Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

www.alkas.lt
2025-05-18 15:27:00
0
Kepsninė

Kepsninė | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Nors pavasarį Lietuvoje gamta pristabdė ir kai kur vėl šyla radiatoriai, pačią maloniausią šilumą suteiks užkurta kepsninė ir ant jo paruošta vakarienė. Pigi ir lengvai paruošiama kiauliena – dažniausias variantas svarstant, ką pasigaminti kepsninėje, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Šašlykai, dešrelės ar paprasčiausi kepsniai vargu ar gali pabosti, tačiau verta jiems suteikti ir šiek tiek daugiau charakterio. Pakaks visų mėgstamo sūrio, pavasariškų smidrų ir gaivių petražolių.

Lietuviai vis dažniau kepa vištieną, pamėgę ir jautieną, dairosi žuvies ar net veganiškų alternatyvų. Tačiau kiauliena visgi yra žanro klasika ir niekada nepraranda populiarumo, sako G. Kitovė.

„Šviežios mėsos skyriuje kiaulienos nuperkama daugiausiai, pardavimai kasmet netgi nuosekliai auga. Ši mėsa nebrangi, ją galima greitai ir nesudėtingai paruošti, dėl subtilaus skonio lengva leistis į plačius eksperimentus virtuvėje ir išbandyti skirtingus patiekalus. Kiaulieną dažniausiai renkasi ir tie, kurie ieško vis dažniau į pirkinių krepšelius keliaujančių jau pagamintų, griliui paruoštų gaminių – nuo šviežiai kimštų dešrelių iki marinuotų šašlykų“, – kalba G. Kitovė.

Sukantiems galvą, kaip su vienu patiekalu įtikti visiems šeimos nariams, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo paprastą, nebrangų, bet labai skanų receptą – kiaulienos kepsnius su sūriu.

„Sūriu užkeptas kepsnys – patiekalas, kurį daugelis mėgsta nuo vaikystės, jį valgo ir jaunas, ir senas. Jį labai lengvai ir nebrangiai galima paruošti šiek tiek gurmaniškiau. Vietoj fermentinio sūrio naudokite mocarelą – ji suteiks patiekalui autentiško itališko skonio ir maloniai išsilydys. Po ja galite paslėpti ploną kumpio riekelę, tarp mėsos ir sūrio įterpti pomidorų. Labai derės ir bazilikas, tačiau jo geriau nekepkite, o papuoškite patiekalą jau po kepimo – termiškai apdorojamas bazilikas praranda didžiąją dalį savo aromato ir skonio“, – pataria maisto gamybos žinovė.

Skanaus kepsnio paslaptis – šviežia, kokybiška mėsa. Kurią kiaulienos dalį kepsniui rinktis? „Iki“ mėsos technologas Vitoldas Fedaravičius sako, kad tinka ne viena rūšis – tik šiek tiek skirsis kepimas. Svarbiausia rinktis kokybišką, maksimaliai šviežią ir lietuvišką kiaulieną, kuri į parduotuvių lentynas atkeliauja per trumpiausią įmanomą laiką.

„Kepsnius paruošite iš įvairios mėsos. Sprandinė – sultinga, su nedideliais riebalų intarpais, kurie neleidžia mėsai išdžiūti. Ji išlieka minkšta ir skani net ilgiau kepant. Nugarinė – liesesnė dalis su nedideliu riebalų kiekiu, minkšta ir tinkama trumpai kepti ant stipriai įkaitinto grilio. Mentė, lyginant su nugarine, turi šiek tiek daugiau riebalo. Todėl nereikės jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa taip greitai ji netampa. Išpjova – pati minkščiausia ir liesiausia kiaulienos dalis, idealiai tinka greito kepimo patiekalams. Jos būtina neperkepti, nes dėl mažo riebumo gali greitai išdžiūti“, – patarimais dalijasi V. Federavičius.

Šalia mėsos – pavasario simbolis ir naujas padažas

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška primena, kad skaniam patiekalui svarbu nepamiršti ir garnyro. Pats lengviausias variantas – tiesiog gaivios, traškios salotos, pagardintos lengvu padažu, kad kūnas valgio metu gautų ir vitaminų dozę.

„Verta į kepsninę dėti ne tik mėsą, bet pakepti ir šviežių, trumpai pamarinuotų daržovių: cukinijų, baklažanų, paprikų, grybų, brokolių, svogūnų. Joms nereikia sudėtingų receptų – prieš kepimą tiesiog apšlakstykite aliejumi, pabarstykite mėgstamais prieskoniais, galite įspausti ir česnako skiltelę. Lengvai ant grilio galima pakepti ir vynuoginių pomidoriukų šakelę. Tačiau pavasaris – smidrų metas, todėl tikrai verta pasinaudoti proga jų atsivalgyti iki soties. kepsninėje juos iškepsite kone akimirksniu, ir jie kasdieniam patiekalui suteiks daugiau elegancijos“, – pasakoja E. Semaška.

Ji siūlo naujam grilio sezonui išmokti ir naują padažą – ypač gaivią, tirštą, aromatingą itališką gremolatą, kuri padės subalansuoti riebesnės mėsos skonį, derės ir prie žuvies, paukštienos, daržovių patiekalų. O ir tiesiog pagyvins patiekalus ryškia spalva bei gaiviu kvapu. Jai tereikia vos kelių ingredientų – smulkintų petražolių, česnako ir citrinos.

Itališki sūriu užkepti kiaulienos kepsniai

Reikės: 4 šviežių kiaulienos pjausnių (maždaug 2 cm storio), 4 griežinėlių kumpio (nebūtina), 4-8 griežinėlių pomidorų, 4 arba daugiau riekelių mocarelos sūrio, smulkinto šviežio raudonėlio, druskos, pipirų, maltos paprikos, šviežių bazilikų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės ugnies ir lengvai patepkite groteles aliejumi. Pabarstykite kiaulienos pjausnius druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite ant grotelių, kol mėsa paruduos, atsiras geros grilio žymės ir viduryje nebebus rausva (apie 5-8 min. iš kiekvienos pusės). Mėsos termometras, įkištas į pjausnio vidurį, turi rodyti ne mažiau kaip 63 laipsnius pagal Celsijų.
  2. Ant kiekvieno pjausnio uždėkite kumpio (jei naudojate), pomidorų ir mocarelos sūrio griežinėlių, pabarstykite raudonėliu ir paprika. Kepkite, kol sūris išsilydys, apie 2 min. Prieš patiekdami palikite 5 minutes pastovėti, o tuomet apibarstykite šviežiais baziliko lapeliais.

Garnyrui – grilinti smidrai su itališka gremolata

Reikės: 400 g šviežių smidrų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto itališkų džiovintų žolelių, druskos, pipirų. Itališkam padažui gremolatai: pundelio šviežių petražolių, 2 šaukštelių citrinos žievelės, 1 didelės susmulkintos česnako skiltelės, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Susmulkinkite petražoles ir sumaišykite su likusiais padažo ingredientais, atidėkite.
  2. Nupjaukite apie 1 cm nuo smidrų apatinių dalių, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Sudėkite šparagus ant skardos ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite itališkomis žolelėmis, druska ir maltais pipirais. Rankomis lengvai įmasažuokite prieskonius į smidrus.
  3. Grilyje kaitrą sumažinkite iki žemos. Ant aliejumi pateptų grotelių atsargiai sudėkite smidrus. Uždarykite dangtį ir kepkite po 2-4 minutes iš abiejų pusių.
  4. Atsargiai nuimkite smidrus nuo grotelių ir sudėkite į lėkštę, apliekite paruoštu petražolių padažu. Jeigu norite, galite pabarstyti tarkuotu parmerzanu. Patiekite iš karto.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni
  2. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  3. Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad abejingų tiesiog neliktų
  4. Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis
  5. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  6. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  7. Jei pabodo įprasti kepsniai
  8. Naujo skonio maistui suteiks marinatai
  9. Grietinė suteiks patiekalams naujų skonių
  10. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  11. Kaip išsirinkti šviežią kiaulienos mentę
  12. Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu
  13. Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys
  14. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  15. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • >Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką
  • Dėl kokių priežasčių tinsta kojos ar veidas?
  • Kurie vasaros darbai – automobilio priešas Nr. 1?

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • >Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vasara artėja: rinkitės atsakingai – pirkite keliones tik iš leidimą turinčių įmonių | vvtat.lrv.lt nuotr.

Vasara artėja: rinkitės atsakingai – pirkite keliones tik iš teisėtai dirbančių įmonių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai