Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

www.alkas.lt
2025-04-19 16:49:00
0
Maistas, užtepėlė

Maistas, užtepėlė | maxima.lt nuotr.

Per Velykas daugelis planuoja, kokiais patiekalais nustebins šeimos narius ir svečius. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ receptų idėjų partnerė, maisto tinklaraštininkė Simona Lubauskaitė pataria nebijoti pažaisti su įprastais ingredientais, juos patiekiant kitaip. Pavyzdžiui, tradiciškai su kiaušiniais valgomą majonezą panaudoti kaip įvairių užtepėlių pagrindinį ingredientą.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad su kiekvienomis Velykoms pirkėjai ieško vis naujų idėjų, tačiau tuo pačiu vertina paprastus ingredientus ir lengvai paruošiamus patiekalus.

„Stebime, kad pirkėjai, Velykoms pasitelkę tradicinius ir pačius paprasčiausius šios šventės stalo gaminius, pavyzdžiui, majonezą, geba sukurti įvairiausius gardžius derinius. Įprastai su kiaušiniais patiekiamas šis produktas neretai tampa itin svarbi įvairių mišrainių, užtepėlių dalimi – tai rodo, kad kūrybiškumui virtuvėje nėra ribų, o ir paruošti šventinių pusryčių stalą, kuris nustebintų svečius, be didelių pastangų gali kiekvienas“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Majonezas – neatsiejamas Velykų stalo produktas

Maisto tinklaraštininkė Simona Lubauskaitė pritaria „Maximos“ atstovei ir teigia, kad išties net pats paprasčiausias majonezas gali tapti pagrindine Velykų stalo žvaigžde. Tereikia tik paieškoti idėjų, kaip jį pateikti naujai ir netikėtai. Nors tradiciškai daugelis majonezą mėgsta valgyti su virtais kiaušiniais, tai – universalus ingredientas, puikiai tinkantis pagardinti ir kitiems patiekalams.

„Kasmet ant Velykų stalo dedame mūsų tradicinę mišrainę – su kepta duona, pupelėmis, sūriu ir, žinoma, majonezu. Be jo skonis tiesiog ne toks. Praėjusiais metais pirmą kartą išbandžiau ir labai paprastą, bet šventėms puikiai tinkantį receptą – užtepėlę iš virtų kiaušinių, lašišos, raudonųjų ikrų ir majonezo. Ją patiekiau mažyčiuose sluoksniuotos tešlos krepšeliuose. Nuo stalo šis patiekalas pradingo pirmiausia“, – pasakoja „Maximos“ receptų idėjų partnerė S. Lubauskaitė.

Naudingi patarimai, kurie padės mėgautis lėtu Velykų rytu

„Maximos“ receptų idėjų partnerė S. Lubauskaitė taip pat dalinasi ir patarimu, kaip Velykų pusryčiams pasiruošti sumaniau. Pasak jos, kad ryte netektų skubėti, Velykų pusryčiams naudinga ruoštis dar iš vakaro bei pasiskirstant darbus kartu su namiškiais.

„Jei planuoju gaminti kokią nors mišrainę ar užtepėlę, dar vakare susismulkinu ingredientus, išsiverdu ir išsikepu tai, ką reikia. Tada ryte lieka viską tik sumaišyti ir dailiai patiekti. Dar vienas patarimas, kurį išmokau tik bėgant laikui – nereikia visko aprėpti vienam. Galima pasiskirstyti užduotis, pasidalinti darbais – kažkam atiduoti sudėtingesnius darbus, kažkam – lengvesnius. O juk taip vėliau visiems bus dar smagiau susėsti prie Velykų stalo, kurį ruošėte kartu“, – sako S. Lubauskaitė.

Sklandžiam Velykų rytui patarimų turi ir „Maximos“ kulinarijos meistrai. Pasak jų, sėkmės raktas ramiam velykinių vaišių ruošimui – sumanus ankstyvas šventinio meniu planavimas. Būtent todėl, likus mažiau nei porai savaičių iki pavasario šventės, jie dalijasi trimis gardžių užtepėlių su majonezu receptų idėjomis. Išbandžius šiuos receptus jau dabar, beliks tik išsirinkti patikusį užtepėlės receptą ir juo nustebinti Velykų rytą skanauti susirinkusius svečius.

Pikantiška užtepėlė

Pirmasis užtepėlės receptas, kurį siūlo išbandyti „Maximos“ kulinarijos meistrai, jau yra tapęs dalies šalies gyventojų neatsiejama šventinio stalo klasika. Ši pikantiška užtepėlė – labai gardi, greitai ir lengvai pagaminama. Ją galėsite tepti ant duonos, o jos likučius nesunkiai panaudosite kaip įdarą sumuštiniams. Pikantiškai užtepėlei pagaminti reikės:

·         6 vnt. minkštai virtų kiaušinių;

·         1 v. š. majonezo;

·         2 a. š. Dižono garstyčių;

·         2 a. š. smulkintų svogūnų laiškų;

·         0,5 a. š. juodųjų pipirų;

·         druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Sutrinkite kiaušinius naudodami trintuvą – kuo smulkesni bus baltymo gabalėliai, tuo labiau kreminė bus užtepėlė. Sudėkite visus likusius ingredientus ir švelniai maišykite, kol viskas vienodai pasiskirstys.

Užtepėlė su lašiša

Šią pikantiško skonio užtepėlę skaniausia patiekti su daržovių lazdelėmis, pilno grūdo duona, krekeriais, ar trapučiais. Jai pagaminti reikės:

·         200 g keptos arba rūkytos lašišos;

·         100 g majonezo;

·         3 v. š. susmulkintų svogūnų laiškų arba raudonojo svogūno;

·         0,5 vnt. agurko, supjaustyto mažais gabalėliais;

·         šlakelio šviežių citrinos sulčių;

·         druskos, pipirų, šviežių krapų (pagal skonį).

Gaminimas. Keptą arba rūkytą lašišą susmulkinkite mažais gabalėliais. Ją, kartu su visais kitais ingredientais, sumaišykite dubenyje ir viskas – gautą užtepėlę teliks tik užtepti ant duonos.

Užtepėlė su vištiena

Ši užtepėlė su vištiena – labai universali. Ją galima valgyti vieną, suvynioti į salotos lapus ar tortilijas, tepti ant duonos. Užtepėlei pagaminti reikės:

·         180 g vištienos mėsos be kaulo;

·         1 v. š. aliejaus;

·         2 v. š. majonezo;

·         1 v. š. grietinės;

·         1,5 a. š. garstyčių miltelių;

·         0,5 a. š. pipirų;

·         1 v. š. citrinos sulčių;

·         1,5 puodelio smulkintų salotų lapų;

·         1 v. š. smulkintų petražolių arba krapų;

·         2 v. š. smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno.

Vištienai paskaninti reikės:

·         0,5 a. š. rūkytos paprikos;

·         2 skilt. susmulkinto česnako;

·         0,5 a. š. svogūnų miltelių;

·         0,5 a. š. juodųjų pipirų;

·         1,5 a. š. druskos;

·         0,5 a. š. kumino.

Gaminimas. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir supilkite aliejų. Sudėkite vištieną. Kepkite, kol vištiena taps minkšta ir visiškai iškeps – kepimo laikas priklauso nuo to, kokią vištienos dalį pasirinkote. Ar vištiena iškepusi, galite patikrinti perpjaudami storiausią vietą peiliu – mėsa turi nebebūti rausva. Vištienai iškepus sumažinkite kaitrą ir suberkite druską bei visus nurodytus prieskonius. Viską pakepinkite apie minutę, tada išjunkite ugnį. Taip paruoštą vištieną susmulkinkite į mažus gabalėlius. Leiskite jai visiškai atvėsti.

Vištienai atvėsus į dubenį sudėkite majonezą ir grietinę. Įmaišykite garstyčias, citrinos sultis, salotų lapus, petražoles ir svogūnus. Galiausiai sudėkite atvėsusius vištienos gabalėlius. Gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įdėkite daugiau druskos ir pipirų. Šią užtepėlę galite patiekti su duona, tortilijomis ar tiesiog valgyti vieną.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  2. Keptas viščiukas Velykoms
  3. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  4. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  5. Pritrūko vaišių? Padės lengvai ruošiamas paštetas
  6. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  7. Lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai
  8. Velykų stalo pažiba – keptas kalakutas
  9. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  10. Nudažykite ne lukštus, o pačius kiaušinius
  11. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus
  12. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  13. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  14. Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite
  15. Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Algis apie Atidengtas atminimo ženklas žuvusiems Tauro apygardos Vytauto rinktinės partizanams
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  • 2 iš 5 vairuotojų yra patyrę žalą dėl prastos kelio dangos

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Algis apie Atidengtas atminimo ženklas žuvusiems Tauro apygardos Vytauto rinktinės partizanams
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kompiuteris, įsilaužimas | AdobeStock nuotr.

Tik slaptažodžio duomenų apsaugai nepakanka

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai