Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Morkų salotos: 5 nebrangūs variantai iš šviežio derliaus

www.alkas.lt
2025-02-23 15:20:00
0
Morkos | pixabay.com, RitaE nuotr.

Morkos | pixabay.com, RitaE nuotr.

Jau pasirodęs naujas šviežių morkų derlius reiškia, kad jų salotos ir vėl karaliaus kasdieniame valgiaraštyje daugelyje namų. Šviežios, sultingos, nebrangios ir traškios – užtenka vos akimirkos, kad jos taptų puikiu vakarienės priedu, dienos pietumis ar užkandžiu. Morkų salotos neseniai sulaukė ir begalinio populiarumo socialiniuose tinkluose. Tai lietuviams tikriausiai kelia šypseną –  pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, morkos yra viena populiariausių daržovių Lietuvoje, o atvykęs šviežias jų derlius kasmet yra tiesiog graibstomas.

„Matome, kad pirkėjai puikiai jaučia sezoniškumą. Kai į parduotuves atkeliauja naujo derliaus morkos, ryški jų spalva ir šviežumą simbolizuojantys lapai iškart patraukia klientų dėmesį. Naujo derliaus morkos ne tik skanesnės, traškesnės, bet ir maistingesnės. Pasirodžius pirmam pavasario derliui, populiarumu jos paprastai nusileidžia tik bulvėms, agurkams, pomidorams ir svogūnams. Nors lietuvių mėgstamos nuo senų laikų, jų gerbėjų atsiranda vis daugiau – pernai pirmąjį ketvirtį jų pardavėme 15 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu metais anksčiau. Šiemet lietuviai apskritai dar gausiau perka šviežias daržoves, tad morkų populiarumas, panašu, ir toliau augs“, – sako G. Kitovė.

Pasaulinė morkų šlovė socialiniuose tinkluose

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja, kad įdomu tai, jog pastaraisiais metais morkų salotas iš naujo atrado ir pasaulis – „TikTok“ tinkle įrašai skaičiuojami milijonais, šis patiekalas yra giriamas ne tik už skonį, bet ir už naudą organizmui. Tinklo vartotojai masiškai rekomenduoja jas hormonų problemoms spręsti.

„Reikia atsiminti, kad vienas dubenėlis salotų per dieną neišspręs sveikatos problemų. Tačiau morkos iš tiesų yra be galo sveikas pasirinkimas, jas rekomenduojama įtraukti į savo racioną siekiant subalansuotos mitybos. Morkose gausu vitaminų, pavyzdžiui, C, B, E ir K, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, kalis, jos puikus skaidulų šaltinis. O jose esantis beta karotinas iš tiesų turi įtakos odos išvaizdai. Beje, kad organizmas geriau jį įsisavintų, verta nepamiršti į morkų salotas ar sultis įdėti šiek tiek riebalų – puikiai tiks geros kokybės aliejus“, – sako J. Sabaitienė.

Kaip atgaivinti morkas, kad jos būtų ypač traškios

Vienas didžiausių morkų salotų privalumų – malonus jų traškesys. Jeigu morkos užsigulėjo namuose pernelyg ilgai ir prarado savo tvirtumą, yra būdas jį susigrąžinti. „Iki“ šviežių daržovių žinovė sako, kad šią gudrybę turėtų žinoti kiekvienas, kuris bent šiek tiek laiko praleidžia virtuvėje.

„Morkos, kaip, pavyzdžiui, ir petražolės – tai daržovės, kuriose yra daug vandens ir kurios be jo greitai nuvysta. Tačiau nereiškia, kad negrįžtamai. Tiesiog įdėkite morkas į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais, bent kelioms valandoms. Tokioje vandens vonioje morkos sugers skystį ir dėl to atgaus ankstesnę išvaizdą“, – patarimu dalijasi J. Sabaitienė.

5 receptai traškioms ir sultingoms morkų salotoms

Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, be morkų daugelis neįsivaizduoja sriubų, troškinių, jos būtinas priedas norint išvirti skanų sultinį. Nuo seno lietuvių mėgstama daržovė yra be galo universali – ji gali tapti skaniu garnyru, pagrindine vegetariško stalo žvaigžde ar net desertu. Tačiau, kai pasirodo šviežias derlius, bene skaniausia jų niekaip termiškai neapdoroti ir mėgautis traškumu.

„Morkų salotos yra virtuvės klasika, tinkanti visur – ir kaip garnyras, ir kaip atskiras užkandis ar dienos pietūs darbe, jos dera ir prie tradicinių kotletų, ir modernių veganiškų kūrinių. Tai patiekalas, kuriam nereikia įmantrių ingredientų – paprasčiausiam variantui užtenka šviežių morkų ir kelių mėgstamų priedų – pavyzdžiui, česnako arba šiek tiek obuolių, citrinos sulčių. Tačiau jos ir be galo palankios eksperimentams – galima salotas valgyti kone kasdien ir jas vis patiekti naujai. Pavyzdžiui, į jas įmaišyti imbiero, saują riešutų arba žiupsnelį cinamono, įdėti salierų ar krienų. Šis patiekalas jokiu būdu ne nuobodus – užtenka trupučio kūrybiškumo, kad jis taptų mėgstamiausiu šeimos atradimu“, – sako J. Tamoševičienė ir dalijasi 5 receptais.

Klasikinės morkų ir obuolių salotos

Reikės: 6 šviežių morkų, 2 obuolių, 2 šaukštų grietinės, 1 šaukšto majonezo, citrinos sulčių, šviežių svogūnų laiškų, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Morkas sutarkuokite arba supjaustykite plonais šiaudeliais. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite. Sumaišykite, įdėkite šaukštą majonezo ir 2 šaukštus grietinės, sudėkite išspaustą česnaką, įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių ir pagardinkite druska bei pipirais. Gausiai pabarstykite smulkintais šviežiais svogūnų laiškais.

Sveikatos užtaisas – morkų salotos su imbieru

Reikės: 4 šviežių morkų, 2 cm šviežio imbiero, citrinos sulčių, vynuogių sėklų aliejaus, skysto medaus.

Gaminame:

1. Morkas sutarkuokite tarka didelėmis skylutėmis. Nuluptą imbierą taip pat sutarkuokite, bet smulkia tarka. Morkas sumaišykite su imbieru, įpilkite aliejaus, citrinos sulčių ir medaus.

Azijos įkvėptos lengvos morkų ir ryžių makaronų salotos

Reikės: 2-3 šviežių morkų, 100 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 1 česnako skiltelės, 5 džiovintų pomidorų, 2 cm šviežio imbiero šaknies, 4 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų vyno acto, 1 šaukšto rudojo cukraus, žiupsnelio čili dribsnių, 4 šaukštų sezamo aliejaus, šviežios kalendros, sezamų sėklų.

Gaminame:

1. Ryžių makaronus paruoškite pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus ir supjaustykite.

2. Morkas supjaustykite ilgomis plonomis juostelėmis. Išimkite sėklas iš paprikų ir supjaustykite jas juostelėmis. Susmulkinkite džiovintus pomidorus. Nulupkite česnaką, imbierą ir juos smulkiai sutarkuokite.

3. Dubenyje sumaišykite česnaką, imbierą, sojų padažą, vyno actą, rudąjį cukrų, čili dribsnius. Kruopščiai išmaišykite.

4. Keptuvėje pakaitinkite sezamų aliejų ir tuomet šiltu juo apliekite morkas, sumaišytas su paprikomis. Palikite atvėsti.

5. Dubenyje sumaišykite daržoves aliejuje, makaronus ir padažą. Patiekite salotas lėkštėse, pabarstykite kalendrų lapeliais ir sezamo sėklomis.

Tiks ir kaip dienos pietūs – sočios morkų salotos su kiaušiniais

Reikės: 6 šviežių morkų, 4-5 virtų kiaušinių, 50 g tiršto natūralaus jogurto, 3 česnako skiltelių, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Morkas ir kiaušinius sutarkuokite tarka su didesnėmis skylutėmis. Įdėkite natūralaus jogurto, sumaišyti su smulkintu česnaku, šiek tiek druskos ir geru žiupsneliu pipirų.

Daržovių asorti: morkų, kaliaropių ir pomidorų salotos

Reikės: 3 šviežių morkų, 1 kaliaropės, 10 vyšninių pomidorų, šaukštelio citrinos sulčių, 2 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Sutarkuokite morkas ir kaliaropes. Nuplaukite vyšninius pomidorus, perpjaukite per pusę. Viską sudėkite į dubenį, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, pabarstykite prieskoniais ir išmaišykite.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 5 rugpjūčio šviežio derliaus pažibos
  2. Minima Tarptautinės morkų diena
  3. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  4. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  5. Šalies poreikiams morkų pakaks
  6. Morkų patiekalai – palankūs sveikatai
  7. Spanguolės – nebrangus vertingų medžiagų užtaisas
  8. Salotos veikia kaip jaunystės eliksyras
  9. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  10. Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje
  11. Parama už derliaus išėmimą iš rinkos
  12. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  13. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  14. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  15. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Bet ne mums tai spręsti? apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pixabay.com, S. Viliamso nuotr.

Jungtinė Karalystė ir Prancūzija rengia planą dėl taikdarių dislokavimo Ukrainoje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai