, kad būtų saugi valgyti.

„Visiškai mažai priežiūros ir pastangų reikalaus ir visos lašišos kepimas kepsninėje arba orkaitėje. Tai tik atrodo sudėtinga – iš tiesų tai nepaprastai lengvas ir ypač taupus būdas paruošti lašišą. Šį receptą verta išbandyti net jei neturite daug svečių, nes likučiai puikiai tiks kitiems patiekalams – maltinukams, salotoms, sumuštiniams, salotoms, makaronams, suktinukams. Čia susijungs skonis, elegancija ir ekonomiškumas – net pradedantysis kulinaras jausis sėkmingai, o rezultatas nustebins net patį reikliausią gurmaną“, – kviečia E. Semaška ir dalijasi receptu.

Kepsninėje arba orkaitėje kepta lašiša su šviežiais žalumynais

Reikės: 1 šviežios atlantinės lašišos, druskos, maltų pipirų, ryšulėlio šviežių petražolių ir krapų, 1 šalotinio arba raudonojo svogūno, 4-6 česnako skiltelių, 80 g sviesto, 2 citrinų.

Gaminame:

1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros arba orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Nuplaukite lašišą iš vidaus ir išorės ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Padarykite 3-4 įstrižas įpjovas iš abiejų pusių, apie 1,5 cm gylio. Gausiai pagardinkite žuvies vidų, įpjovas ir odą druska bei pipirais.

3. Įdarykite vidų citrinos riekelėmis, petražolėmis, krapais, svogūno griežinėliais, riekelėmis supjaustytu česnaku. Citrinos riekelių įdėkite ir į žuvies įpjovas. Pusę sviesto supjaustykite gabalėliais ir įdėkite juos į žuvies vidų. Likusį ištirpinkite ir juo apšlakstykite lašišą.

4. Žuvį lengvai suvyniokite į foliją ir padarykite keletą skylučių, kad žuvis įgautų dūmo aromatą.

5. Dėkite į orkaitę arba grilį. Uždarykite kepsninės dangtį ir, jei naudojate anglis, įsitikinkite, kad ventiliacijos angos yra atidarytos. Kepkite, kol lašišos vidinė temperatūra storiausioje vietoje bus apie 54 °C. Priklausomai nuo jos dydžio, tam prireiks apie 25-45 min.

6. Išimkite žuvį, padėkite ant padėklo ir prieš patiekiant palikite pailsėti. Patiekite su citrinos skiltelėmis, salotomis, kuskusu arba ryžiais ir naminiu tartaro padažu.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  2. Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga
  3. Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę
  4. Lašiša itin naudinga mūsų smegenims
  5. Vištiena – sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems
  6. Kad persivalgymas nesugadintų švenčių nuotaikos
  7. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  8. Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai
  9. Po gausių švenčių – prie sveikų ragintų daržovių
  10. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  11. Švenčių pavojai: persivalgymas
  12. Pasirūpinkime, kad švenčių metu maistas būtų saugus
  13. K. Bondar: Nepainiokime švenčių su maistu ir gėrimais nukrautu stalu
  14. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  15. Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18
Dviračių saugykla
Gamta ir žmogus

Per 2 metus sostinėje atsiras per 100 dviračių saugyklų

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • V V P I ukf 1976 apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip pasiruošti užsienio kelionei, kad netektų kreiktis į gydytojus?
  • Pirmieji veiksmai, pametus ar radus mokėjimų kortelę
  • Anksčiau grąžinta būsto paskola: verta ar ne?
  • ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

Kiti Straipsniai

Atostogos

Kaip pasiruošti užsienio kelionei, kad netektų kreiktis į gydytojus?

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Telefonas

Atotrūkis nuo technologijų – į naudą sveikatai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Sveikata

Sveikatos paslaugų apmokėjimo pakeitimus tirs teismas

2025 07 16
Vaikai

Atostogos vaikams – vasaros iššūkis tėvams

2025 07 14
Alergija

Alergijos vis labiau jaunėja ir dažnėja

2025 07 14
Sveikata

Auga nutukimu sergančių vaikų hipertenzijos banga

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • V V P I ukf 1976 apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimvydas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
baltoji banga.lt

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai