Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?

www.alkas.lt
2024-03-10 18:35:39
0
Fetos sūris, maistas

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

       

Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Jis, kaip pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, tebėra populiariausias pirkėjų pasirinkimas, bet lietuvius galima pavadinti ir sūrių gurmanais.

„Fermentiniai ir tepamieji sūriai jau daug metų dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, kai šie renkasi prekes sūrių skyriuje. Tačiau ir mocarela, kietieji sūriai, tokie kaip parmezanas, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai nebėra egzotika, o įprastas kasdienis pirkinys. Taip pat kasmet vis daugiau dėmesio sulaukia įvairesnės sūrių rūšys: pavyzdžiui, ožkų ar avių pieno, išraiškingasis britiškas čederis. Savaitgaliais ar šventinėmis dienomis populiaru rinktis ir įmantresnius sūrius, tokius kaip pagardintus trumais, pipirais ar net vasabiu“, – sako V. Budrienė.

Nuo sūrių gausybės gali susisukti galva, bet visus juos vienija mažiausiai vienas bendras dalykas: namuose visiems jiems priklauso atsidurti šaldytuve. Tačiau kaip ir kiek sūrį ten laikyti, priklausys jau nuo jo rūšies. „Iki“ dalijasi paprastu teisingo sūrių laikymo šaldytuve vadovu: taisyklėmis, gudrybėmis ir patarimais, kad sūriai ilgai išliktų puikios būklės.

„Švieži sūriai visi daugiau ar mažiau lengvai genda ir gali tapti pelėsio ar pavojingo bakterijų dauginimosi auka. Tačiau šiek tiek dėmesingiau juos dedant į šaldytuvą, šių procesų galima išvengti arba juos atitolinti ir sūriu mėgautis ilgiau“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Pakuotė

Ką daryti su pakuote, kurioje sūrį nusipirkote, kai ją jau atidarėte? Jei, kaip dažniausiai būna, sūris buvo suvyniotas į plastikinę ar maistinę plėvelę, šios jau nepatariama pakartotinai naudoti. Maistinė plėvelė padės kaupti drėgmę, ir sūris suges žymiai greičiau. Kad sūriai išsilaikytų ilgiau, žymiai geriau rinktis kitus sprendimus:

  • Sviestinis popierius arba folija: idealiai tinka pusiau kietiems sūriams, taip pat fermentiniams, varškės. Svarbu yra juo uždengti perpjautą dalį, kad sumažėtų deguonies patekimas į sūrį, nes taip didėja jo gedimo galimybė.

  • Medvilninis audinys: jei norite ilgai išsaugoti brandintą sūrį, pavyzdžiui, parmezaną, saugiausia jį suvynioti į šviežiai sudrėkintą medvilninį audinį.

  • Vakuuminė pakuotė: veiksmingiausias sprendimas, kaip ilgai išsaugoti kietus ir pusiau kietus sūrius, neabejotinai yra vakuuminė pakuotė. Jeigu turite tokį aparatą namie, būtinai naudokite. Vakuumas leidžia iki minimumo sumažinti deguonies kiekį, taigi ir pelėsio atsiradimo galimybę.

  • Indelis: į sviestinį popierių suvyniotą sūrį arba supjaustytas jo riekeles taip pat verta įdėti į plastikinę dėžutę su dangčiu. Taip jie, ypač mėlynojo pelėsio, neskleis kvapo šaldytuve. G. Urbonavičiūtė dalijasi ir gudrybe – įdėkite į tokį indelį kubelį cukraus. Jis sugers drėgmę.

Vieta šaldytuve

Ne visi sūriai laikomi tokioje pačioje temperatūroje, todėl, atsižvelgiant į jo rūšį, derėtų sūrius palikti tam tikrose šaldytuvo lentynose. Išsamiau:

  • Minkšti sūriai: jiems reikia žemesnės temperatūros, todėl jie dedami į žemiausią (ir šalčiausią) šaldytuvo lentyną, esančią tiesiai virš vaisių ir daržovių stalčiaus.

  • Brandinti ir pusiau brandinti sūriai: juos geriau laikyti aukščiausioje šaldytuvo dalyje, kur temperatūra šiek tiek aukštesnė, jiems tokia yra tinkamesnė.

Prieš valgymą

Sūris skaniausias kambario temperatūros, tad prieš patiekiant jį iš šaldytuvo reikėtų išimti bent prieš valandą. Jeigu ketinate patiekti jį supjaustytą gabaliukais, pavyzdžiui, ant sūrio lentos, atminkite, kad jie greičiau apdžius nei dideli gabalai. Todėl geriausia sūrį porcijuoti prieš pat patiekimą.

G. Urbonavičiūtė taip pat dalijasi 3 patiekalų receptais, kurių žvaigždė – šiltas, maloniai tįstantis sūris, kuris nepaliks abejingų nei vaikų, nei suaugusiųjų.

Bulvių rutuliukai su sūriu

Reikės: 500 g bulvių, druskos, 50 g miltų, 100 g mocarelos ar kito gerai besilydančio sūrio; apvoliojimui: 2 kiaušinių, miltų, džiūvėsėlių.

Gaminame:

  1. Nuskustas ir dideliais gabalais supjaustytas bulves išvirkite ir nusausinkite. Sudėkite į didelį indą, įberkite šiek tiek druskos ir gerai sutrinkite, tada įmaišykite 50 g miltų.

  2. Rankas patepkite trupučiu aliejaus ir formuokite rutuliukus. Sūrį supjaustykite kubeliais ir po vieną jų įspauskite į kiekvieno rutuliuko centrą. Užglaistykite rankomis, kad sūrio nesimatytų.

  3. Kiekvieną rutuliuką apvoliokite išplaktame kiaušinyje, miltuose ir džiūvėsėliuose. Kepkite keptuvėje su aliejumi apie 5 min., vis pavartydami, kad apskrustų visos pusės.

Sūrinė „naan“ duonelė

Reikės: 450 g miltų, 80 g jogurto, 160 ml šilto vandens, druskos, 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, tarkuoto sūrio, kuris gerai lydosi (mocarelos ar fermentinio), tarkuoto parmezano, česnako skiltelių pagal skonį, petražolių papuošimui. Mielėms: 7 g sausų mielių, 4 g cukraus, 30 ml šilto vandens.

Gaminame:

  1. Nedideliame dubenyje sumaišykite mielėms skirtą šiltą vandenį ir cukrų, tada įmaišykite mieles. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite 10 minučių pastovėti.

  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su aliejumi. Paeiliui pilkite jogurtą, šiltą vandenį, įberkite druskos. Į tešlą dėkite mieles ir išmaišykite mentele. Tuomet minkykite rankomis, kol gausite elastingą tešlą. Ją palikite dubenyje, uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti 1 valandą.

  3. Padalykite tešlą į 7-8 dalis ir suformuokite rutuliukus ir juos suplokite.

  4. Ant kiekvieno paplotėlio dėkite tarkuoto minkšto sūrio ir tarkuoto parmezano. Gerai užlenkite kraštus, suformuokite rutuliuką ir jį lengvai pakočiokite kočėlu.

  5. Kiekvieną tokią duonelę dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol ji išsipūs.

  6. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles ir išspaustą česnaką. Šiuo mišiniu aptepkite kiekvieną iškeptą duonelę ir patiekite dar šiltą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  2. Silkė per sūri? Tiks ne tik pienas
  3. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  4. Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?
  5. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  6. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  7. Pelėsiniai grybai: vieni paskanina sūrį, kiti daro maistą kenksmingu
  8. Tvarka šaldytuve: ką ir kur dėti?
  9. Tvarka šaldytuve mažina maisto atliekų kiekį
  10. Ne visi mėsos muštuką naudoja teisingai
  11. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  12. Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai
  13. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  14. Naujos idėjos koldūnams ir virtiniams
  15. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centrą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis Čeponis apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis Čeponis apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kažin apie Atskleisti geologinio laiko raštai: Žemės kintamumas prisotinamas per pusę milijardo metų
  • Jeliena Kondratjeva-Salgero apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar dabar – palankus metas įsigyti automobilį lizingu?
  • Kaip sukurti jaukią erdvę, kurioje tilptų visas gyvenimas
  • Kad kelionėje kuo rečiau prireiktų pagalbos kelyje
  • Kviečia Alės ir Kęstučio Deksnių kūrybos darbų paroda „Suveltas veltinio kelias“

Kiti Straipsniai

Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis Čeponis apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis Čeponis apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kažin apie Atskleisti geologinio laiko raštai: Žemės kintamumas prisotinamas per pusę milijardo metų
  • Jeliena Kondratjeva-Salgero apie M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija
  • Aleksandras Dubinskis (iš kalėjimo) apie Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kovo 11-oji | lrs.lt nuotr.

Minime 34-ąsias Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos metines TIESIOGIAI

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai