Ketvirtadienis, 29 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų

www.alkas.lt
2024-04-01 13:55:00
0
Maskarponės sūris | oixabay.com, SamAn7 nuotr.

Maskarponės sūris | oixabay.com, SamAn7 nuotr.

Kai pagalvojate apie maskarponę, tikriausiai prieš akis iškyla tokie desertai kaip tiramisu, tačiau šis skanėstas gali pagelbėti sukurti ir aibę kitų kulinarinių šedeverų. Gimęs žaliuosiuose Lombardijos slėniuose, jis yra sodrus ir aksominis, labai universalus, todėl gali būti naudojamas ir pikantiškiems patiekalams gaminti. „Iki“ specialistai pataria, kaip elgtis su maskarpone virtuvėje, kad rezultatas niekuo nenusileistų itališkiems šedevrams.

Ką žinoti renkantis maskarponę

Maskarponės sūris yra neabejotinas italų virtuvės delikatesas, tačiau jau daugelį metų populiarus ir Lietuvoje, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Jo magiją lemia tai, kad jis gaminamas ne tik iš karvės pieno, bet ir iš grietinėlės. Pirkėjų simpatijas jis pelno už itin švelnų, šiek tiek sviestinį skonį ir aksominę konsistenciją, todėl jį virtuvėje galime naudoti be galo įvairiai, o jis ypač graibstomas prieš šventes.

„Maskarponę nėra sunku išsirinkti. Jei norite labiau tradicinio ir klasikinio sūrio, rinkitės importuotą itališką maskarponę. Šis sūris sukurtas Lombardijoje, tad italai be jokių abejonių yra didžiausi meistrai. Nereikėtų baimintis, kad jo riebumas bus virš 80 proc. – maskarponė yra vienas riebiausių sūrių, tačiau būtent čia slypi jo unikalumas“, – sako G. Kitovė.

Kiti duomenys, kuriuos reikėtų pažiūrėti ant pakuotės – galiojimo data. G. Kitovė atkreipia dėmesį, kad jeigu artimiausiu metu iš maskarponės gaminti nesiruošiate, ją galima ir užšaldyti. Sandariame inde ją šaldiklyje galima palikti iki 4 mėnesių, o tuomet pernakt atšildyti šaldytuve. Pakaks tik išmaišyti šakute ant rankiniu maišytuvu, ir konsistencija bus tokia pati kaip šviežio sūrio.

„Be to, nepamirškite, kad maskarponę reikia nuolat laikyti šaldytuve, net jei dar neatidarėte pakuotės. Tuo tarpu atidarius ją reikėtų sunaudoti per kelias dienas, nes sūris pakankamai greitai ges. Todėl protinga rinktis tokią pakuotę, kurioje sūrio būtų tiek, kad sunaudotumėte jį visą“, – pataria G. Kitovė.

Maskarponė – ne tik tiramisu gamybai

Paprastai maskarponė naudojama burnoje tirpstantiems desertams gaminti, tačiau jeigu sūrio atliko nuo saldėsių gamybos – panaudokite jį ir užkandžiams, sriuboms ar net pagrindiniams patiekalams gaminti. Maskarponės sūris laikomas vienu iš pagrindinių italų virtuvės ingredientų, kuris vertinamas dėl savo universalumo ir gebėjimo praturtinti bet kokio tipo patiekalus savo kreminiu ir švelniu skoniu.

1. Naudokite ryžių patiekaluose vietoje sviesto. Rizotai – itališkos virtuvės pasididžiavimas, kuriuos dažnai mėgsta ruošti ir lietuviai. Paprastai juose vienas paskutinių žingsnių yra patiekalo pagardinimas gabalėliu sviesto virimo pabaigoje. Jį „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo pakeisti šaukštu maskarponės. Toks rizotas bus ypač kreminis, turtingo skonio.

2. Gaminkite padažus makaronams. Maskarponė taip pat bus fantastiškas pakaitas grietinėlės ar sviesto pagrindo padažams įvairiuose pastos patiekaluose. Makaronai bus viliojančiai aksominiai, o jų skonis pagerintas saldžiai rūgtelėjančiomis natomis.

3. Ruoškite lazaniją su maskarpone. Klasikiniame recepte ruošiant šį kultinį patiekalą naudojamas kitas itališkas sūris – rikota. Tačiau maskarponė gali jį pakeisti ir lazanijai suteikti daugiau kremiškumo. Tiesa, rikota yra neutralesnio skonio, tad G. Urbonavičiūtė maskarponę pataria naudoti tada, kai gaminate su kitais ryškių skonių ingredientais ir nepamiršti prieskonių.

4. Maskarponė sutirštins jūsų patiekalus. Šis sūris taip pat naudojamas įvairiems patiekalams tirštinti, atkreipia dėmesį kulinarijos technologė. Maskarponė labai dera sriubose, ypač trintose. Įdėkite šaukštą maskarponės į trintą pomidorų, grybų, cukinijų, salierų ar moliūgų sriubą, kad ši būtų tiršta, vientisa ir šiek tiek kreminė. Apskritai, kai norite, kad patiekalas būtų labiau kreminis, bet tirštesnis nei su įprasta grietinėle, griebkitės maskarponės – ji jūsų nenuvils.

5. Naudokite vietoje šviežio tepamo sūrio. Ne tik Velykų, bet ir kitų vaišių proga dažnai ruošiami įvairūs vieno-dviejų kąsnių sumuštinukai, pradedant itališkais „crostini“ ir baigiant angliškos arbatėlės užkandžiais. Vietoje sviesto ar šviežio tepamo sūrio G. Urbonavičiūtė siūlo išbandyti ir maskarponę – jos skonis ypač gardžiai derės su rūkyta lašiša, suteikdamas skonio kontrastą tarp sūrio saldumo ir stipraus žuvies skonio. Maskarponė taip pat puikiai pakeis tepamą sūrį ruošiant lavašo suktinukus, užtepėles.

6. Suteikite desertams magijos. Žinoma, kalbant apie maskarponę, būtų nuodėmė nepaminėti tiramisu, kuriame sūris sukuria nepakartojamą harmoniją su sausainiais ir kakava. Tačiau pasak Iki“ konditerio Thierry Lauvray, iš maskarponės galima gaminti sodrius ir kreminius sūrio pyragus, išsiskiriančius skonio gilumu ir gardumu.

„Šis sūris taip pat puikiai tinka vaisių pyragams, nes dėl aksominės tekstūros ir subtilaus pikantiškumo yra nuostabus pagrindas vaisių ir uogų skoniui pakylėti. Labai skanu pusrytinius lietinius blynelius „crepes“ įdaryti maskarpone su šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir patiekti su vaisiais, uogomis. Be to, maskarponę galima dėti į nekeptus desertus, pavyzdžiui, putėsius ar parfė, taip sukuriant aksominį skanėstą ir suteikiant stalui rafinuotumo“, – pasakoja Th. Lauvray.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  2. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  3. Obuolių panaudojimo galimybės – beribės
  4. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  5. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  6. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  7. Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai
  8. Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?
  9. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  10. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  11. Jei vaikai vengia daržovių
  12. Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni
  13. Ar visas cinamomas yra tikras?
  14. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  15. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prasideda tarptautinė folkloro šventė „Skamba skamba kankliai“
Etninė kultūra

Prasideda tarptautinė folkloro šventė „Skamba skamba kankliai“

2025 05 29
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo

2025 05 29
Trampas Ukrainos griuvėsiuose
Ukrainos balsas

Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?

2025 05 28
Sveikata
Lietuvoje

Ministrų kabinetas pritarė siūlymui atsisakyti priemokų už gydymą

2025 05 28
Kibernetinis saugumas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Kibernetinių įvykių skaičius pernai išaugo 63 proc.

2025 05 28
Kelias Vilnius–Utena | „Via Lietuva“ nuotr.
Lietuvoje

Vyriausybė pritarė Kelių fondo steigimui

2025 05 28
Traukinys
Lietuvoje

Traukiniai tarp Vilniaus ir Varšuvos važiuos greičiau ir dažniau

2025 05 28
Šalna
Lietuvoje

Dėl šalnų Vyriausybė nutarė šalyje skelbti ekstremaliąją padėtį

2025 05 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • GINTARAS apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • Michailas Velleris apie Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?
  • Andriejus Karčaginas apie Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prasideda tarptautinė folkloro šventė „Skamba skamba kankliai“
  • V. Jencius-Butautas. Jogalinos dvaras prie Napoleono kepurės piliakalnio
  • Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
  • V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…

Kiti Straipsniai

Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • GINTARAS apie D. Trampo griežti pareiškimai Rusijos atžvilgiu: naujas posūkis ar jausmų proveržis?
  • Michailas Velleris apie Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?
  • Andriejus Karčaginas apie Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?
  • Niokoja piliakalnį apie Veršvų piliakalnyje atšvęsta lietuvių meilės deivės Mildos diena
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Siunta | pixabay.com, Macminer nuotr.

Neįtikėtinos siuntos: bankas, bičių spiečius ar medžiai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai