Penktadienis, 1 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Keletas patarimų mėgstantiems avokadus

www.alkas.lt
2024-04-21 17:06:00
0
Avokadai | Pixabay.com, WebTechExperts nuotr.

Avokadai | Pixabay.com, WebTechExperts nuotr.

Smarkiai pastaraisiais metais išpopuliarėję avokadai dažnam tapę vaisiu, be kurio jie neįsivaizduoja savo valgiaraščio. Visgi, tobulam patiekalui su avokadais be galo svarbu tobulas šio vaisiaus sunokimas, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Laimei, yra keletas net ir šefų naudojamų naudingų patarimų, kaip pagreitinti ar sulėtinti avokadų nokimą namuose. 

„Besiplečiant avokadų rūšių pasiūlai, vis daugiau žmonių atranda ir jų naudą. Per pastaruosius 3 metus jų pardavimai yra išaugę beveik trečdaliu. Avokadai ypač mėgstami šiuo metu – kuo arčiau vasara, tuo labiau racione norisi daugiau šviežio, sveiko, žalio maisto, tačiau vietinio derliaus gėrybių dar tenka palaukti. Matome, kad pirkėjai rinkdamiesi juos, žinoma, ieško geros kainos pasiūlymų, akcijų, tačiau turi ir savo favoritus. Iš įvairių siūlomų veislių populiariausi yra „Hass“ avokadai, juos pirkėjai mėgsta dėl intensyvesnio skonio ir kreminės tekstūros. Taip pat pastebime, kad vis labiau populiarėja jau sunokinti avokadai“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip žinoti, ar avokadas yra pakankamai prinokęs?

„Tikriausiai niekas negalėtų pasiginčyti, kad vitaminų ir naudingų medžiagų kupiną avokadą išties verta dažniau valgyti norint pasirūpinti subalansuota mityba. Tačiau per žalias arba pernelyg sunokęs jis nuvils tiek skoniu, tiek tekstūra. Norint žinoti, ar vaisius jau tinkamas valgyti, jo netgi nebūtina perpjauti – pakaks pažvelgti į kelis aspektus“, – sako J. Sabaitienė.

Išorinė spalva. Kuo tamsesnė žalia, tuo labiau vaisius subrendęs. Taigi, jei avokadas šviesiai žalias, jį namuose dar reikės panokinti. Tokį verta pirkti tada, kai vaisių ketinate naudoti dar tik po kelių dienų, pataria J. Sabaitienė. Kita vertus, jei avokado spalva per tamsi, matosi parudavusios dėmės, jis tikriausiai bus pernokęs. Tiesa, spalva gali priklausyti ir nuo rūšies, todėl geriausia tarpusavyje lyginti tos pačios rūšies avokadų spalvą.

Minkštumas. Tereikia paimti avokadą į delną ir švelniai paspausti pirštais. Nespauskite stipriai, nenaudokite nagų – nes taip jį pažeisite. Jei lengvai paspaudus odelė yra labai kieta ir visiškai nepasiduoda, vaisius dar nesubrendęs. Jei ji šiek tiek nusileidžia spaudimui, vadinasi, avokadas jau bus skanus valgyti.

Mažiau žinoma gudrybė – pažvelkite į kotelio vietą. Be šių patarimų, yra ir dar vienas, kuris ne toks populiarus. Ir arčiau apžiūrėkite siauresnį avokado galą – būtent į jo spalvą toje vietoje, kur nuimamas kotelis. Jei jis lengvai nusiima, o skylutėje likusi spalva yra gelsva, avokadas jau tinkamas valgyti. Tačiau jeigu kotelis, nors ir lengvai nuimamas, po juo matoma spalva yra labai tamsi, jis greičiausiai bus pernokęs. O jeigu kotelis netgi lengvai nepasiduoda, o spalva lieka šviesiai žalia, duokite dar avokadui kelias dienas subręsti.

Avokadą sunokinti padės šiluma arba kiti vaisiai

Norint vaisių sunokinti vos per kelias minutes, pagelbės mikrobangų krosnelė arba orkaitė. „Avokadą keliose vietose pabadykite šakute. Suvyniokite jį į plastikinę plėvelę ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 30-iai sekundžių didžiausiu galingumu. Atvėsinkite, nuimkite plėvelę ir supjaustykite kaip įprasta. Tačiau turėkite omenyje, kad jo skonis šiek tiek pasikeis. Jį geriau naudoti gvakamolei, kokteiliams, padažams ar kitiems receptams, kuriuose avokadas maišomas su kitais skoniais“, – pataria „Iki“ vaisių žinovė.

Orkaitė avokado skonį irgi šiek tiek pakeis, tačiau mažiau. Avokado odelėje padarykite negilius pjūvius, vaisių sandariai suvyniokite į foliją ir dėkite jį į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 10 minučių. Leiskite jam atvėsti, nuimkite foliją – ir avokadas jau bus tinkamas vartoti.

„Tokie būdai išties praverčia, kai reikia sunokusio avokado čia ir dabar, tačiau jeigu įsigijote žalią avokadą ir dar galite palaukti kelias dienas, jis gerokai skaniau sunoks natūralesniu būdu. Tiesiog įdėkite jį į popierinį maišelį kartu obuoliu ar bananu ir palikite kambario temperatūroje, galite šiek tiek šiltesnėje virtuvės vietoje. Taip avokadas labai gražiai sunoks per dieną ar kelias“, – pataria J. Sabaitienė.

Gudrybės, kaip apsaugoti avokadą nuo parudavimo

Jeigu avokadas jau atrodo pasiekęs tobulą sunokimą, tačiau dar nesiruošiate jo naudoti – dėkite į šaldytuvą. Žema temperatūra sustabdys brendimo procesą.

„Dažnesnis iššūkis iškyla tada, kai naudojame tik dalį avokado. Jeigu likusią pusę tiesiog įdėsite į šaldytuvą kitai dienai, jis paruduos, jo tekstūra pakis. Tą lemia oksidacijos procesas – lygiai taip paruduoja ir, pavyzdžiui, nulupti bananai. Tačiau yra keletas būdų, kaip to išvengti“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Citrina. Vienas populiariausių metodų yra apšlakstyti prapjautą avokadą citrinos sultimis. Tai paprasta ir efektyvi priemonė, kuri padės pratęsti avokado gyvavimą dar vienai dienai.

Maistinė plėvelė. Kruopščiai plėvele apvyniokite avokadą, kad prie jo minkštimo nepatektų oras. Geriausia, jei paliksite vaisiaus kauliuką.

Alyvuogių aliejus. Lengvai patepkite nupjautą vietą alyvuogių aliejumi – jis neleis avokadui oksiduotis. Geriausią rezultatą tokiu atveju pasieksite, jeigu avokadą tuomet laikysite hermetiškame inde šaldytuve.

Svogūnai. Nulupkite svogūną ir supjaustykite dalį jo gabalėliais – pakaks pusės ar ketvirčio daržovės. Juos sudėkite į indą ar pietų dėžutę su dangteliu. Tada ant jų padėkite avokadą taip, kad prie svogūnų liestųsi tik jo odelė. Atminkite, kad jei liesis vaisiaus minkštimas, šis gali sugerti svogūno skonį. Uždenkite indą ir pastatykite į šaldytuvą. Svogūne esantys sieros junginiai padės ilgesnį laiką apsaugoti avokadą nuo parudavimo

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar tikrai viską žinote apie avokadus?
  2. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  3. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  4. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  5. Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?
  6. Visi atsakymai apie persimonus
  7. Renkantis melioną reikia įvertinti 4 dalykus
  8. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  9. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  10. Šviežių gėrybių nepamirškite ir lapkritį
  11. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  12. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  13. Išaugo 3 vaisių paklausa: ką iš jų pasigaminti?
  14. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  15. Obuoliai: rūšių ir skonių įvairovė

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas, Kremlius, žemė veriasi po kojomis
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko

2025 07 31
Naikintuvai
Lietuvoje

NATO oro policijos misiją perėmė Vengrija ir Ispanija

2025 07 31
D. Trampas davė 10 dienų V. Putinui
Užsienyje

Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?

2025 07 31
Autobusas
Lietuvoje

Susisiekimo ministerija atvėrė duomenis apie viešąjį transportą

2025 07 31
Medininkų žudynių minėjimas
Lietuvoje

Prezidentas pagerbė Medininkų žudynių aukas

2025 07 31
FNTT | fntt.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius

2025 07 31
Kelias
Lietuvoje

Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių

2025 07 31
Ligoninė
Lietuvoje

Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju

2025 07 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Michailas Pavlivas apie G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Draudžiamą turinį skaitot? apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • Globalistas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Jūros šventėje pristatyti tradiciniai Kuršėnų krašto amatai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • NATO oro policijos misiją perėmė Vengrija ir Ispanija
  • Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Michailas Pavlivas apie G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Draudžiamą turinį skaitot? apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • Globalistas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • (Ne)sureikšminkime? apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sužeidimas | pixabay.com, Shutterbug75 nuotr.

Ir nedidelis sužeidimas gali tapti stabligės priežastimi

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai