Penktadienis, 30 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

5 būdai pomidorais mėgautis visą žiemą

www.alkas.lt
2024-08-04 12:15:00
0
Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)

toriavey.com nuotr.

Vasara – metas, kai pomidorai ypač vilioja savo sodria spalva, nuostabiu kvapu ir geromis kainomis. Šį žavesį labai lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti pomidorų žiemai. Tam pravers keli patikimi receptai, kurie patiks norintiems sutaupyti ir mėgautis turtingu pomidorų skoniu bei aromatu net ir šaltuoju metų laiku. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 5 idėjomis.

Pomidorai – neatsiejamas nuo lietuvių stalo, jie valgomi dažnai ir gausiai. Tą rodo ir prekybininkų duomenys. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, pomidorai karaliauja populiariausių daržovių tope.

Vieniems arčiau širdies kuo daugiau sulčių turintys pomidorai, kiti mėgsta tik mažyčius, tačiau ruošiant pomidorus žiemai reikia vadovautis taisykle – šias daržoves rinktis mėsingas, kuriose yra mažiau vandens. Pavyzdžiui, tam tinka avietiniai, taip pat kiti mažiau sultingi pomidorai. Svarbiausia, pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, žiūrėti, kad jie būtų švieži ir kokybiški.

„Skanūs pomidorai turi būti prinokę (t. y., intensyvios spalvos) ir tvirti. Jų odelė turi būti nepažeista, be dėmių, nesusiraukšlėjusi. Jei pomidoras itin kietas ir neturi kvapo, tuomet tikriausiai turite reikalų su neprinokusiu produktu“, – pataria J. Sabaitienė.

Be to, verta atkreipti dėmesį į kotelius. Jei pomidoras prinokęs, jo kotelis turėtų lengvai nusiimti. Jei kotelis kvepia kaip pomidoras, vadinasi, viskas gerai. Jeigu ne, tai gali reikšti, kad pomidoras nebus skanus, pataria šviežių daržovių žinovė.

Pomidorų žiemai galima pasiruošti įvairiais būdais – juos marinuoti, daryti tyrę, kečupą ar netgi saldžiai aštrų džemą. G. Urbonavičiūtė kviečia pasinerti į kulinarinius atradimus ir išbandyti kelias idėjas.

Pomidorai žiemai su svogūnais

Reikės: 4 šviežių mėsingų pomidorų, 1 kg svogūnų, 1 litro vandens, 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukšto druskos, 50 ml 10% acto.

Gaminame:

  1. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais pusžiedžiais. Perkelkite į rėtį, užpilkite verdančiu vandeniu (taip sušvelninsite aštrumą). Palikite kelioms minutėms, kad nutekėtų visas skystis.

  2. Kruopščiai nuplaukite pomidorus. Kiekvieną supjaustykite į 4-5 storas skilteles arba į 4 pailgus gabalėlius, išpjaukite kietą šerdį.

  3. Į sterilizuotus ir sausus stiklainius ant dugno sudėkite sluoksnį svogūnų. Tada dėkite pomidorus, vėl sluoksniuokite svogūnus ir taip kartokite, kol stiklainis bus pilnas. Paskutinis sluoksnis turėtų būti svogūnų.

  4. Paruoškite marinatą. Į verdantį vandenį įberkite druskos ir cukraus, supilkite actą. Marinatą virkite kelias minutes, kol druska ir cukrus visiškai ištirps, tada nukelkite nuo ugnies. Karštą marinatą iš karto supilkite į stiklainius iki pat stiklainio kaklelio.

  5. Stiklainius lengvai pajudinkite, kad iš jų pasišalintų oro burbuliukai. Uždarykite stiklainius sterilizuotais dangteliais ir pasterizuokite. Tada apverskite stiklainius aukštyn kojomis, uždenkite rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Paruoštus stiklainius laikykite rūsyje arba kitoje vėsioje patalpoje.

Naminė pomidorų tyrė

Reikės: 3 kg šviežių pomidorų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio cukraus, pipirų.

Gaminame:

  1. Pomidorus nuplaukite, išpjaukite kietas šerdis, supjaustykite mažesniais gabalėliais ir sudėkite į puodą storu dugnu. Virkite, kol pomidorai suirs. Perkoškite per sietelį.

  2. Supilkite atgal į puodą, įberkite druskos, cukraus ir pipirų.

  3. Virkite 3-4 valandas (kol bus norimos tyrės konsistencijos), retkarčiais pamaišydami.

  4. Supilstykite į švarius, sausus stiklainius, uždarykite ir pasterizuokite 15 minučių.

Marinuoti vyšniniai pomidorai

Reikės: 1 kg šviežių vyšninių pomidorų, kiekvienam stiklainiui: 5 skiltelių česnako, 1 šaukštelio garstyčių sėklų, 2 lauro lapų, šviežių krapų, krieno šaknies, šaukštelio druskos 1 litrui vandens.

Gaminame:

  1. Pomidorus, česnakus, krapus, krapus, krienus ir prieskonius sudėkite į stiklainius.

  2. Užvirinkite vandenį su druska, gerai išmaišykite ir užpilkite pomidorus.

  3. Stiklainius gerai uždarykite ir palikite šiltoje vietoje kelioms dienoms. Paskui perkelkite į vėsesnį rūsį ar sandėliuką.

Naminis kečupas

Reikės: 2 kg šviežių pomidorų, 100 ml obuolių acto, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto sviesto, ½ puodelio cukraus, druskos, kvapiųjų pipirų, 1 šaukštelio aštriųjų pipirų, 1 šaukšto garstyčių.

Gaminame:

  1. Į puodą suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką, sudėkite blanširuotus ir nuluptus pomidorus, supjaustytus mažesniais gabalėliais. Troškinkite ant mažos ugnies, kol pomidorai taps suirs. Tyrę pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklas.

  2. Į pomidorų tyrę sudėkite likusius ingredientus ir vėl virkite, kol pomidorai sutirštės – apie 30 minučių, tada perpilkite į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuokite 15 minučių.

Pomidorų džemas

Reikės: 3 kg šviežių pomidorų, 1 puodelio cukraus, 1/3 puodelio vyno acto, 1/3 puodelio vandens, 3 šaukštelių druskos, 1,5 šaukštelio čili dribsnių.

Gaminame:

  1. Į puodą supilkite actą ir vandenį. Suberkite cukrų. Užvirinkite ir virkite, kol cukrus ištirps.

  2. Supjaustykite pomidorus ir įmeskite juos į susidariusį sirupą. Įberkite druskos ir čili. Kruopščiai išmaišykite ir virkite apie 3 valandas, dažnai maišydami.

  3. Džemo turėtų gerokai sumažėti. Tuomet masę pertrinkite per sietelį ir dar kartą pašildykite.

  4. Karštą džemą supilstykite į stiklainius, uždarykite ir palikite apverstus, kad atvėstų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  2. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  3. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  4. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  5. Vasara – apgaulingas metas: kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
  6. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  7. 5 būdai panaudoti kūčiukus naujiems patiekalams
  8. 4 skirtingi būdai žolelėms užšaldyti
  9. Žiemą sušildys žuvienė ant laužo
  10. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  11. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  12. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  13. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  14. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  15. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30
Šaltibarščių festivalis
Gamta ir žmogus

Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

2025 05 30
Eismo ribojimai
Lietuvoje

Per Vilniaus viršūnių susitikimą – eismo ribojimai

2025 05 30
Išrinkti vardai sostinės laivams
Gamta ir žmogus

Išrinkti vardai naujiems elektriniams sostinės laivams

2025 05 30
Žemės ūkis | zum.lrv.lt
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė pataisas dėl valstybinės žemės naudojimo

2025 05 30
Saulės elektrinė | enmin.lrv.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinėms įsirengti – dar 9 mln. eurų paramos

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
  • Rimvydas apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Dainius Razauskas apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį
  • Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą
  • Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus
  • Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

Kiti Straipsniai

Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
  • Rimvydas apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Dainius Razauskas apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • +++ apie Žmogaus teisių gynėjai: MRF sudaro prielaidas iškreiptai ir nesąžiningai konkurencijai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Palapinių statymas saugomose teritorijose

Jei susiruošėte stovyklauti – skauto patarimai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai