Ketvirtadienis, 30 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

3 ypatingi būdai panaudoti sviestą gaminant skanėstus

www.alkas.lt
2024-11-10 11:55:00
0
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

       

Susiruošę namuose pasigaminti gardų desertą greičiausiai neapsieis be sviesto. Tai yra vienas iš esminių įvairių kepinių ir kremų ingredientų, suteikiantis bei išryškinantis jų tekstūrą, skonį ir struktūrą. Šio gaminio išskirtinėmis savybėmis bei 3 įdomiais receptais dalijasi bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Ypatinga sviesto sudėtis lemia desertams palankias savybes

Prieš atsiraitojant rankoves virtuvėje, verta susipažinti su sviesto savybėmis, dėl kurių jis yra toks nepakeičiama desertų dalis. Bendrovės „Pieno Žvaigždės“ ekspertė V. Laukytė-Staniuvienė sako, kad specifinės sočiųjų ir nesočiųjų riebalų bei vandens proporcijos suteikia sviestui unikalias savybes, kurios yra itin naudingos gaminant įvairius desertus.

„Apie 80 proc. sviesto masės sudaro riebalai, iš kurių 50-70 proc. paprastai yra sotieji, o likusi dalis – nesotieji riebalai. Ši proporcija lemia pusiau kietą sviesto konsistenciją kambario temperatūroje ir galimybes pagal poreikį sviestą tirpdyti, plakti, maišyti su kitais ingredientais ir stingdyti. Tokiu būdu sviestas daugelyje desertų gali būti rišančiuoju ingredientu, leidžiančiu formuoti ir palaikyti kepinio struktūrą“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.

Svarbus ir tekstūrai, ir skoniui

Anot V. Laukytės-Staniuvienės, svieste esantys riebalai ne tik suriša miltų daleles ir nulemia, pavyzdžiui, pyragų ar sausainių struktūrą bei tekstūrą, bet taip pat dėl jame esančio vandens suteikia tešlai reikiamos drėgmės ir sodrumo. Su sviesto pagalba taip pat galima išgauti purumo efektą. Pavyzdžiui, sviestiniuose kruasanuose sviestas tepamas tarp tešlos sluoksnių, o kepimo metu svieste esanti drėgmė garuoja ir išpučia tešlą. Taip išgaunama itin puri ir traški kruasano tekstūra.

„Sviestas taip pat suteikia kepiniams ypatingą skonį. Kalbant apie bet kokį maistą, riebalai veikia kaip terpė, leidžianti atskleisti kitų komponentų skoniui, išskirtinumui. Dėl to riebus maistas paprastai pasižymi ryškesniu ir turtingesniu skoniu. Prie desertų skonio ir aromato sviestas taip pat prisideda per karamelizacijos procesą bei vadinamąją Majaro reakciją.

Ši reakcija vyksta, kai aukštoje temperatūroje sąveikauja amino rūgštys ir redukuojantys angliavandeniai. Šios reakcijos metu susidaro medžiagos, kurios lemia kepinių aukso rudumo spalvą ir kompleksiškesnį jų skonį. Desertams kepant, susidaro naujos kvapo, skoninės  savybės, kurios sukuria skonio puokštę, kuri ir padaro desertus ypatingais ir nepamirštamais“, –  pasakoja V. Laukytė-Staniuvienė.

3 dėmesio verti sviesto panaudojimo desertuose būdai

Šiomis sviesto savybėmis ir nepakeičiamumu virtuvėje neabejotinai ne kartą galėjo įsitikinti kiekvienas desertų entuziastas. Tačiau sviesto panaudojimo galimybės desertų gamybai yra kone neišsemiamos. Štai trys idėjos įkvėpimui.

Medaus ir ryžių batonėliai su sviestu

Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo energijos batonėliai. Tai įvairių grūdų, riešutų ir džiovintų vaisių pagrindu pagaminti skanėstai. Jie puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek pasimėgavimo akimirkai prie kavos ar vaišėms. Tokį gardėsį nesunku pasigaminti namuose, o tam, žinoma, pravers sviestas.

Energijos batonėlių versijų yra įvairių, tačiau šiam prireiks:

  • Ketvirčio stiklinės sezamo sėklų

  • 5 stiklinių pūstų ryžių dribsnių

  • 115 g „Dvaro“ sviesto

  • 2 šauktų medaus

  • Trečdalio stiklinės miltų

Gaminimas yra labai paprastas ir didelių kulinarinių įgūdžių nepareikalaus. Pirmiausiai keptuvėje apkepiname sezamo sėklas ir beriame jas į dubenį su ryžių dribsniais. Į atskirą puodą dedame medų, sviestą bei cukrų ir keletą minučių pakaitiname nuolat maišydami, kol gausime vientisą aukso rudumo spalvos masę. Šį sirupą pilame į dubenį su sezamo sėklomis ir ryžių dribsniais, viską gerai išmaišome, o tuomet pilame į sviestu išteptą kepimo formą. Joje masę supresuojame ir suformuojame tolygų sluoksnį. Jį supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir laukiame, kol sustings.

Kepti persikai su sviestu

Desertų kontekste apie sviestą neretai galvojama pagrinde kaip apie įvairių kepinių tešlos ingredientą. Tačiau sviestas gali pasitarnauti ne tik kepant pyragus ir sausainius. Puikus to įrodymas – kepti persikai su sviestu, kuriuos galima patiekti atskirai kaip saldų užkandį arba kartu su ledais, obuolių pyragu ar blynais.

Norimą kiekį persikų supjaustome perpus ir pašaliname kauliukus. Kiekvieną puselę pjautoje pusėje nepagailėdami ištepame ištirpdytu sviestu. Iki vidutinės kaitros įkaitiname keptuvę su grioveliais ir dedame į ją persikus pjauta pusele į apačią. Keptuvę uždengiame dangčiu ir kepame, kol persikai gražiai apskrus ir suminkštės – kiekvieną pusę maždaug po keturias minutes. Jei norima daugiau saldumo, iškeptus persikus galima apibarstyti cukraus milteliais ar šokolado drožlėmis.

Olandiškas sviestinis pyragas („Boterkoek“)

Sviestinių pyragų tikrai netrūksta, tačiau tradicinis olandiškas „Boterkoek“ išsiskiria burnoje tirpstančia tekstūra ir migdoliniu skoniu. Visiems desertų mėgėjams tikrai verta jį išmėginti – juolab, kad tokį pyragą pasigaminti patiems yra labai nesudėtinga.

Prireiks:

  • 2 didelių kiaušinių

  • 2 su puse stiklinių miltų

  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

  • 1 su puse stiklinės baltojo cukraus

  • 1 stiklinės ištirpdyto „Dvaro“ sviesto

  • 1 šaukšto migdolų sirupo

  • 2 šaukštų smulkiai pjaustytų migdolo riešutų arba migdolų drožlių

Prieš ruošdami pyragą įkaitiname orkaitę iki 175 °C temperatūros ir pasiruošiame dvi apvalias kepimo formas, kurias ištepame riebalais. Išplakame kiaušinius, o atskirame inde sumaišome miltus ir kepimo miltelius. Dideliame inde elektriniu maišytuvu išplakame sviestą ir cukrų – kol gausime lengvą ir purią konsistenciją. Į sviestą ir cukrų įmaišome plaktus kiaušinius ir migdolų sirupą. Galiausiai, pilame miltų ir kepimo miltelių mišinį. Viską maišome dideliu šaukštu. Gausis standi tešla.

Į kiekvieną kepimo formą dedame po pusę masės, ant viršaus įspaudžiame migdolų gabalėlius ar drožles ir paviršių patepame truputėliu plakto kiaušinio. Kepimo formas dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame, kol pyragai gražiai paruduos. Telieka palaukti, kol kepiniai atvės, juos supjaustyti gabalėliais ir dar kartą įsitikinti sviesto daromais stebuklais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 5 būdai panaudoti kūčiukus naujiems patiekalams
  2. Iškylų metui prasideda. Kokius skanėstus nuo šunų laikyti atokiau
  3. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  4. Gaminant voveraites – jokio vandens
  5. Sultis galima panaudoti ir ruošiant maistą
  6. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  7. Ledo kubelius galima panaudoti įvairiai ir išradingai
  8. 7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo
  9. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  10. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  11. 5 būdai pomidorais mėgautis visą žiemą
  12. 6 būdai, kad pieno gaminiai tiktų valgyti ilgiau
  13. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  14. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  15. J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasienis
Lietuvoje

Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

2025 10 29
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • +++ apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • +++ apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į ką atsižvelgti renkantis padangas traktoriui?
  • Bėgimo takelis namuose: sveikata, disciplina ir vidinė ramybė
  • Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip planuoti rudens dienas, kad liktų laiko sau?

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • +++ apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • +++ apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ruskiai nepraeis | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Geopolitinių tektoninių lūžių nebus

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai