Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Viena antis – daugybė galimybių

www.alkas.lt
2024-12-14 15:20:00
0
Kepta antis | pixabay.com nuotr.

Kepta antis | pixabay.com nuotr.

       

Artėjant žiemos šventėms daugelis mūsų jau pradedame galvoti, kokiais receptais nustebinsime savo artimuosius, ir vienas tokių – kalėdinė antis. Dėl savo išraiškingo skonio, universalumo ir naudingų savybių, antis jau seniai yra užsitarnavusi garbingą vietą tarp šventinių delikatesų.

Be to, jos likučius galima panaudoti itin kūrybiškai, jais praturtinant kitos dienos patiekalus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Dėl natūraliai intensyvaus skonio šiai paukštienai nereikia daug prieskonių: dažnai pakanka vos kelių žiupsnelių druskos, pipirų ar rozmarino. Be to, antis puikiai dera su įvairiais pagardais: citrusiniais vaisiais, česnakais, medumi. Įdarui galima rinktis džiovintus vaisius ar obuolius, o padažui – bruknių ar spanguolių uogienes.

Viena antis – daugybė patiekalų

Kepta antis gali ne tik papuošti šventinį stalą, bet ir pagardinti kitos dienos užkandžius. Be jau paminėtų skonio savybių, ši paukštiena – puikus pasirinkimas norintiems prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo.

Po šventinės vakarienės likusią mėsą galite panaudoti sumuštiniams, salotoms, takams, sriuboms ar net pyragams su mėsos įdaru gaminti. Svarbiausia – tinkamai laikyti likučius šaldytuve, kad jie neprarastų skonio ir tekstūros.

Mažus anties likučių gabalėlius sudėkite į sriubą, košę arba makaronų patiekalus: taip suteiksite jiems daugiau skonio ir sotumo.

Nepamirškite ir anties kaulų. Jie yra nepakeičiami gaminant sodrų ir kvapnų sultinį, kuris gali būti naudojamas sriuboms, troškiniams ar padažams gaminti. Į kaulų sultinį pridėkite daržovių – morkų, svogūnų, salierų ir prieskonių – laurų lapų, pipirų, ir sultinys taps puikiu pagrindu dar keliems patiekalams.

Kepimo metu išsiskyrę anties riebalai – dar vienas vertingas kulinarinis ingredientas, kurio nereikėtų išmesti. Juos surinkite, supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve – šie riebalai puikiai tinka bulvių, daržovių bei kiaušinių kepimui. Dėl savo sodraus skonio ir aromato jie praturtins bet kurį patiekalą, suteikdami jam išskirtinį gurmanišką akcentą.

Po švenčių šaldytuve likusius antienos likučius, „Lidl“ kulinarijos ekspertai siūlo kūrybiškai panaudoti virtuvėje ir pasigaminti net tris gardžius patiekalus, kurie puikiai tiks tiek kitos dienos pietums, tiek ir vakarienei.

Sumuštiniai su antiena ir spanguolių padažu

Patiekalui reikės:

Anties likučių (plonai supjaustytos mėsos)

Spanguolių padažo

Šviežios gražgarstės lapelių

Pilno grūdo sumuštinių duonos

Sumuštinių duoną paskrudinkite. Ant vienos jos pusės užtepkite spanguolių padažo. Ant viršaus dėkite antieną ir gražgarstę.

Patiekite kaip lengvą vakarienę ar užkandį.

Antienos salotos su apelsinais ir riešutais

Pusryčius paskaninus šventiškais sumuštiniais, pietus nuspalvinkite ryškiomis salotomis. Joms reikės:

Antienos likučių

Apelsinų skiltelių

Špinatų

Graikinių riešutų

Alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto

Apelsinų skilteles, antienos likučius ir graikinius riešutus susmulkinkite. Sumaišykite su špinatais. Ant viršaus užpilkite alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto padažo.

Skanaukite su skrudinta duona ar šilta bagete.

Antienos takai su mangų salsa

Jei per šventes visgi norisi daugiau šilumos ir egzotikos, „Lidl“ virtuvės meistrai kviečia paragauti gardžiųjų takų. Juos neabejotinai paskanins po švenčių likusi antiena.

Šventiškiems takams prireiks:

8 mažų takų paplotėlių

300 g plėšytos arba smulkintos antienos mėsos

1 prinokusio mango

1 nedidelio raudonojo svogūno

1 nedidelės aitriosios paprikos

1 šaukšto citrinos arba žalios citrinos sulčių

Šviežios kalendros (smulkintos, pagal skonį)

Žiupsnelio druskos

100 g tarkuoto čederio sūrio

Salotų lapų

Mėsą pašildykite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Dubenyje sumaišykite smulkiai supjaustytą mangą bei svogūną, aitriąją papriką, žaliosios citrinos sultis, kalendras ir druską. Paragaukite salsos: ji turėtų būti gaivi ir šiek tiek saldžiarūgštė.

Ant kiekvieno tako paplotėlio uždėkite salotų lapą, po to antienos mėsą. Ant viršaus uždėkite po šaukštą mangų salsos ir šiek tiek tarkuoto sūrio.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šventinio stalo pažiba – kepta antis
  2. Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni
  3. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  4. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  5. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  6. Kiauliena: plovui – viena, kepsniams – kita
  7. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  8. Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių
  9. Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės
  10. Ne visi mėsos muštuką naudoja teisingai
  11. Už saiką prie Velykų stalo kūnas tikrai padėkos
  12. Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad abejingų tiesiog neliktų
  13. Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą
  14. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  15. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22
LNM Jono Basanavičiaus gimtinės paroda
Kultūra

Muziejus pristato renginių ciklą J. Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

2025 11 22
Barstytuvas
Gamta ir žmogus

Penkiems barstytuvams išrinkti vardai

2025 11 22
Tikslus Prūsijos žemėlapis. Pagal 1595 m. K. Henenbergerio žemėlapį parengė J. Jansonius. Amsterdamas, 1633
Istorija

Bus minima Prūsijos kunigaikštystės 500 metų įkūrimo sukaktis

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • Peršalus griebtis antibiotikų – didelė ligonių klaida
  • Persimonai – rudens karaliai lėkštėje
  • Beveik pusė gyventojų per Kalėdas ruošiasi priimti svečius namuose

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Kalėdos

Beveik pusė gyventojų per Kalėdas ruošiasi priimti svečius namuose

2025 11 23
Daržovės

Vaisiai ir daržovės šaltuoju metu: kad šviežumas džiugintų ilgiau

2025 11 22
Kauno eglė

Atskleista, kaip atrodys Kauno žaliaskarė

2025 11 20
„Kalėdos sostinėje“

Vilnius – oficiali Europos Kalėdų sostinė pristatė šventinius renginius

2025 11 19
Eglutė

Klaipėda išsirinko Kalėdų eglutę

2025 11 19
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15

Skaitytojų nuomonės:

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kalėdos

Prieššventinis laikotarpis – išbandymas emocinei sveikatai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai