Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

www.alkas.lt
2025-04-19 16:49:00
0
Maistas, užtepėlė

Maistas, užtepėlė | maxima.lt nuotr.

       

Per Velykas daugelis planuoja, kokiais patiekalais nustebins šeimos narius ir svečius. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ receptų idėjų partnerė, maisto tinklaraštininkė Simona Lubauskaitė pataria nebijoti pažaisti su įprastais ingredientais, juos patiekiant kitaip. Pavyzdžiui, tradiciškai su kiaušiniais valgomą majonezą panaudoti kaip įvairių užtepėlių pagrindinį ingredientą.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad su kiekvienomis Velykoms pirkėjai ieško vis naujų idėjų, tačiau tuo pačiu vertina paprastus ingredientus ir lengvai paruošiamus patiekalus.

„Stebime, kad pirkėjai, Velykoms pasitelkę tradicinius ir pačius paprasčiausius šios šventės stalo gaminius, pavyzdžiui, majonezą, geba sukurti įvairiausius gardžius derinius. Įprastai su kiaušiniais patiekiamas šis produktas neretai tampa itin svarbi įvairių mišrainių, užtepėlių dalimi – tai rodo, kad kūrybiškumui virtuvėje nėra ribų, o ir paruošti šventinių pusryčių stalą, kuris nustebintų svečius, be didelių pastangų gali kiekvienas“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Majonezas – neatsiejamas Velykų stalo produktas

Maisto tinklaraštininkė Simona Lubauskaitė pritaria „Maximos“ atstovei ir teigia, kad išties net pats paprasčiausias majonezas gali tapti pagrindine Velykų stalo žvaigžde. Tereikia tik paieškoti idėjų, kaip jį pateikti naujai ir netikėtai. Nors tradiciškai daugelis majonezą mėgsta valgyti su virtais kiaušiniais, tai – universalus ingredientas, puikiai tinkantis pagardinti ir kitiems patiekalams.

„Kasmet ant Velykų stalo dedame mūsų tradicinę mišrainę – su kepta duona, pupelėmis, sūriu ir, žinoma, majonezu. Be jo skonis tiesiog ne toks. Praėjusiais metais pirmą kartą išbandžiau ir labai paprastą, bet šventėms puikiai tinkantį receptą – užtepėlę iš virtų kiaušinių, lašišos, raudonųjų ikrų ir majonezo. Ją patiekiau mažyčiuose sluoksniuotos tešlos krepšeliuose. Nuo stalo šis patiekalas pradingo pirmiausia“, – pasakoja „Maximos“ receptų idėjų partnerė S. Lubauskaitė.

Naudingi patarimai, kurie padės mėgautis lėtu Velykų rytu

„Maximos“ receptų idėjų partnerė S. Lubauskaitė taip pat dalinasi ir patarimu, kaip Velykų pusryčiams pasiruošti sumaniau. Pasak jos, kad ryte netektų skubėti, Velykų pusryčiams naudinga ruoštis dar iš vakaro bei pasiskirstant darbus kartu su namiškiais.

„Jei planuoju gaminti kokią nors mišrainę ar užtepėlę, dar vakare susismulkinu ingredientus, išsiverdu ir išsikepu tai, ką reikia. Tada ryte lieka viską tik sumaišyti ir dailiai patiekti. Dar vienas patarimas, kurį išmokau tik bėgant laikui – nereikia visko aprėpti vienam. Galima pasiskirstyti užduotis, pasidalinti darbais – kažkam atiduoti sudėtingesnius darbus, kažkam – lengvesnius. O juk taip vėliau visiems bus dar smagiau susėsti prie Velykų stalo, kurį ruošėte kartu“, – sako S. Lubauskaitė.

Sklandžiam Velykų rytui patarimų turi ir „Maximos“ kulinarijos meistrai. Pasak jų, sėkmės raktas ramiam velykinių vaišių ruošimui – sumanus ankstyvas šventinio meniu planavimas. Būtent todėl, likus mažiau nei porai savaičių iki pavasario šventės, jie dalijasi trimis gardžių užtepėlių su majonezu receptų idėjomis. Išbandžius šiuos receptus jau dabar, beliks tik išsirinkti patikusį užtepėlės receptą ir juo nustebinti Velykų rytą skanauti susirinkusius svečius.

Pikantiška užtepėlė

Pirmasis užtepėlės receptas, kurį siūlo išbandyti „Maximos“ kulinarijos meistrai, jau yra tapęs dalies šalies gyventojų neatsiejama šventinio stalo klasika. Ši pikantiška užtepėlė – labai gardi, greitai ir lengvai pagaminama. Ją galėsite tepti ant duonos, o jos likučius nesunkiai panaudosite kaip įdarą sumuštiniams. Pikantiškai užtepėlei pagaminti reikės:

·         6 vnt. minkštai virtų kiaušinių;

·         1 v. š. majonezo;

·         2 a. š. Dižono garstyčių;

·         2 a. š. smulkintų svogūnų laiškų;

·         0,5 a. š. juodųjų pipirų;

·         druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Sutrinkite kiaušinius naudodami trintuvą – kuo smulkesni bus baltymo gabalėliai, tuo labiau kreminė bus užtepėlė. Sudėkite visus likusius ingredientus ir švelniai maišykite, kol viskas vienodai pasiskirstys.

Užtepėlė su lašiša

Šią pikantiško skonio užtepėlę skaniausia patiekti su daržovių lazdelėmis, pilno grūdo duona, krekeriais, ar trapučiais. Jai pagaminti reikės:

·         200 g keptos arba rūkytos lašišos;

·         100 g majonezo;

·         3 v. š. susmulkintų svogūnų laiškų arba raudonojo svogūno;

·         0,5 vnt. agurko, supjaustyto mažais gabalėliais;

·         šlakelio šviežių citrinos sulčių;

·         druskos, pipirų, šviežių krapų (pagal skonį).

Gaminimas. Keptą arba rūkytą lašišą susmulkinkite mažais gabalėliais. Ją, kartu su visais kitais ingredientais, sumaišykite dubenyje ir viskas – gautą užtepėlę teliks tik užtepti ant duonos.

Užtepėlė su vištiena

Ši užtepėlė su vištiena – labai universali. Ją galima valgyti vieną, suvynioti į salotos lapus ar tortilijas, tepti ant duonos. Užtepėlei pagaminti reikės:

·         180 g vištienos mėsos be kaulo;

·         1 v. š. aliejaus;

·         2 v. š. majonezo;

·         1 v. š. grietinės;

·         1,5 a. š. garstyčių miltelių;

·         0,5 a. š. pipirų;

·         1 v. š. citrinos sulčių;

·         1,5 puodelio smulkintų salotų lapų;

·         1 v. š. smulkintų petražolių arba krapų;

·         2 v. š. smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno.

Vištienai paskaninti reikės:

·         0,5 a. š. rūkytos paprikos;

·         2 skilt. susmulkinto česnako;

·         0,5 a. š. svogūnų miltelių;

·         0,5 a. š. juodųjų pipirų;

·         1,5 a. š. druskos;

·         0,5 a. š. kumino.

Gaminimas. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir supilkite aliejų. Sudėkite vištieną. Kepkite, kol vištiena taps minkšta ir visiškai iškeps – kepimo laikas priklauso nuo to, kokią vištienos dalį pasirinkote. Ar vištiena iškepusi, galite patikrinti perpjaudami storiausią vietą peiliu – mėsa turi nebebūti rausva. Vištienai iškepus sumažinkite kaitrą ir suberkite druską bei visus nurodytus prieskonius. Viską pakepinkite apie minutę, tada išjunkite ugnį. Taip paruoštą vištieną susmulkinkite į mažus gabalėlius. Leiskite jai visiškai atvėsti.

Vištienai atvėsus į dubenį sudėkite majonezą ir grietinę. Įmaišykite garstyčias, citrinos sultis, salotų lapus, petražoles ir svogūnus. Galiausiai sudėkite atvėsusius vištienos gabalėlius. Gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įdėkite daugiau druskos ir pipirų. Šią užtepėlę galite patiekti su duona, tortilijomis ar tiesiog valgyti vieną.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  2. Keptas viščiukas Velykoms
  3. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  4. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  5. Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas
  6. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  7. Lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai
  8. Velykų stalo pažiba – keptas kalakutas
  9. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  10. Nudažykite ne lukštus, o pačius kiaušinius
  11. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus
  12. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  13. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  14. Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite
  15. Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ilgaamžiškumo kodas: kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta
Gamta ir žmogus

Kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta

2025 10 14
Plakatas Vilko vaikai
Istorija

Klaipėdoje ir Vilniuje bus prisimintas nutylėtas Mažosios Lietuvos gyventojų genocidas

2025 10 14
1 a–d pav. Albumo fragmentai. Žilius, Jonas. Albumas lietuviškos parodos Paryžiuje 1900 metuose. Plymouth, Pa.: Spauda „Vienybės lietuvninkų“, 1902, p. 17, 19, 22
Etninė kultūra

I. Nėnienė. Sodžiaus raštai – lietuviškumo paieška

2025 10 14
Šeduvos kraštotyros muziejuje – pažintis su karališkuoju miesto amatu
Istorija

Šeduvos kraštotyros muziejuje – pažintis su karališkuoju miesto amatu

2025 10 14
Pirmas pasaulinis karas
Istorija

Nauji Lietuvos nacionalinio muziejaus eksponatai, įsigyti 2025 metais

2025 10 14
Prezidento darbo diena Šiaulių rajone
Lietuvoje

Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams

2025 10 13
Susitikimas žemės ūkio klausimais
Lietuvoje

Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

2025 10 13
Policija
Gamta ir žmogus

„Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

2025 10 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • taiva apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • skt. apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip senatvę paversti stiprybe, o ne našta
  • Klaipėdoje ir Vilniuje bus prisimintas nutylėtas Mažosios Lietuvos gyventojų genocidas
  • I. Nėnienė. Sodžiaus raštai – lietuviškumo paieška
  • Šeduvos kraštotyros muziejuje – pažintis su karališkuoju miesto amatu

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Kernavė atšventė rudens lygiadienį ir Baltų vienybė dieną

Kernavė atšventė rudens lygiadienį ir Baltų vienybė dieną

2025 09 29
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • taiva apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • P.Skutas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • skt. apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kompiuteris, įsilaužimas | AdobeStock nuotr.

Tik slaptažodžio duomenų apsaugai nepakanka

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai