Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Patarimai ruošiant šventinį stalą

www.alkas.lt
2024-12-24 07:23:00
0
Kalėdos | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Kalėdos | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

       

Artėjant gražiausioms metų šventėms Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad labai svarbu ruošiant šventinį stalą nepamiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus.

Svarbiausios taisyklės

Laikykitės asmens higienos. Rankas plaukite visada prieš maisto gaminimą, jį gamindami, po gaminimo ir pasinaudoję tualetu. Negaminkite maisto kitiems, jei jaučiate žarnyno infekcijoms būdingus simptomus, pavyzdžiui, viduriavimą ar pykinimą.

Venkite kryžminės taršos. Vaisius, daržoves, riešutus ir sėklas prieš gamindami kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Mėsai ir daržovėms naudokite atskiras pjaustymo lenteles. Pagaminę maistą, nuvalykite virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus.

Tinkamai apdorokite maistą. Per maistą plintančias žarnyno infekcines ligas sukelia maiste esantys mikroorganizmai, kurie gali sukelti ligą ir tapti pavojingais mūsų sveikatai. Tad ruošiant maistą labai svarbu tinkamas produktų šiluminis apdorojimas. Jie turi būti pakankamai išvirti ar iškepti, užtikrinant reikiamą temperatūrą ir apdorojimo laiką, tam, kad visos bakterijos bei virusai žūtų. Iš mėsos, vištienos, kiaušinių ir žuvies gaminami patiekalai turi būti kaitinami iki ne žemesnės nei  70 °C temperatūros, ne mažiau nei 10 min., atsižvelgiant į gaminio dydį. Iš gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

Tinkamai laikykite maistą. Pagamintas maistas neturėtų būti laikomas kambario temperatūroje visą dieną, nes taip susidaro palankios sąlygos bakterijų dauginimuisi bei toksinų išsiskyrimui. Kuo ilgiau netinkamai laikome maistą, tuo didesnė tikimybė apsinuodyti. Todėl pagamintą maistą laikyti kambario temperatūroje rekomenduojama ne ilgiau nei dvi valandas.

Planuokite ir skaičiuokite.Maisto kiekis švenčių metu neturėtų būti per didelis, nesuvartotą maistą rekomenduojama šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip dvi dienas.

Kaip atpažinti žarnyno infekciją? Laikas nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų atsiradimo gali trukti nuo kelių valandų iki kelių parų. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas ir bendras silpnumas. Pirmoji pagalba susirgus yra skysčių atstatymas, nes dehidratacija sutrikdo daugelio organų veiklą. Jeigu žmogus jaučiasi neblogai, galima gydytis namuose, dažniausiai pasveikstama per keletą dienų. Tačiau jei simptomai paūmėja, būtina kreiptis į gydytoją.

Norint išlikti sveikiems ir džiaugsmingai sutikti šventes, reikėtų maistą šventiniam stalui gaminti atsakingai, nes dažniausiai suserga visi, vartoję tą patį – užkrėstą maistą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą
  2. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  3. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  4. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  5. Ko nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę
  6. 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant troškinį
  7. Kaip jaukiai ir nebrangiai papuošti vaišių stalą
  8. Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai
  9. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  10. Stilistės patarimai planuojantiems šventinius įvaizdžius
  11. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  12. Lietuviai Kalėdų stalui išleis kiek pernai arba šiek tiek daugiau
  13. Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?
  14. Kad karpio skonis būtų kuo geresnis
  15. Sluoksniuota tešla – ir pyragams, ir pikantiškiems kepiniams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidento darbo diena Šiaulių rajone
Lietuvoje

Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams

2025 10 13
Susitikimas žemės ūkio klausimais
Lietuvoje

Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

2025 10 13
Policija
Gamta ir žmogus

„Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

2025 10 13
Kelio darbai, kelio ženklas
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti kelias Zujūnų seniūnijoje

2025 10 13
Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Pratybos „Vyčio skliautas 2025“ – dar vienas žingsnis į saugumą

2025 10 13
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedami klimatui neutralių kelio dangų bandymai

2025 10 13
„Sodra“
Gamta ir žmogus

Turėjote nedarbingumą? Nepamirškite kreiptis ir į „Sodrą“

2025 10 13
Pratybos
Lietuvoje

Pajūryje prasideda pratybos „Audros smūgis 2025“

2025 10 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Ne raketų mokslas? apie Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • Budweiser apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Ir Lietuvoje... :( apie Lietuviškas švietimas Suvalkuose po vienu stogu

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams
  • Kaip gauti iš anksto apmokėtą kortelę internetu per kelias minutes
  • Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai
  • „Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Kernavė atšventė rudens lygiadienį ir Baltų vienybė dieną

Kernavė atšventė rudens lygiadienį ir Baltų vienybė dieną

2025 09 29
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Ne raketų mokslas? apie Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • Budweiser apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Ir Lietuvoje... :( apie Lietuviškas švietimas Suvalkuose po vienu stogu
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Avarija

Jei kelyje nutiko nelaimė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai