Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ruošiate kepsnines? Išbandykite sausąjį marinatą

www.alkas.lt
2024-06-22 09:10:00
0
stockyardssteaks.com nuotr.

stockyardssteaks.com nuotr.

Ilgasis Joninių savaitgalis – neabejotina kepsnių šventė , kad ir koks oras bebūtų. Artėjant jam, aštrėja ir diskusijos, koks marinatas šviežiai mėsai pats geriausias – su majonezu, aliejumi, o gal jogurto pagrindu? „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išsitraukti naują kozirį – sausą marinatą, kuris yra pigus ir greitas būdas suteikti mėsai daugiau kvapą bei padengti ją traškia, išraiškingo skonio plutele. Tereikės išsirinkti mėgstamus prieskonius, kuriems vasarą netrūksta ir akcijų.

Kas yra sausas marinavimas?

Kaip matyti iš pavadinimo, šio tipo marinatą sudaro tik sausos dalys. Svarbiausia jo dalis – įtrinami prieskoniai (angl. „rub“), kuriais tolygiai padengiama mėsa. Tai gali būti paprasčiausia druska, pipirai ir česnakas, tačiau pasirinkus šį būdą, verta įnešti daugiau įvairovės – naudoti džiovintas žoleles, paprikos miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius.

„Cukrus taip pat yra be galo populiarus daugumos įtrinamų prieskonių ingredientas. Saldumas kartu su dūmais sukuria nepakartojamą barbekiu skonį. Spalvingas akcentas bus ciberžolė, aštrumo suteiks imbieras ar čili. Taip pat tinka raudonėlis, kmynai ar kuminas, rozmarinas, česnako granulės, svogūnų milteliai ir daugybė kitų. Galima naudoti netgi kavą ar kakavą. Visas grožis čia tai, kad išleisti marinatui reikės visai nedaug, o būdų sukursite įvairių“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Kepsninių sezono metu įvairūs prieskoniai yra išties ant bangos, o daugiau populiarumo nei kitais metų laikais sulaukia šašlykui, šonkauliukams ir apskritai visai mėsai, paukštienai skirtų prieskonių pardavimai, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Pirkėjai vasarą į krepšelius dedasi ne tik įprastus pipirus, druską, jau pamėgtus mišinius, bet dažniau ieško įvairiems grilio patiekalams tinkančių prieskonių. Taip pat mėgstama rinktis jau paruoštus marinatus, kuriais tereikia apibarstyti mėsą. Prieskonių paklausai įtaką daro ir beprasidedantis konservavimo bei rauginimo sezonas. Kasmet jo metu stipriai išauga tokių prieskonių kaip pipirai žirneliais, lauro lapai, paklausa“, – pasakoja G. Kitovė.

Kad ir kokius prieskonius pasirinksite, ruošiant sausą marinatą juos reikėtų sutrinti grūstuvu, kad gautųsi milteliai. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės, smulkūs prieskonių milteliai lengviau įsigeria į kepamo maisto paviršių, praturtina ją skoniu bei aromatu, skaniai karamelizuojasi kepsninėje. Tuomet beliks juos gerai įmasažuoti į mėsą ir palikti kuriam laikui pasimarinuoti šaldytuve.

Kiek prieskonių reikia?

„Jeigu konditerijoje reikia tikslumo, tai kepsniams – fantazijos ir polėkio. Todėl konkrečiai atsakyti gramų tikslumu, kiek prieskonių reikės, neįmanoma. Tai labai priklauso nuo to, kokio intensyvumo skonio norite. Tačiau jeigu esate pradedantysis, galima galvoti apie du valgomuosius šaukštus įtrinamų prieskonių 500 g mėsos. Laikui bėgant, eksperimentuodami atrasite reikiamą santykį – tiek pačią prieskonių mišinio sudėtį, tiek jo kiekį“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Kad nereikėtų kaskart traukti grūstuvės prieskoniamsms sutrinti, mišinio verta iškart pasiruošti didesnį kiekį. Sutrinti prieskoniai puikiai išstovės švieži kelias savaites, jei bus laikomi sandariai uždarytame inde, apsaugoti nuo šviesos sausoje ir vėsioje vietoje.

Ką galima taip marinuoti?

Iš esmės galite sausai marinuoti beveik visų rūšių mėsą, jeigu norite, kad ant jos susidarytų traški, aromatinga ir išraiškingo skonio plutelė. Sausus prieskonius labai patogu naudoti dideliems mėsos gabalams, pavyzdžiui, kiaulienos šonkauliukams, sprandinei ar jautienos krūtininei, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Tačiau jie tinka ir žvėrienai, vištienai, žuviai.

„Svarbu rinktis kuo kokybiškesnę šviežią mėsą – tuomet reikės mažiau marinato, galėsite mėgautis geru natūraliu skoniu. Jeigu renkatės vištieną, žiūrėkite, kad ji būtų užauginta be antibiotikų. Kiauliena – kuo šviežesnė, išpjaustyta pačioje parduotuvėje. O pasirinkus jautienos patiekalą, ieškokite brandintos bulienos – mėsa bus minkštesnė ir lengviau paruošiama. Tokiu asortimentu pasirūpiname visose sveriamos mėsos lentynose „Iki“ parduotuvėse“, – pasakoja G. Bačkovas.

Kiek laiko marinuoti naudojant tik sausus prieskonius?

Didelius mėsos gabalus, pvz., krūtininę ar sprandinę, marinuotis galite palikti ir pernakt, 12 valandų. Mėsą tiesiog įdėkite į šaldytuvą, geriausia į dėžutę su dangčiu ar į užspaudžiamą maišelį. Mažiems gabalėliams, pavyzdžiui, žuviai, vištienos krūtinėlei ar daržovėms, tiek laiko nereikia. Juos galima dėti ant grotelių po 30-60 minučių.

Tačiau, pasak G. Bačkovo, šio būdo privalumas ir tai, kad net ir kiaulienos, jautienos mėsa gali iškart keliauti ant grotelių po įtrynimo – skonis bus tiesiog ne toks intensyvus.

Kaip kepti po sauso marinavimo?

Reikėtų atsiminti, kad sausais prieskoniais įtrintos mėsos negalima kepti ant atviros ugnies arba dėti į per karštą keptuvę. Kad prieskoniai nesudegtų, ant grotelių mėsą reikėtų kepti netiesiogiai arba keptuvę įkaitinti iki silpnesnės liepsnos. „Įtrintam“ ant grotelių kepamam maistui tinka ne aukštesnė kaip 160 °C temperatūra. Žemas ir lėtas netiesioginis kepimas ant grotelių paprastai vyksta 90 °C ar kiek aukštesnėje temperatūroje.

Taip pat, atkreipia dėmesį G. Bačkovas, prieš dedant maistą ant grotelių, jį reikia iš šaldytuvo išimti kiek anksčiau. Iki kambario temperatūros sušilusi mėsa nepatirs tokio didelio terminio šoko ir bus minkštesnė, malonesnės tekstūros.

G. Urbonavičiūtė dalijasi pasiūlymais sausam marinavimui, kad mišinius susikurtumėte namuose:

Klasikinis barbekiu: ½ puodelio rudojo cukraus, ¼ puodelio paprikos miltelių, 3 šaukštų juodųjų pipirų, 3 šaukštų druskos, 1 šaukšto česnako miltelių, 1 šaukšto svogūnų miltelių, 1 šaukštelio kajeno pipirų.

„Jerk“ stiliaus kiaulienai: 6 šaukštų svogūnų miltelių, 2 šaukštų kvapiųjų pipirų, 2 šaukštų juodųjų pipirų, 2 šaukštų Kajeno pipirų, 2 šaukštų cukraus, 4 šaukštelių čiobrelių, 4 šaukštelių cinamono, 1,5 šaukštelio muskato riešuto, 1,5 šaukštelio smulkiai sukapotų šviežių svogūno laiškų.

Jautienai su kavos aromatu: ¼ puodelio maltos kavos, 1 šaukšto rudojo cukraus, 2 šaukštų česnako miltelių, 2 šaukštų svogūnų miltelių, 2 šaukštų paprikos miltelių, 1 šaukšto malto kumino, 1 šaukšto druskos, 1 šaukšto kajeno pipirų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  2. Išbandykite latvių pasididžiavimą – sklandrausį
  3. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  4. Kiauliena: plovui – viena, kepsniams – kita
  5. Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad abejingų tiesiog neliktų
  6. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  7. 5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant troškinį
  8. Kai nėra laiko gaminti padės smulkinta mėsa
  9. Kelios gero sultinio taisyklės
  10. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  11. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  12. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  13. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  14. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  15. Abrikosai – ne tik užkandžiui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?
  • Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?
  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės
  • Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

Kiti Straipsniai

Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Atostogos | Pixabay.com nuotr.

Atostogos padeda atkurti fizinę bei psichologinę sveikatą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai