Sekmadienis, 12 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Subraižyta keptuvė – pavojus sveikatai

www.alkas.lt
2024-09-08 10:35:00
0
Keptuvė | pexels nuotr.

Keptuvė | pexels nuotr.

       

Puodus ir keptuves naudojame kasdien, bet net įsigiję itin kokybiškus, turėtume atkreipti dėmesį, ar jie nors truputį nenusidėvėję. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad neapdairiai elgiantis, galime pakenkti savo ir artimųjų sveikatai. Tad pirmiausia reikėtų padaryti tai, ką retas prisiruošia – perskaityti gaminio instrukciją.

Vienas įbrėžimas – ne niekai

Nėra mokslinių duomenų, pagrindžiančių, kad tinkamai naudojami ir nepažeisti tefloniniai indai daro žalą sveikatai. Vis dėlto, nereikėtų praleisti pro akis saugumo ir atsargumo instrukcijų, nurodytų ant pakuotės ar pateiktų kartu su gaminiu. Gdytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į leistiną naudojimo temperatūrą ir kitas sąlygas.

„Maisto ruošimo saugumui skiriama daug dėmesio: indai, įrankiai ir kiti rakandai vis tobulinami, tiriamos jiems pagaminti skirtos medžiagos. Turbūt visi pamename rekomendacijas kuo rečiau naudoti aliuminio ar kitų nestabilių metalų lydinių indus.

Jei puodai ir keptuvės naudojami griežtai pagal vartojimo instrukcijas, atsižvelgiant į leistinos temperatūros režimą, viskas gerai. Tačiau kartais nepasidomima, kad, pavyzdžiui, vieno ar kito indo negalima naudoti gaminant maistą orkaitėje. Jo paviršius gali reaguoti su maisto rūgštimis ar šarmais – taip sunkieji metalai gali patekti į žmogaus kūną.

.Be to, visada reikėtų atkreipti dėmesį, kokioms viryklėms – indukcinei, elektrinei, dujinei ar kombinuotai – būna skirti specialūs puodai ir keptuvės,“ – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė sako, kad netinkamai naudojant virtuvės reikmenis, į kūną su maistu gali patekti ir plastiko atplaišos nuo pažeistų plastikinių pjaustymo lentelių ar plastikinių mentelių. „Lygiai taip pat atsargumo reikėtų laikytis ir naudojant teflonines keptuves. Svarbu laikytis principo – jei matome įbrėžimą, keptuvę reikia keisti.

Tokių keptuvių paviršius jautrus braižymui – tad reikėtų jas plauti su švelniomis priemonėmis, nenaudoti šiurkščių šepetėlių, kepamus gaminius vartyti su medine mentele. Tačiau net ir mentelės nusidėvi, atsiranda atplaišų, taigi, neturėtume viskam, kas liečiasi su maistu, taupyti ir naudoti senų indų ar įrankių.“

Kuo senesnė keptuvė – tuo ji pavojingesnė

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė primena, kad tefloninių keptuvių negalima kaitinti aukštesnėje nei 230–260 °C temperatūroje. Esant didelei kaitrai nuo keptuvės paviršiaus garuoja nuodingos medžiagos.

Taip gali nutikti neapsižiūrėjus ir ilgesnį laiką palikus tuščią keptuvę ant kaistančios viryklės.

„Tefloninės keptuvės gana populiarios, nes patogios ir universalios – jose galima kepti mėsą ir daržoves, ruošti įvairius šventinius bei kasdienius, pigesnius patiekalus. Be to, maistas jose nesvyla, nepridega, galima naudoti mažiau riebalų, keptuvės lengvai plaunamos, tačiau turėtų būti ir teisingai naudojamos.

Kai jose atsiranda įbrėžimų, cheminės medžiagos gali patekti į kūną ne tik garuodamos, bet ir su tefloninės plėvelės atplaišomis. Taigi, kuo senesnė keptuvė, tuo ji pavojingesnė. Be to, teflonines keptuves reikėtų plauti tik atvėsusias po maisto gamybos, o renkantis naują atkreipti dėmesį į jos dugną – geriau, jei jis lygus ir storesnis: tuomet tolygiau pasiskirsto karštis“, – pataria E. Krasauskienė ir primena.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Valgymo sutrikimai – pavojus ne tik sveikatai
  2. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  3. Salierai: visokeriopa nauda sveikatai
  4. Pusryčių dėžutėje – sveikatai palankūs užkandžiai
  5. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  6. Razinos – sveikatai palankesnis desertas
  7. Morkų patiekalai – palankūs sveikatai
  8. Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui
  9. Kokie makaronai sveikatai palankiausi?
  10. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  11. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  12. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  13. Garšva – ir maistui, ir sveikatai
  14. Kokių riebalai naudingi sveikatai?
  15. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Budweiser apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • >Kuršis apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Rimgaudas apie Nacionalinei Jono Basanavičiaus premijai pasiūlyti penki etnokultūrininkai
  • Tomas Jakutis apie Dvylikai visuomenės šviesulių paskirtos Vyriausybės kultūros ir meno premijos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Rudens nuobodulį išsklaidys kelionės į Švediją
  • V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai

Kiti Straipsniai

Kaip atpažinti naminių parazitų įkandimus?

Kodėl vyrai plinka ir ar galima to išvengti?

2025 10 12
Sveikata

Alzheimerio liga: pirmieji požymiai, kuriuos svarbu pastebėti

2025 10 12
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Dantų šepetėlis

Pasenusios higienos ir kosmetikos priemonės gali sukelti rimtų negalavimų

2025 10 11
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Žiurkės

Nevaldoma graužikų populiacija kelia grėsmę turtui ir sveikatai

2025 10 05
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05
Gripas

Nuvertindami gripą kenkiame ir sau, ir aplinkiniams

2025 10 05

Skaitytojų nuomonės:

  • Budweiser apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • >Kuršis apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Rimgaudas apie Nacionalinei Jono Basanavičiaus premijai pasiūlyti penki etnokultūrininkai
  • Tomas Jakutis apie Dvylikai visuomenės šviesulių paskirtos Vyriausybės kultūros ir meno premijos
  • Švietimo kursai > Vilna apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sveikata

Kraujo tyrimai padės nustatyti ligą jei ir nieko nejaučiate

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai