Pirmadienis, 16 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vaisiai ir uogos padės labiau nei kremai ar papildai

www.alkas.lt
2024-07-08 06:00:00
1
Abrikosai | iki.lt nuotr.

Abrikosai | iki.lt nuotr.

Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų kūnui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, persikai, abrikosai, nektarinai, trešnės tinka kokteilių ar glotnučių gamybai, taip pat košių bei salotų gardinimui.

Kaulavaisiams sunku atsispirti – gardūs, sultingi ir spalvingi

Tai pačiai kaulavaisių grupei priklausantys abrikosai, persikai ir nektarinai, pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. „Nektarinuose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir kūnui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu išties vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau“, – pataria gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą.

„Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai. Tačiau sveikos ir subalansuotos mitybos garantas – skirtingų vaisių, daržovių ir uogų, grūdinių kultūrų bei baltymais turtingų produktų įtraukimas į valgiaraštį. Vasara tam geriausias metas, nes šviežių ir skanių gėrybių gausu tiek namų daržuose ir soduose, tiek parduotuvėse. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300–400 gramų“, – primena gydytoja dietologė. 

Kankina nemiga? Skanaukite vyšnių!

Vasarą vyrauja puiki uogų skonių ir spalvų įvairovė – net ir trešnės būna geltonos, rausvos ar tamsiai raudonos spalvos: tai priklauso nuo skirtingų uogose esančių fitochemikalų. Pasak dr. E. Gavelienės, esminių skirtumų tarp trešnių ir vyšnių nėra: „Tiek vyšniose, tiek trešnėse gausu skaidulų, polifenolių ir vitamino C. Lyginant angliavandenių kiekį vyšniose ir trešnėse, pastarosiose fruktozės yra daugiau: 100 gramų uogų – 12 gramų, kai vyšniose – 8 gramai. Tiek vyšnios, tiek trešnės labiausiai mums naudingos dėl polifenolių, skaidulų, vitamino C gausos. Taip pat naudingos jose esančios mineralinės, biologiškai aktyvios ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos.“

Ji priduria, kad vienas įdomesnių ir daug kam nežinomų dalykų yra tai, kad vyšnios naudingos žmonėms, kankinamiems nemigos. „Vyšnios iš kitų uogų išsiskiria tuo, kad jose yra triptofano, oksitocino bei melatonino, kurie turi įtakos miego kokybei. Be to, vyšnios turi nemažai vitamino C, daug skaidulinių medžiagų, karotinoidų, jose randama ir organizmui naudingo kalio. Tai sąlyginai nekaloringos uogos, nes 100 g vyšnių yra vos 50 kalorijų. Trešnės nedaug kaloringesnės – tokiame kiekyje yra 60 kalorijų“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Vasaros gėrybes džiovinkite – pigu ir gardu

Jei pigiau nusiperkate didesnį kiekį vaisių ir uogų, dalį jų galite džiovinti. Puiku, jei turite maisto produktų džiovyklę, tačiau susidžiovinti juos galima ir orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė E. Krasauskienė sako, kad namuose džiovinti vaisiai ir uogos bus puikios atsargos žiemai, be to, tai dar ir pigiau – sutaupysite ir maisto nešvaistysite.

„Persikus ir abrikosus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite vienodomis riekelėmis, tarp jų palikite tarpus. Išėmę kauliukus taip pat galite džiovinti trešnes. Džiovindami orkaitėje būtinai naudokite kepimo popierių. Dar viena svarbi detalė – tinkama, ne per aukšta ir ne per žema džiovinimo temperatūra (orkaitėje – maždaug 70–90 °C). Šiek tiek praverkite orkaitės dureles, kad išeitų drėgmė (galima tiesiog užkišti medinį šaukštą). Kas pusvalandį patikrinkite vaisius (džiovinimas gali užtrukti 6–12 valandų), o kai jie bus visai sausi, atvėsintus laikykite sandariame inde arba maišelyje“, – pataria E. Krasauskienė.

Vasariškos salotos su kaulavaisiais

Salotoms reikės:

8 vnt. abrikosų arba persikų;

150 g mocarelos sūrio rutuliukų;

2 vnt. avokadų;

2 v. š. sezamų sėklų.

Užpilui reikės: 

2 v. š. citrinos sulčių;

3 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 v. š. klevų sirupo;

šviežių mėtų, kalendros, druskos – pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Nuplaukite vaisius, perpjaukite per pusę, išimkite kaulus ir supjaustykite ketvirčiais. Avokadus nulupkite, išimkite kaulus ir supjaustykite. Į didelį serviravimo indą sudėkite vaisius, avokadus, mocarelos sūrį, užberkite sukapotų mėtų ir kalendrų.
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinų sultimis, klevų sirupu ir druska. Užpilkite paruoštą padažą ant salotų. Užbarstykite sezamų sėklų.
  3. Sezamų sėklas prieš užbarstydami sausai pakepinkite ant keptuvės, kad truputį pageltonuotų.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Liofilizuoti vaisiai, uogos: Kodėl jie taip tinka maisto puošybai?
  2. Neplautos uogos, vaisiai, daržovės – gali būti viena iš toksakarozės priežasčių
  3. Sausmedžių uogos – vitaminų šaltinis
  4. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  5. Avietės – išskirtinės uogos metantiems svorį
  6. Arbūzai padės apsisaugoti ne tik nuo kaitros
  7. Skirtingos uogos neša skirtingą naudą
  8. Šaldytos uogos ir grybai – šventinių patiekalų dalis
  9. Kai kurie vaisiai ir daržovės naudingi ir šunims
  10. Kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų kūną?
  11. Senėjimą stabdančios uogos: kodėl kasdien patariama suvalgyti bent po saują gervuogių?
  12. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  13. Rudenį sustiprinti imunitetą padės svogūnai
  14. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  15. Vasaros skanumynas – uogos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. skt. says:
    11 mėnesių ago

    Lietuvoje dėl šiltų žiemų nebeiššąla ir vaisius sunokina net pietinių veislių trešnės, persikai, nektarinai, vynmedžiai, graikiški riešutmedžiai,uogas sirpina šilauogių krūmai, tačiau prekybos centruose dažniausiai pardavinėjami ispaniški, graikiški, vengriški ar turkiški vaisiai ar kanadietiškos uogos. Kodėl beveik nėra lietuviškų? Kur priežastis?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Autobusas
Lietuvoje

Didėsiantys mokesčiai brangins viešąjį transportą ir neskatins gyventojų į jį persėsti

2025 06 16
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas Savivaldybėje susitiko su neseniai iš Didžiosios Britanijos sugrįžusia Gintauto ir Simonos šeima | siauliai.lt nuotr.
Lietuvoje

Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas: kaip Lietuva tampa namais iš naujo

2025 06 16
Audrys Antanaitis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis

2025 06 15
Ukrainos kariai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Prasidėjo blogio ašies ardymas

2025 06 15
Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimgaudas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Mikabalis apie I. Meškauskas. Kai mus gaudė ir šaudė kaip žvirblius

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Didėsiantys mokesčiai brangins viešąjį transportą ir neskatins gyventojų į jį persėsti
  • A. Kumpis. Ukrainos pamokos ir Lietuvos kariuomenės nenoras mokytis
  • Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas: kaip Lietuva tampa namais iš naujo
  • I. Meškauskas. Kai mus gaudė ir šaudė kaip žvirblius

Kiti Straipsniai

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas Savivaldybėje susitiko su neseniai iš Didžiosios Britanijos sugrįžusia Gintauto ir Simonos šeima | siauliai.lt nuotr.

Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas: kaip Lietuva tampa namais iš naujo

2025 06 16
Kretingalės tiltas

10 įspūdingų Lietuvos tiltų, kuriuos keliautojams verta pamatyti šią vasarą

2025 06 16
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Telefonas | pexels nuotr.

Telefonai – ir vaikų saugumui

2025 06 15
Bankomatas | pixabay.com nuotr.

Dalis gyventojų nepasirūpina PIN kodų saugumu

2025 06 15
Briedžiai | pixabay.com, Erik Karits nuotr.

Motociklai, žvyrkeliai, briedžiai ir kiti vairuotojų vasaros iššūkiai

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimgaudas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Mikabalis apie I. Meškauskas. Kai mus gaudė ir šaudė kaip žvirblius
  • dar apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Visi nugalėtojai ir DB atstovai | dotnuvabaltic.lt nuotr.

Paskelbtas geriausias Lietuvos traktorininkas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai