Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Varškė – maistingų medžiagų šaltinis

www.alkas.lt
2024-11-23 15:29:00
0
Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Universalus, gardus, maistingas ir daug vargo virtuvėje nesukeliantis maisto gaminys gali skambėti kaip tikra mėgstančių gaminti svajonė. Tačiau toks gaminys yra ne tik svajonėse – būtent tokiomis savybėmis pasižymi lietuvių nuo seno vertinama varškė. Šis pieno gaminys ne tik tinka valgyti kasdien, bet gali praversti laukiant svečių ir paruošiant jiems šį tą greito, skanaus ir įdomaus. Nuo nesudėtingų desertų iki lengvų užkandžių – varškė gali tapti tikra gelbėtoja virtuvėje.

Varškėje gausu maistingų medžiagų

Varškės daugelis lietuvių namuose visuomet turi ne be reikalo. Nors dažnas pirmiausiai vertina varškės skonį, ji taip pat pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis. Tai natūraliai baltymingas rauginto pieno gaminys, todėl yra geras baltymų ir kitų kūnui reikalingų maistinių medžiagų šaltinis.

„Šiandien madinga kalbėti apie įvairius egzotiškus supermaisto gaminius, tačiau nuostabių gaminių turime lietuviškoje kulinarinėje tradicijoje. Varškė ant lietuvių stalo dedama šimtmečiais ir per daugelį kartų išliko kaip gaminys, kuriuo visuomet galima kliautis išalkus, ieškant maistingų pusryčių energingai dienos pradžiai ar kuo pagardinti kitus patiekalus. Tai puikus pasirinkimas norintiems gauti baltymų.

Pavyzdžiui, viena populiariausių „Dvaro“ 9 proc. riebumo varškė 100 g produkto turi net 18 g baltymų“, – pasakoja Bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Anot V. Laukytės-Staniuvienės, Lietuvos gyventojai vis didesnį dėmesį skiria vartojamų gaminių kokybei, todėl tam prioritetą skiria ir rinkdamiesi varškę. Dažnas taip pat ieško patogumo, todėl pirmenybę teikia patogioje pakuotėje esantiems gaminiams. Pavyzdžiui, varškė daugkartinio uždarymo pakuotėje leidžia gaminį ilgiau išlaikyti šviežią, birios ir purios konsistencijos bei apsaugoti nuo išorinių veiksnių – saulės, oro ir drėgmės.

Tinka ir sumuštiniams, ir keksiukams ar neįprastiems nachos

Būtent varškę verta rinktis norint ypatingais užkandžiais nustebinti artimuosius ar svečius. Tai padaryti leis trys nesudėtingi receptai, kurie tiks tiek jaukiam vakarui su draugais, tiek šventinėms progoms.

Gaivūs sumuštiniai su varške

Sumuštinukai yra tikra užkandžių klasika, tačiau juos dažniausiai yra įprasta ruošti su įvairiomis mėsytėmis, kumpiu ar sūriu. Tačiau tam puikiai tinka ir natūrali varškė.

Pagal norimą porcijų kiekį pasiruoškite:

  • Mėgstamos duonelės ar trapučių (puikiai tinka lietuviška juoda ruginė duona)

  • Pakuotę 15 proc. riebumo varškės (vienam sumuštiniui reikės maždaug trečdalio stiklinės)

  • Keletą šviežių pomidorų

  • Šiek tiek jūros druskos ir smulkinto juodojo pipiro

  • Šiek tiek itin tyro alyvuogių aliejaus

Jei gebate pasidaryti bet kuriuos kitus sumuštinius, problemų neturėsite ir su šiais: ant duonos riekės tepkite varškę, ant viršaus uždėkite pjaustytą pomidorą, užbarstykite druskos ir pipirų bei užpilkite 1-2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus. Belieka mėgautis.

„Dvaro“ varškės keksiukai smaližiams

Varškė puikiai tinka ir gardiems desertams gaminti. Smagaus vakaro su draugais akcentu gali tapti, pavyzdžiui, nuostabūs varškės keksiukai.

Jiems pagaminti prireiks:

  • 200 g 9 proc. riebumo varškės

  • 100 g maskarponės sūrio

  • 40 g cukraus miltelių

  • 30 g ištirpdyto sviesto

  • 1-2 šaukštų vanilės miltelių

  • Šiek tiek aguonų sėklų

  • 140 g juodojo šokolado

Varškę ir maskarponės sūrį sudėkite į indą ir gerai išmaišykite. Tuomet įdėkite cukrų, ištirpdytą sviestą, vanilę ir aguonas. Viską išmaišykite. Pasiruoškite keksiukų kepimo formeles. Ant viryklės atskirame inde ištirpdykite šokoladą ir naudodami maistui skirtą teptuką gražiai plonu sluoksniu padenkite juo formelių vidų. Formeles iš karto įdėkite į šaldytuvą tam, kad šokoladas sustingtų.

Po keleto minučių į formeles dėkite paruoštą varškės, maskarponės ir kitų ingredientų masę, viršų užtepkite šokoladu ir vėl dėkite į šaldytuvą – šįkart keletui valandų. Desertui sustingus išimkite keksiukus iš formelių ir mėgaukitės.

Graikiško stiliaus nachos su varške

Vienas iš varškės privalumų yra galimybė ją panaudoti paįvairinant ar naujai interpretuojant įprastus patiekalus. Meksikietiški nachos jau yra spėję tapti įprastu lietuvių susibūrimų palydovu. Tačiau kodėl gi nepabandžius pasigaminti šiek tiek kitokios šio užkandžio versijos?

Jai prireiks:

  • Pitos duonelių (kaip alternatyvą galima naudoti poliarines duoneles)

  • 200 g 9 proc. riebumo varškės

  • Keleto trumpavaisių agurkų

  • Indelio alyvuogių

  • Šaukšto alyvuogių aliejaus

  • Žiupsnelio za‘atar ar kitokių prieskonių

  • Šiek tiek druskos

Pita duonelę supjaustykite trikampiais gabalėliais. Juos apibarstykite prieskoniais ir druska. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite orkaitę ir pasiruoškite kepimo skardą. Sudėkite į ją duonelės gabalėlius. Kepkite apie 5-10 minučių, kol gražiai apskrus ir įgis traškią konsistenciją. Jei reikia, gabalėlius pavartykite.

Paruoštus pitos traškučius išdėkite į indą, ant viršaus barstykite gabalėliais supjaustytą agurką, alyvuoges, ir tolygiai paskirstykite  varškę. Viską dar kartą pabarstykite prieskoniais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Neįprasti nachos paruošti!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  2. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  3. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  4. R. Stukas: varškę valgykite nors ir kasdien
  5. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  6. Sausmedžių uogos – vitaminų šaltinis
  7. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  8. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  9. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  10. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  11. Spanguolės – nebrangus vertingų medžiagų užtaisas
  12. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  13. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  14. Duona – reikšmingas druskos šaltinis
  15. 9 taisyklės puriems varškėčiamas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Alfonsas Lingis (1933–2025)
Žmonės

Mirė garsus JAV lietuvių filosofas Alfonsas Lingis

2025 05 10
JEF viršūnių susitikimas
Užsienyje

Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

2025 05 09
Minų paieškos operacija
Lietuvoje

Baltijos jūroje – tarptautinė minų paieškos operacija

2025 05 09
Lentelės atidengimo iškilmės
Lietuvoje

Europos dieną atidengta Šumano deklaracijos 75-mečiui skirta lentelė

2025 05 09
Kariai | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Įstatymų pakeitimais siūloma gerinti sąlygas kariams

2025 05 09
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

Įvardyti veiksniai, keliantys stresą skrendant lėktuvu

2025 05 09
Vaikai | Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Kauno moksleiviai kviečiami vasaroti turiningai

2025 05 09
Žemės sklypai | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma steigti ekologines investicines vietoves

2025 05 09

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • s.m. apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (II)
  • +++ apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • . . . apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • „Respublika" praneša, jog: apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Mirė garsus JAV lietuvių filosofas Alfonsas Lingis
  • R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (III)
  • Kardiologinės sveikatos priežiūra: kelias į stiprią širdį
  • Apskaitos paslaugos: Noewe.eu profesionalūs sprendimai verslui
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Alergijos ir vaikų patalynė

Alergijos ir vaikų patalynė: kaip išvengti dulkių erkučių ir kitų alergenų?

2025 05 01
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

2025 04 30
Šašlykai

Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

2025 04 27
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis?

2025 04 27
Dažyti plaukai | pexels.com nuotr.

Plaukų slinkimo priežastys dažnai slypi kūno viduje

2025 04 21
Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Ką daryti, kad šį pavasarį būtume žvalesni ir sveikesni?

2025 04 20
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

2025 04 20

Skaitytojų nuomonės:

  • s.m. apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (II)
  • +++ apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • . . . apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • „Respublika" praneša, jog: apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • +++ apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Renginio akimirka | alkas.lt A.Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje paminėta Lietuvos kariuomenės diena (nuotraukos)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai