Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Patarimai ruošiant šventinį stalą

www.alkas.lt
2024-12-24 07:23:00
0
Kalėdos | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Kalėdos | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Artėjant gražiausioms metų šventėms Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad labai svarbu ruošiant šventinį stalą nepamiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus.

Svarbiausios taisyklės

Laikykitės asmens higienos. Rankas plaukite visada prieš maisto gaminimą, jį gamindami, po gaminimo ir pasinaudoję tualetu. Negaminkite maisto kitiems, jei jaučiate žarnyno infekcijoms būdingus simptomus, pavyzdžiui, viduriavimą ar pykinimą.

Venkite kryžminės taršos. Vaisius, daržoves, riešutus ir sėklas prieš gamindami kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Mėsai ir daržovėms naudokite atskiras pjaustymo lenteles. Pagaminę maistą, nuvalykite virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus.

Tinkamai apdorokite maistą. Per maistą plintančias žarnyno infekcines ligas sukelia maiste esantys mikroorganizmai, kurie gali sukelti ligą ir tapti pavojingais mūsų sveikatai. Tad ruošiant maistą labai svarbu tinkamas produktų šiluminis apdorojimas. Jie turi būti pakankamai išvirti ar iškepti, užtikrinant reikiamą temperatūrą ir apdorojimo laiką, tam, kad visos bakterijos bei virusai žūtų. Iš mėsos, vištienos, kiaušinių ir žuvies gaminami patiekalai turi būti kaitinami iki ne žemesnės nei  70 °C temperatūros, ne mažiau nei 10 min., atsižvelgiant į gaminio dydį. Iš gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

Tinkamai laikykite maistą. Pagamintas maistas neturėtų būti laikomas kambario temperatūroje visą dieną, nes taip susidaro palankios sąlygos bakterijų dauginimuisi bei toksinų išsiskyrimui. Kuo ilgiau netinkamai laikome maistą, tuo didesnė tikimybė apsinuodyti. Todėl pagamintą maistą laikyti kambario temperatūroje rekomenduojama ne ilgiau nei dvi valandas.

Planuokite ir skaičiuokite.Maisto kiekis švenčių metu neturėtų būti per didelis, nesuvartotą maistą rekomenduojama šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip dvi dienas.

Kaip atpažinti žarnyno infekciją? Laikas nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų atsiradimo gali trukti nuo kelių valandų iki kelių parų. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas ir bendras silpnumas. Pirmoji pagalba susirgus yra skysčių atstatymas, nes dehidratacija sutrikdo daugelio organų veiklą. Jeigu žmogus jaučiasi neblogai, galima gydytis namuose, dažniausiai pasveikstama per keletą dienų. Tačiau jei simptomai paūmėja, būtina kreiptis į gydytoją.

Norint išlikti sveikiems ir džiaugsmingai sutikti šventes, reikėtų maistą šventiniam stalui gaminti atsakingai, nes dažniausiai suserga visi, vartoję tą patį – užkrėstą maistą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą
  2. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  3. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  4. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  5. Ko nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę
  6. 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant troškinį
  7. Kaip jaukiai ir nebrangiai papuošti vaišių stalą
  8. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  9. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  10. Stilistės patarimai planuojantiems šventinius įvaizdžius
  11. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  12. Lietuviai Kalėdų stalui išleis kiek pernai arba šiek tiek daugiau
  13. Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?
  14. Kad karpio skonis būtų kuo geresnis
  15. Sluoksniuota tešla – ir pyragams, ir pikantiškiems kepiniams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • juras Vilnai apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Maria Bartiromo apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Saugokimės ligų, plintančių per vandenį

Specialistai ragina šulinių vandenį gerti tik įsitikinus, kad jis saugus

2025 07 11
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • juras Vilnai apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Maria Bartiromo apie D. Trampas: „Patriot“ raketos jau pakeliui į Ukrainą
  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Avarija

Jei kelyje nutiko nelaimė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai