Sekmadienis, 27 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių

www.alkas.lt
2024-06-09 16:45:00
0
Tuno sumuštinis | iki.lt nuotr.

Tuno sumuštinis | iki.lt nuotr.

Vasara ir sumuštiniai – neatsiejami. Sotiems pusryčiams, iškylų krepšeliui, kelionei automobiliu ar priešpiečiams į darbą – jie tampa tikru išsigelbėjimu, kai norisi pavalgyti greitai ir nebrangiai. Ieškantiems naujų idėjų, su kuo tepti šviežią duoną, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti socialiniuose tinkluose audrą sukėlusį „tunokado“ receptą. Energijos suteikiančiam ir nuostabiai skaniam sumuštiniui reikės vos kelių nebrangių ingredientų – avokado, tuno, šviežios duonos, pesto padažo.

Kaip ir sufleruoja žodžio naujadaras, prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose begales liaupsių sulaukusio sumuštinio pagrindas – sunokęs, sveikatai naudingas avokadas ir skanus tunas, kuris trintuvu paverčiamas putėsiais.

G. Urbonavičiūtė pažymi, kad tunas – sveika žuvis, kuri konservavimo metu beveik nepraranda savo naudingų elementų ir yra labai patogus pasirinkimas greitam patiekalui. Jis puikiai tinka ne tik sumuštiniams, bet ir salotoms, užtepėlėms, suktinukams, labai dera makaronų patiekaluose.

Parduotuvėje tunų galime rasti konservuotų keliais būdais: aliejuje, savo sultyse ar net pomidorų padaže, apstu įvairių tuno paštetų ir užtepėlių. Kurį rinktis? Pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjams arčiau širdies savose sultyse ar aliejuje konservuotas tunas. Mažiau ragautas ir dažnam naujas skonis yra tunas pomidorų padaže. Tiesa, kasmet vis daugiau žmonių atranda ir įvairias salotas su tunu skardinėje – jos būna greitas ir patogus užkandis.

„Konservuotas tunas – viena populiariausių žuvų, kurios skardinių rasite ne tik kiekvienoje parduotuvėje, bet ir dažnuose namuose. Jis yra ilgai galiojantis produktas, kuris gali išgelbėti sukant galvą, ką ruošti šiandien, ar netikėtai užklupus svečiams. Dėl to pirkėjai mėgsta jo įsigyti daugiau akcijų metu – pavyzdžiui, šią savaitę įvairių rūšių žuvų, mėsos konservams taikome 20 proc. nuolaidą su „Iki“ lojalumo kortele“, – sako G. Kitovė.

Anot jos, kokį tuną rinktis iš esmės yra skonio klausimas. Tunas aliejuje turi šiek tiek daugiau kalorijų ir riebalų nei tunas savo sultyse, tačiau pasižymi išraiškingesniu skoniu. Todėl jei naudosite majonezą, riebesnį padažą, papildomai pilsite aliejaus, verta rinktis tuną savo sultyse. Jei papildomų priedų nebus daug, norisi išraiškingesnio paties tuno skonio – tuomet G. Kitovė rekomenduoja tuną aliejuje.

Kadangi „tunokadui“ paruošti vos per kelias minutes reikės visai nedaug ingredientų, juos derėtų rinktis kuo kokybiškesnius. Avokadas turėtų būti tobulai sunokęs, kremiškas. Pomidoras – kvapnus ir turtingo skonio, mėsingas. Pesto padažas – kupinas bazilikų aromato ir išraiškingumo. Recepte taip pat naudojamas ir majonezas, tačiau norint sveikesnio varianto, G. Urbonavičiūtė siūlo jį visą ar bent dalį keisti natūraliu jogurtu.

„Tobulą skonių harmoniją sukurti padeda ir dar keli ingredientai – vos šiek tiek garstyčių, svogūno ir citrinos sulčių. Daugiau gaivos suteiks ir įpjaustyti rauginti agurkėliai ar šviežias salotos lapas. Skonį pagerins ir švieži krapai, taip pat derės ir kaparėliai. Mėgstantys aštrumą gali į majonezą ar jogurtą įpilti šiek tiek aštraus padažo, apibarstyti čili dribsniais ar sumuštinį papildyti Chalapos paprikomis. Viskas priklauso nuo fantazijos, skonio ir to, ką turite šaldytuve“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė.

„Tunokado“ sumuštinis

Reikės: 4 riekelių duonos, 2 skardinių tuno, 2 avokadų, 2 šviežių pomidorų, ½ puodelio majonezo (galite keisti natūraliu jogurtu), ½ šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2-3 šaukštų pesto padažo, ½ raudonojo svogūno, druskos, pipirų, garstyčių, šviežių krapų. Papildomi priedai pasirinktinai: salotos, kaparėliai, rauginti agurkėliai, aštrus padažas, Chalapos paprikos, svogūnų laiškai.

Gaminame:

  1. Nusausinkite tuną ir sudėkite į indą kartu su majonezu, krapais, įpilkite citrinos sulčių ir pagardinkite druska bei pipirais. Viską gerai sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.

  2. Paskrudinkite duoną ir konstruokite sumuštinius. Ant dviejų duonos riekių užtepkite gausų pesto sluoksnį. Ant kitų dviejų duonos riekių užtepkite garstyčių. Ant viršaus uždėkite tuno mišinio, pabarstykite smulkintais svogūnais, kitais pasirinktais priedais ir išdėliokite avokado griežinėlius. Ant viršaus uždėkite pomidorų griežinėlių ir pagardinkite druska. Uždėkite duonos riekę su pesto ir mėgaukitės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  2. Per 10 minučių – stebinantys vynuogių užkandžiai
  3. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  4. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  5. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  6. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  7. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  8. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  9. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  10. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  11. Neturintiems laiko – šviežių kopūstų „lazanija“
  12. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  13. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  14. Jei vaikai vengia daržovių
  15. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Globalistas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
  • Europos vietos, kur rudenį laukia šiluma ir tobuli paplūdimiai
  • Kaip elgtis su telefonu, kai dangus grūmoja?
  • Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

Kiti Straipsniai

Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Globalistas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pixabay.org nuotr.

Ilgapirščių taikinys – dviračiai ir paspirtukai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai