Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Sveikesniam valgiaraščiui – ryškiaspalvis žiemos vaisius

www.alkas.lt
2025-01-11 18:27:00
0
Greipfrutai, vaisiai

Greipfrutai, vaisiai | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

       

Po švenčių maratono daugeliui norisi pasirūpinti gruodį viršvalandžius atidirbusiu skrandžiu. Sveikesnis valgiaraštis neturi būti nei sudėtingas, nei nuobodus ar juo labiau – brangus. Citrusinių vaisių sezono įkarštis reiškia, kad kūną naudingomis medžiagomis aprūpinti galima stipriai sutaupant. Pavyzdžiui, Lietuvoje vis populiarėjantys baltieji greipfrutai „Pomelo“, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šiuo metu kainuoja netgi mažiau nei bananai.

„Įpusėjant žiemai esame išsiilgę saulės ir ryškių spalvų, tad citrusai tampa tikru išsigelbėjimu. Kai pas mus dangus stipriai apniukęs, šiltuose kraštuose – pats citrusinių vaisių derliaus pikas. O tai reiškia, kad šios gėrybės dabar pasižymi ne tik vitamino C bei kitų stipriam imunitetui reikalingų medžiagų gausa, bet ir ypač geromis kainomis. Gruodį įvairių citrusų pardavimai išaugo net beveik 90 proc., lyginant su lapkričiu. Mandarinai karaliauja pirkinių krepšeliuose, tačiau „Pomelo“ greipfrutai taip pat labai mėgstami. Augančias jų mėgėjų gretas didina malonus šio vaisiaus skonis, kuris patinka net tiems, kurie nemėgsta kartesnių greipfrutų. Be to, vos vieno XXL dydžio nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai“, – sako G. Kitovė.

Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, „Pomelo“, giminingi įprastiems greipfrutams, tampa vis populiaresni ir dėl savo naudingų savybių bei įvairiapusio kulinarinio pritaikymo. „Pomelo“ yra daugiausia vitamino C tarp citrusinių vaisių, jie taip pat gausus antioksidantų šaltinis.

„Pomelo yra tikras citrusinių vaisių rekordininkas – jis yra didžiausias šios šeimos vaisių atstovas. Įspūdingi ne tik jo matmenys. Stora odelė slepia ne tik saldų, švelnų minkštimą, bet ir didelę naudą. Šiais laikais, kai antsvoris yra aktuali problema, verta savęs paklausti, kiek kalorijų yra tame, ką valgome. Gera žinia tai, kad „Pomelo“ daugiausia sudaro vanduo, jame nėra riebalų, o 100 g minkštimo turi tik 40 kcal. Todėl šie vaisiai tinka savo svorį prisižiūrintiems žmonėms – dar ir dėl to, kad juose yra daug skaidulų ir jie greitai suteikia sotumo jausmą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Įdomu tai, kad priešingai vis dar gajam mitui, „Pomelo“ nėra greipfruto ir apelsino hibridas. Netgi priešingai – būtent greipfrutas buvo išvestas iš „Pomelo“ ir kiniškojo apelsino, pažymi „Iki“ šviežių vaisių žinovė. Azijoje mėgstami nuo senų laikų, jie laivais buvo atgabenti ir į Karibus, o ilgainiui išpopuliarėjo ne tik Amerikoje, bet ir Europoje.

Kaip išsirinkti ir kaip laikyti „Pomelo“?

Didieji greipfrutai gali užaugti net iki 10 ar dar daugiau kilogramų svorio, tačiau prekybai paprastai skirti patogiau valgomi mažesni – sveriantys 1-2 kg. Perkant „Pomelo“ verta prisiminti, kad kuo sunkesnis vaisius, tuo jis šviežesnis. Didysis greipfrutas turi būti tvirtas, be rudų dėmių, dryžių ar įdubimų – idealus vaisius turi turėti lygią ir blizgančią odelę. Taip pat J. Sabaitienė pataria atkreipti dėmesį į kvapą – jis skleidžia kvapnų citrusų aromatą.

„Didelis „Pomelo“ pliusas ir tai, kad neluptus vaisius galima laikyti kambario temperatūroje iki 2 savaičių, o šaldytuve – iki trijų. Šis vaisius ilgai išlieka šviežias, todėl galite jo nusipirkti šiek tiek daugiau ir turėti po ranka namų sandėliuke. Taip galėsite mėgautis išskrtiniu jo skoniu visada, kai tik panorėsite. Tačiau dera prisiminti, kad prapjautą vaisių reikėtų dėti į indelį šaldytuve ir suvalgyti artimiausiomis dienomis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja.

Vargu, ar „Pomelo“ ilgai užsigulės nesuvalgytas – dažniausiai jis valgomas žalias kaip skanus, sultingas užkandis, tačiau jo skanavimo būdai tuo nesibaigia. „Pomelo“ dera netgi desertuose – sūrio pyraguose, tortuose, želėse, skanėstuose su kremu. Pasak „Iki“ šefų, tai nėra labai saldus vaisius, todėl, panašiai kaip greipfrutai, puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams. Ypač lengva juos kombinuoti įvairiose salotose – vos iš kelių ingredientų galite paruošti maistingus, sočius, tačiau organizmo neapsunkinančius ir nebrangius priešpiečius ar lengvą vakarienę.

„Įdomus pavyzdys – tailandietiškos salotos, kuriose „Pomelo“ skiltelės derinamos su smulkintais svogūnais, skrudintais riešutais ir žalumynais. Didieji greipfrutai taip pat puikiai dera su įvairiomis salotomis, avokadais, krevetėmis. Skanu juos patiekti su pelėsiniu sūriu ar vytintu kumpiu. O kas gi nemėgsta salotų su lašiša? Jose „Pomelų“ gaiva suteiks malonų kontrastą riebiai žuviai“, – idėjomis dalijasi „Iki“ kulinarai.

Tailandietiškos salotos su „Pomelo“

Reikės: 1 šviežio „Pomelo“, mišrių salotų pakuotės, 1 raudonojo svogūno, saujos skrudintų žemės riešutų, 1 aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto sojų padažo, 1/4 puodelio žaliosios citrinos sulčių, šaukšto cukraus.

Gaminame:

  1. Didįjį greipfrutą nulupkite, atskirkite skilteles ir pašalinkite baltąsias membranas.

  2. Susmulkinkite riešutus, svogūną supjaustykite plonomis juostelėmis, o čili smulkiai supjaustykite. Į dubenį sudėkite salotas, „Pomelo“, svogūną ir čili, pabarstykite riešutais.

  3. Paruoškite padažą: sumaišykite žaliosios citrinos sultis, išspaustą česnaką , sojų padažą ir cukrų. Prieš patiekdami užpilkite padažą ant viršaus.

Vitaminų salotos su „Pomelo“ ir kopūstu

Reikės: 0,5 šviežio „Pomelo“, nedidelės baltagūžio kopūsto galvutės, 2 morkų, pusės didelio saliero, ilgavaisio agurko, fetos sūrio, 3 šaukštų garstyčių, 1 šaukšto medaus, 2 šaukštų smulkintų krapų (galima džiovintų), 2 šaukštų „Pomelo“ sulčių, alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Kopūstus plonai supjaustykite, stipriai paspaudykite pirštais, šiek tiek pasūdykite ir palikite maždaug 5-15 minučių. Nulupkite morką, salierą, „Pomelo“, agurką ir supjaustykite plonomis. Fetos sūrį nusausinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutrupinkite. Iš kopūstų išspauskite vandens perteklių ir sumaišykite su likusiais ingredientais.

  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite „Pomelo sultis“, alyvuogių aliejų, garstyčias, krapus, medų. Kruopščiai išmaišykite ir užpilkite ant salotų prieš pat patiekdami.

„Pomelo“ salotos su lašiša ir avokadu

Reikės: 1 šviežio „Pomelo“, 2 avokadų, 225 g rūkytos lašišos, salotų lapų, druskos, pipirų, Dižono garstyčių, šviežiai spaustų citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Didįjį greipfrutą nulupkite, atskirkite skilteles ir pašalinkite baltąsias membranas. Šiek tiek pasmulkinkite ir dėkite į dubenį. Sudėkite kubeliais supjaustytus avokadus ir griežinėliais supjaustytą rūkytą lašišą. Gausiai pagardinkite druska ir pipirais.

  2. Kitame dubenyje sumaišykite garstyčias su citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Užpilkite padažą ant salotų ir atsargiai išmaišykite. Patiekite ant salotų lapų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vaisius, anksčiau žymėjęs aukštą padėtį
  2. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  3. Bananai – energijos suteikiantis vaisius
  4. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  5. Žiemos mityba: tiesa ir įsitikinimai
  6. Kodėl verta valgyti daržoves ir vaisius, net jei to ir nenorite
  7. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  8. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  9. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  10. Iš melionų – net ir duona
  11. Visi atsakymai apie persimonus
  12. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  13. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  14. Šilauogės – tikras išsigelbėjimas šaltuoju metu laiku
  15. Kuo skiriasi paprasta citrina nuo žaliosios?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pašto ženklai Šv. Kalėdos ir Naujieji metai
Kultūra

Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

2025 11 24
Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22
LNM Jono Basanavičiaus gimtinės paroda
Kultūra

Muziejus pristato renginių ciklą J. Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

2025 11 22
Barstytuvas
Gamta ir žmogus

Penkiems barstytuvams išrinkti vardai

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Betgi apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Kęstutis K.Urba apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Restauruotos vertybės papildys Valdovų rūmų muziejaus parodą
  • Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus
  • Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • Peršalus griebtis antibiotikų – didelė ligonių klaida

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Augalai

Kaip sugalvojami augalų veislių pavadinimai?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Betgi apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Kęstutis K.Urba apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Naivus klausimas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prof. dr. Gediminas Navaitis

G. Navaitis.Vilčių ir planų laikas. Kaip siekti sėkmės?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai