Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus

www.alkas.lt
2024-05-18 07:24:00
0
Arbūzas | pixabay.com, StephanieAlbert nuotr.

Arbūzas | pixabay.com, StephanieAlbert nuotr.

Vasaros nuotaiką išlaikyti padeda gaivūs ir ypač lengvai paruošiami patiekalai virtuvėje. O kas kitas labiau nei salotos ar arbūzas primena šiltas dienas bei suteikia taip norimo gaivumo? Pagaminti itališkas Kaprio salotas su grilyje keptomis arbūzo riekelėmis kviečiantys „Maximos“ kulinarijos meistrai pasakoja, kad tai ne tik draugiškas piniginei patiekalas, bet ir dalinasi savo patarimais, kaip tinkamai išsirinkti skanų ir kokybišką arbūzą.

Arbūzai – neabejotinai populiariausias gyventojų pasirinkimas šiltomis dienomis. Tai pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Arbūzai yra labiausiai mūsų pirkėjų išsiilgti vaisiai, tad stebime, kad jau šiuo metu auga jų paklausa. Praėjusių metų vasara šis vaisius tapo tikrų tikriausia pirkėjų prekių krepšelio žvaigžde ir savo populiarumu nustelbė net bananus, o per visus 2023 metus pirkėjai arbūzų suvalgė net apie 6264 tonas“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kaip išsirinkti tikrai skanų arbūzą?

„Maximos“ kulinarijos meistras Vladislovas Judickis atskleidė ne tik, kaip skaniai paruošti išskirtinį patiekalą, bet ir kaip išsirinkti sultingą ir skanų arbūzą. Pasak jo, kone populiariausias būdas – stuksenimas į arbūzo paviršių.,

„Jei vaisius bus sunokęs, pastuksenus arbūzo paviršių jo garsas bus skardus. Tokio arbūzo žievė turėtų būti be jokių įtrūkimų, su aiškiomis juostomis ir nedidele geltona dėme ant šono. Pasirinkę tokį arbūzą neturėtumėte nusivilti – jis bus puikaus skonio, sultingas“, – dalinasi patarimu V. Judickis.

Tuo metu daugelis kitų populiarių būdų patikrinti arbūzo kokybę, anot žinovo, nebūtinai turi rimtą pagrindą. Pavyzdžiui, tai, kad prinokęs arbūzas būtinai turėtų būti lygus ir simetriškos formos – tėra mitas. Kaip ir tai, kad labiau sunokęs arbūzas visuomet yra sunkesnis.

Kulinarijos meistras primena ir dar vieną svarbų niuansą – arbūzo skonis priklauso ir nuo to, kaip jis bus laikomas parsinešus namo. „Arbūzai, kaip ir kiti egzotiniai vaisiai, pavyzdžiui, mangai, ananasai, bananai, melionai ir pan., turėtų būti laikomi kambario temperatūroje. Žinoma, ši taisyklė negalioja tada, jei arbūzą jau esame perpjovę ir pradėję valgyti – tokiu atveju vaisius turėtų būti laikomas šaldytuve“, – paaiškina jis.

Kviečia atrasti dūmo skonio arbūzą

Išmokus tinkamai pasirinkti arbūzą bei prisiminus, kaip turėtume užtikrinti jo kokybę namuose, kulinarijos meistras V. Judickis siūlo šiuo vaisiumi mėgautis ne tik šviežiu. Atrasti naują vaisiaus skonį jis ragina pakepus arbūzą grilyje, paverčiant jį ypatingu desertu ar kone svarbiausiu patiekalo akcentu.

Išsirinkus skaniausią arbūzą ir užtikrinus tinkamą jo laikymą namuose, kulinarijos meistras V. Judickis kviečia mėgautis ne tik šviežia šio vaisiaus skiltele, bet ir pasigaminti šį tą neįprasto. Atrasti naują vaisiaus skonį jis ragina pakepus arbūzą grilyje, paverčiant jį ypatingu desertu ar kone svarbiausiu patiekalo akcentu.

„Vaisiai bei kiti saldūs gaminiai, ruošiami grilyje ar kepami ant grotelių, įprastą patiekalą gali prikelti patiems netikėčiausiems skoniams. Laužo dūmas vaisiams suteikia išskirtinį aromatą, kuris abejingais nepalieka net ir išrankiausių. Be to, kai kurie tikina, kad kepto arbūzo skonis toli gražu neprimena desertų, o greičiau net mėsą ar žuvį. Kviečiu atrasti netikėtą šios daržo gėrybės skonį bei nepabijoti su ja paeksperimentuoti. Na, o ieškant nebrangių bei išskirtinių atradimų virtuvėje, tam puikiai tiks klasikinis Kaprio salotų patiekalas, kurio pažiba ir bus grilyje keptos arbūzo riekelės“, – sako V. Judickis.

Klasikinės Kaprio (it. caprese) salotos su kepsninėje keptu arbūzu

Norint paruošti gaivias Kaprio salotas su ant grilio keptu arbūzu, kuriomis galės pasimėgauti visa šeima, reikės:

  • 500 g smulkiavaisių pomidorų;

  • pusės besėklio arbūzo;

  • 1 vnt. mocarelos sūrio (arba 1 indelio mocarelos rutuliukų);

  • medaus ir citrinos sulčių mišinio (arbūzo glazūrai);

  • alyvuogių aliejaus (pašlakstymui);

  • balzaminio acto (pašlakstymui);

  • kelių šviežio baziliko lapelių;

  • druskos (pagal skonį);

  • pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Pirmiausiai tinkamai pasiruoškite šviežias daržo gėrybes – nuplaukite pomidorus, besėklį arbūzą ir šviežius baziliko lapelius. Įkaitinkite kepsninę, o kol jis kais – arbūzą supjaustykite į stambesnes riekeles ir šiukštu nenupjaukite jo žievelės, kurioje gausu mineralų ir vitaminų.

Patarimas: arbūzo minkštimą galite supjaustykite ir 2–3 cm kubeliais bei suverti juos ant iešmelio. Kepant bus patogiau padėti, vartyti, nuimti, o ir lėkštėje atrodys gražiau.

Kad arbūzas įgautų ryškesnį skonį – aptepkite supjaustytas jo riekeles citrinos sulčių ir medaus mišiniu bei kepkite ant grotelių vidutinėje kaitroje po 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol atsiras grilio įspaudai. Beje, neturintys grilio, tačiau norintys pajusti kepto arbūzo skonį, tai gali padaryti ir namuose, ant keptuvės.

Kol arbūzas kepa, ruoškite tradicines Kaprio salotas: griežinėliais supjaustykite mocarelos sūrį (jei naudosite ne mocarelos rutuliukus), o smulkiavaisius pomidorus perpjaukite pusiau. Kai arbūzo riekelės apkeps, leiskite joms atvėsti, tuomet jas šiek tiek nusausinkite, kad arbūzas neištižtų.

Arbūzo riekeles patiekite lėkštėje. Atskirai sumaišykite pomidorus, sūrio riekeles ar burbuliukus bei baziliko lapus. Pagardinkite druska, pipirais, aliejumi bei balzaminiu actu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  2. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  3. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  4. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  5. Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms
  6. Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio
  7. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  8. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  9. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  10. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  11. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  12. Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?
  13. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  14. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  15. Mamų virta sriuba nukels į vaikystę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
    Istorija

    Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

    2025 06 07
    Susitarimo pasirašymas
    Lietuvoje

    Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

    2025 06 06
    Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
    Gamta ir žmogus

    Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

    2025 06 06
    Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
    Gamta ir žmogus

    Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

    2025 06 06
    Dviračių takas
    Lietuvoje

    Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

    2025 06 06
    Ankstyvojo skaitymo erdvė
    Lietuvoje

    Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

    2025 06 06
    Gelbėjimosi ratas
    Gamta ir žmogus

    Prasidedant maudyniu metui – ugniagesių įspėjimai

    2025 06 06
    Tiltas
    Lietuvoje

    Pradedami pasienio su Lenkija kelio atnaujinimo darbai

    2025 06 06

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
    • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
    • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis
    • Žinovai įvardijo pagrindines motociklininkų avarijų priežastis
    • Kodėl vienus uodai puola labiau nei kitus?
    • Augant vaikui svarbu stebėti ne tik ūgį ir svorį

    Kiti Straipsniai

    Kepsninė

    Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

    2025 06 07
    Pomidorai

    Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

    2025 06 01
    Vištiena

    Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

    2025 06 01
    Cukrus

    Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

    2025 06 01
    Vynuogės

    Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

    2025 05 31
    Lašiša

    Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

    2025 05 25
    Kepsninė

    Kepsninėms nėra prasto oro

    2025 05 24
    Kepsninė

    Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

    2025 05 18
    Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

    Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

    2025 05 18
    Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

    Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

    2025 05 17

    Skaitytojų nuomonės:

    • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
    • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
    • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
    • jo apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Vydūnas | Alkas.lt koliažas

    Vydūnas. Tiesa ir melas

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai