Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

www.alkas.lt
2025-06-21 16:50:00
0
Šašlykai

Šašlykai | pixabay.com, u_o6zyucpb nuotr.

       

Sultinga ir universali mėsos dalis – kiaulienos sprandinė – neatsiejama kepsninių sezono žvaigždė, puikiai tinkanti ne tik šašlykams, bet ir kepsniams ar net plėšytai mėsai gaminti. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarinių idėjų partneris Aivaras Prokša sako, kad kiaulienos sprandinė gali tapti ir tikru vasaros atradimu – tereikia pasiraitoti rankoves ir išmokti ją gardžiai išsimarinuoti patiems.

Artėjant ilgajam Joninių savaitgaliui jis siūlo išbandyti du lengvai ir nebrangiai paruošiamų valgių receptus, kurie iškylą su draugais ar artimaisiais gamtoje pavers nuostabių skonių puota.

Sprandinė – puikus pasirinkimas, norint su mažomis pastangomis pasigaminti ir gardžius šašlykus, ir plėšytą mėsą, ir sotų kepsnį.

„Kiauliena vis dar išlieka viena populiariausių mėsos rūšių tarp pirkėjų – ji universali, maistinga, o tinkamai paruošta tiesiog tirpsta burnoje. Viena labiausiai pamėgtų kiaulienos dalių – sprandinė. Ji nėra nei per riebi, tačiau ir ne per sausa – ši mėsa kepdama neišdžiūva, išlieka sultinga. Jei ruošdamiesi išvykoms į gamtą esate pripratę pirkti jau užmarinuotus šašlykus, ši savaitė prieš Jonines bus puiki proga pabandyti viską pasiruošti patiems, nes atšaldytos kiaulienos sprandinės be kaulo galėsite įsigyti už ypač mažą kainą“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kodėl verta rinktis sprandinę?

Pasak „Maximos“ partnerio, tinklaraščio „Illegal Food Bites“ autoriaus Aivaro Prokšos, sprandinė dažnai yra nepelnytai nuvertinama, nors tai – viena sultingiausių kiaulienos dalių. „Pastebėjau, kad grilio mėgėjai dažniau renkasi mentę. Bet man sprandinė – visa galva aukščiau. Ji puikiai tinka ir šašlykams, ir kepsniams, ir plėšytai kiaulienai gaminti. Pagrindinis ingredientas, kurio jai reikia – dūmo aromatas“, – sako A. Prokša.

Dar vienas kiaulienos sprandinės privalumas yra tas, kad ją itin sunku sugadinti, todėl net virtuvės naujokai galės jaustis užtikrinti. Svarbiausia kepant pasirinkti šiek tiek riebesnį gabalą – jis išliks sultingas net ir ilgiau kepant, o mėsą papildomai suminkštinti padės obuolių arba svogūnų sultys, ar net paprastas gazuotas mineralinis vanduo.

„Norint skaniai paruošti sprandinės šašlyką jokių stebuklų nereikia – visus marinavimui reikalingus ingredientus galima lengvai rasti namuose. Pakaks svogūnų, juodųjų pipirų, lauro lapelių, druskos ir gazuoto mineralinio vandens, kad jūsų pačių užmarinuotam sprandinės šašlykui neatsispirtų nei vienas svečias“, – pataria A. Prokša ir dalinasi dviem grilio sezono receptais su kiaulienos sprandine.

Plėšyta kiaulienos sprandinė

Minkštutėlei ir plėšytai kiaulienai paruošti reikės:

·         3 kg atšaldytos kiaulienos sprandinės be kaulo;

·         amerikietiško stiliaus garstyčių;

·         barbekiu prieskonių kiaulienai;

·         saujos rudojo cukraus;

·         100 g sviesto;

·         300 ml šviežiai spaustų obuolių sulčių;

·         mėgstamos duonos;

·         karamelizuotų svogūnų;

·         barbekiu padažo.

„Coleslaw“ salotoms reikės:

·         pusės baltagūžio kopūsto;

·         pusės raudongūžio kopūsto;

·         1 vnt. vidutinio dydžio morkos;

·         1 vnt. raudono svogūno;

·         žiupsnelio sezamo sėklų;

·         žiupsnelio šviežių petražolių;

·         3–4 v. š. majonezo;

·         1 v. š. obuolių acto;

·         1 a. š. Dižono garstyčių;

·         druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Įkaitinkite grilį iki 110 laipsnių temperatūros. Mėsą ištepkite garstyčiomis ir gausiai padenkite barbekiu prieskoniais kiaulienai. Dėkite rūkyti kartu su vyšnios mediena. Kai mėsos vidinė temperatūra pasieks 73 laipsnius, dėkite ją į kepimo lovelį. Įpilkite šviežių obuolių sulčių, dėkite sviestą, prieskonių, rudąjį cukrų ir sandariai uždenkite folija. Sudėkite atgal į grilį ir kepkite, kol vidinė temperatūra pasieks 93–94 laipsnius.

Kol mėsa kepa, pasiruoškite „Coleslaw“ salotas: supjaustykite kopūstus, svogūną, sutarkuokite morką, sudėkite smulkintas petražoles, sezamo sėklas. Padažui sumaišykite majonezą, Dižono garstyčias, obuolių actą, druską ir pipirus. Supilkite padažą ant salotų ir viską gerai išmaišykite. Mėsai iškepus (pasiekus 94 laipsnius) dėkite ją ilsėtis 40 minučių į šilumą sulaikantį krepšį arba suvyniokite į rankšluostį.

Po to išimkite mėsą iš krepšio ir suplėšykite ją. Tik nedarykite to plikomis rankomis, nes mėsos temperatūra yra beveik tokia pat, kaip verdančio vandens. Suplėšę mėsą formuokite sumuštinį: mėgstamą duoną (ypač tiks pita) patepkite barbekiu padažu, dėkite karamelizuotus svogūnus, plėšytą kiaulieną, „Coleslaw“ salotas – ir ragaukite!

Kiaulienos sprandinės šašlykas

Nuostabaus skonio, sultingas ir lengvai paruošiamas šašlykas, kuriam reikės:

·         2 kg atšaldytos kiaulienos sprandinės be kaulo;

·         2 kg svogūnų;

·         1 vnt. žaliosios citrinos žievelės;

·         1 vnt. žaliosios citrinos sulčių;

·         1 vnt. geltonosios citrinos sulčių;

·         7 vnt. lauro lapelių;

·         druskos (pagal skonį);

·         1 v. š. maltų juodųjų pipirų;

·         1 butelio gazuoto mineralinio vandens.

Gaminimas. Kiaulienos sprandinę supjaustykite didesniais gabalėliais (nenumažinkite jų, kad kepant išliktų sultingesnė). Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o 4–5 svogūnus sutarkuokite. Viską sudėkite į bendrą dubenį kartu su mėsa. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę (tik žaliąją dalį, kad išvengtumėte kartumo) ir išspauskite jos sultis. Taip pat išspauskite geltonosios citrinos sultis. Sudėkite lauro lapelius, juoduosius pipirus ir druską.

Dabar svarbiausias žingsnis – iš svogūnų reikia išspausti kuo daugiau sulčių. Tam naudokite plieninius gniaužtus ir gerai įtrinkite svogūnus, masažuokite juos į mėsą. Šis procesas labai svarbus, tad skirkite jam laiko. Užpilkite viską gazuotu mineraliniu vandeniu – tiek, kad vos apsemtų mėsą. Viską dar kartą gerai permaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Uždenkite indą dangčiu ir marinuokite šaldytuve bent 4 valandas, o geriausiam rezultatui pasiekti – per naktį.

Išsimarinavusią mėsą verkite ant iešmų, nuo gabalėlių pašalinkite marinato likučius ir kepkite ant vidutiniškai įkaitusių žarijų, vis pavartydami, kol gražiai apskrus.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  2. Silkės naudą lemia ir paruošimo būdas
  3. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  4. 5 būdai panaudoti kūčiukus naujiems patiekalams
  5. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  6. 5 būdai pomidorais mėgautis visą žiemą
  7. 3 ypatingi būdai panaudoti sviestą gaminant skanėstus
  8. Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai
  9. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  10. 7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo
  11. Kisielius: tradiciniai ir nauji skoniai
  12. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  13. Su pirmaisiais lietuviškais pomidorais – 3 nauji patiekalai
  14. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  15. Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasienis
Lietuvoje

Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

2025 10 29
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Kuršis apie Sėkminga Lietuvos saugumo agentų operacija komunistų partijos vadovybėje
  • Tikrai apie P. Šidagis. Tautinės mažumos ar tautinės bendrijos Lietuvoje?
  • Mikabalis apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka
  • Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles
  • Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16
Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Kuršis apie Sėkminga Lietuvos saugumo agentų operacija komunistų partijos vadovybėje
  • Tikrai apie P. Šidagis. Tautinės mažumos ar tautinės bendrijos Lietuvoje?
  • Mikabalis apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
  • Lalala apie Prezidentas: Kontrabandą užkardysime ryžtingais, koordinuotais veiksmais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Dirbtinis intelektas

Didelis atvirumas su DI gali turėti nenumatytų pasekmių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai