Ledai – vasarą vienas labiausiai trokštamų desertų, kurie ne tik atgaivina karštą dieną, bet ir sukelia šypseną kiekvieno veide. Šis saldus skanėstas turi ilgas ir įdomias istorijos šaknis, o ir formų bei skonių, kuriais mėgaujasi įvairios pasaulio tautos, turi daugybę. Įvairių šalių virtuvės garsios ne tik savo karštaisiais patiekalais, užkandžiais ar gėrimais, bet ir ledais, tarp kurių – ne vien tik mums įprasti ledai ant pagaliuko, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
„Dondurma“ ar „gelato“?
Bent kartą apsilankę Turkijoje, tikėtina, galėjo paskanauti gana neįprastų ledų, vietinių vadinamų „dondurma“. Jie – elastingi kaip karamelė, tad gatvės prekeiviai žaidžia su jų lanksčia tekstūra, žavėdami turistus tuo, kad ledai nenukrenta nuo pagaliuko ir neištirpsta. Neįprasta ledų tekstūra išgaunama sutirštinus juos salepu – miltais, pagamintais iš orchidėjų.
Tuo metu Vokietijoje spagečiai – ne tik karštas patiekalas, bet ir vaniliniai ledai. Jie gaminami per makaronų gaminimo mašiną ir padengiami braškių užpilu, kuris atrodo tarsi pomidorų padažas. Šiuos ledus XX a. septintajame dešimtmetyje Vokietijoje sukūrė italas, ir jie kaipmat tapo populiariu vaikų bei suaugusiųjų desertu.
Be abejo, kur gi dar garsieji „gelato“ – tirštesnė ir kremingesnė ledų versija, kuri – neatsiejama Italijos kultūros dalis. Populiariausi skoniai yra pistacijų ir tiramisu, bet vietinėse kavinukėse jų rasite kur kas daugiau.
Tekančios saulės šalis Japonija garsėja savo žaliosios arbatos ledais, tačiau čia galite paragauti ir įvairių egzotiškų skonių, pavyzdžiui, žaliųjų krienų („wasabi“) ar raudonųjų pupelių ledų.
Mėgstamiausi Lietuvoje – plombyras vafliniuose indeliuose
Nors vanilės, šokolado ir braškių skonio ledai populiarūs visame pasaulyje, kiekviena šalis turi savo unikalius, mėgstamus skonius bei gaminimo tradicijas.
Kaip pastebi „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė, vasaros metu smarkiai išauga vaisinių ledų pardavimai. Vis dėlto, lietuviai lieka ištikimi klasikai – plombyrui vafliniuose puodeliuose, kurio per metus parduodama daugiausiai.
„Nors lietuviai turi savo nusistovėjusį skonį, jie taip pat yra smalsūs, tad mielai išbando ir kitus ledų skonius. Savo pirkėjus lepiname ne tik išskirtinėmis naujienomis, o prasidėjus vasarai dažnai pasiūlome riboto leidimo ledus. Be to, pastebėjome, jog vis labiau populiarėja ledai su padidintu baltymų skaičiumi bei ledai su mažiau cukraus“, – pasakoja K. Mažeikytė.
Tikrai nustebinsiantys – kepti ledai
Trokštantiems tikros egzotikos, „Lidl“ virtuvės meistrai kviečia pasigaminti greitą, gardų, bet tikrai neįprastą – keptų ledų desertą. Kinų, japonų ir meksikiečių virtuvėse sutinkamo gardėsio istorija skaičiuoja bene 200 metų, tad jų populiarumas stebinti neturėtų. Tačiau skonis – išskirtinai puikus.
Keptiems ledams reikės:
4 rutuliukų mėgstamų ledų
1 stiklinės smulkintų kukurūzų dribsnių
1/2 stiklinės kokoso drožlių
1/2 stiklinės smulkintų riešutų
2 kiaušinių
2 v. š. pieno
Aliejaus kepimui
Šokoladinio padažo ir plaktos grietinėlės papuošimui
Pirmiausia, suformuokite 4 ledų rutuliukus ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Ledus dėkite į šaldiklį bent 1–2 valandoms, kol jie taps labai kieti.
Giliame inde sumaišykite kukurūzų dribsnius, kokoso drožles ir smulkintus riešutus. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su pienu.
Išimkite ledų rutuliukus iš šaldiklio. Kiekvieną ledų rutuliuką pamirkykite į kiaušinių ir pieno mišinį, tada apvoliokite riešutų, kokoso drožlių ir kukurūzų dribsnių mišinyje.
Sudėkite apvoliotus ledus atgal ant skardos ir dėkite į šaldiklį dar 1 valandai, kad apvalkalas gerai sustingtų.
Gilioje keptuvėje iki 180°C įkaitinkite aliejų. Ledų rutuliukus kepkite aliejuje apie 10–15 sekundžių, kol apvalkalas taps auksinės spalvos ir traškus.
Išimkite keptus ledus iš aliejaus ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite iš karto, papuošę šokoladiniu padažu ir plakta grietinėle