Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

5 klaidos, kurių nedaryti jį ruošiant troškinį

www.alkas.lt
2024-01-07 18:42:25
0
Maistas, maisto ruošimas

Maistas, maisto ruošimas | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Troškinys – vienas skaniausių patiekalų šaltomis dienomis. Turint patikimą receptą ar žinant kelias taisykles, jį galima paruošti iš visai nebrangių ir paprastų dalykų. Su vienu puodu visą šeimą galima pamaitinti net kelias dienas, o jeigu vadovausitės prekybos tinklo „Iki“ specialistų patarimais, mėsa tiesiog tirps burnoje. Svarbu tik nepadaryti kelių klaidų, dėl kurių troškinys gali prarasti savo skonį ir sodrumą.

Prastai pasirenkate mėsą. Troškiniai yra populiarūs kone viso pasaulio virtuvėse, nes, gera žinia – jiems puikiai tinka nebrangi mėsa. „Renkantis mėsą žiūrėkite ne į liesesnes, brangesnes jos dalis, o į tvirtesnius ir pigesnius gabalus. Ilgai ir lėtai besitroškinanti liesa mėsa, pavyzdžiui, nugarinė, vištienos krūtinėlė, gali tapti kietoka ir sunkiau kramtoma. Tuo tarpu sprandinė, mentė, vištienos, kalakutienos šlaunelių mėsa ar specialiai troškinimui jau supjaustyta mėsa bus gardesnė ir sodresnė. Jeigu ieškote maltos mėsos čili troškiniui, taip pat ją verta rinktis su šiek tiek daugiau riebalų“, – sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Būtent įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai Lietuvoje smarkiai išauga šaltuoju metų laiku, pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Smulkinta mėsa – universalus maistas, iš jos dažniausiai gaminami kotletai ar įdaras cepelinams, koldūnams, bet ne mažiau tinka įvairioms sriuboms, sotiems troškiniams.

„Lietuviai daugiausiai nuperka kiaulienos, tačiau bėgant metams stabiliai auga ir jautienos pardavimai, pirkėjai atranda veršieną, išbando ir įvairesnes paukštienos rūšis – ne tik vištieną, bet renkasi ir kalakuto, o šventėms – ir anties mėsą“, – teigia V. Budrienė.

Į troškinį dedate dar žalią mėsą. Nesvarbu, ar ruošiate troškinį ant viryklės, ar apkepą orkaitėje, pirmiausia mėsą svarbu apkepti, pabrėžia G. Bičkovas. Tą siūloma daryti neskubinant eigos, nedidelėmis porcijomis, atidžiai apkepant visus mėsos gabaliukus. Būtent šio etapo metu jau pradedamas kurti gilus, išraiškingas troškinio skonis.

Daržoves supjaustote netinkamai ir verdate per ilgai. Troškinį kuria ne tik mėsa, bet jo skonį subalansuoja bei naudingų medžiagų prideda ir daržovės. Kokias jas rinksitės – jūsų skonio ir sezono reikalas. Visgi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad jas ruošiant svarbu atsiminti du dalykus.

„Jeigu norite troškiniui skirti kuo mažiau laiko ir dėmesio, rinkitės tokias daržovės, kurių virimo laikas yra panašus. Be to, kad iš tiesų taip būtų, jas derėtų supjaustyti ir maždaug vienodo dydžio gabaliukais. Priešingu atveju gali tekti valgyti patiekalą su pervirusiomis morkomis ir apyžalėmis bulvėmis“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Antra, atminkite, kad mėsą reikės virti ilgiau nei daržoves, tad nesumeskite visko į vieną puodą ir nepalikite troškintis. Gali būti, kad kol mėsa bus paruošta, daržovės jau bus virtusios koše. Jas dėti į puodą reikėtų tik tuomet, kai mėsos gabalai jau bus minkšti, likus maždaug 20 minučių iki virimo pabaigos. Jeigu naudojate ir greitai paruošiamas daržoves, pavyzdžiui, žirnelius, juos dėkite visai gamybos pabaigoje.

Bandote procesą paskubinti. Skanaus, burnoje tirpstančio troškinio paslaptis – lėtas ir ilgas virimas, kadangi tuomet mėsa taps maloniai minkšta. Troškiniui reikia mažos ugnies, kad mėsos riebalai bei kolagenas pakankamai suirtų. Tuomet jie ištirps sultinyje, taip suteikdami daugiau skonio bei sodrumo. Tam paprastai reikia 1-2 valandų, jeigu troškinate raudoną mėsą.

Pamirštate įdėti šiek tiek rūgšties. Kaip ir kiekviename patiekale, troškinio sėkmės paslaptis yra tinkamas skonių balansas. Šiek tiek rūgščių ingredientų skonį pagyvins, taip pat sodrus ir sotus patiekalas neatrodys toks sunkus. Rinktis yra iš ko – galite įpilti sauso vyno, šiek tiek acto ar citrinos sulčių, pataria G. Urbonavičiūtė.

Kulinarijos technologė taip pat siūlo du troškinių receptus, kuriuos pasigaminti bus visai nesunku ir nebrangu.

Neišmeskite maisto: gardus troškinys su mėsos likučiais iš šaldytuvo

Reikės: 250 g virtos ar keptos mėsos likučių, 2 skiltelių česnako, alyvuogių aliejaus, 1 skardinės (400 g) konservuotų pomidorų, 2 puodelių jautienos sultinio, 2 indelių (po 400 g) konservuotų baltųjų pupelių, druskos, pipirų, 250 g žalumynų (pvz., mažų „Romaine“ salotos lapų, špinatų, gražgarsčių).

Gaminame:

  1. Dideliame puode alyvuogių aliejuje pakepinkite česnaką, kol jis taps auksinis (1-2 min.).

  2. Sudėkite konservuotus pomidorus su sultimis. Supilkite jautienos sultinį. Įmaišykite pupeles, smulkintą mėsą ir prieskonius. Užvirkite.

  3. Sumažinkite ugnį ir neuždengę virkite 5 minutes. Įmaišykite žalumynus ir virkite, kol suminkštės (apie 1-2 minutes).

  4. Patiekite su paskrudinta duona.

Jaukus ir kvapnus troškinys su vištiena, obuoliais ir kopūstais

Reikės: visos vištos, supjaustytos dalimis, arba mėgstamų vištienos dalių, 60 ml obuolių sidro acto, ½ šaukštelio malto muskato, 6 gvazdikėlių, ½ šaukštelio druskos, 3 morkų, ¼ šaukštelio pipirų, 6

Obuolių, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 90 g (1 puodelio) kopūsto, 1 ¾ puodelio karšto vištienos sultinio, 1 puodelio obuolienės.

Gaminame:

  1. Dideliame puode, kuriame ir gaminsite troškinį, įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite vištos gabalėlius. Jie turi gerai paruduoti iš visų pusių, tai užtruks apie  minučių.

  2. Per tą laiką morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, obuolius – riekelėmis.

  3. Apkepusią vištieną pabarstykite muskato riešutu, druska ir pipirais. Vištienos gabalėlius aptepkite garstyčiomis. Į puodą su vištiena supilkite karštą sultinį, actą, sudėkite gvazdikėlius ir morkas; užvirinkite. Uždenkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 15 minučių.

  4. Tuomet sudėkite obuolius ir virkite 5 minutes. Tada sudėkite kopūstus. Virkite uždengę dar apie 10 minučių arba tol, kol vištiena bus lengvai praduriama šakute.

  5. Vištieną ir daržoves išimkite ir sudėkite į dubenį. Į likusį skystį supilkite obuolienę ir išmaišykite; pavirkite ant didelės ugnies 5 minutes ir supilkite ant vištienos ir daržovių. Šalia dera šilta nesaldi bandelė ar ryžiai.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  2. Ko nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę
  3. Kaip sutaupyti ruošiant maistą ant kaitlentės?
  4. 7 daržovės, kurių geriau nedėti į šaldytuvą
  5. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  6. Užšaldyti galima ne tik mėsą ir uogas
  7. Ne visi mėsos muštuką naudoja teisingai
  8. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  9. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  10. Silkė per sūri? Tiks ne tik pienas
  11. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  12. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  13. Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?
  14. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  15. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę
  • Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
VDU Botanikos sodo oranžerija tapo meninių kūrinių erdve | vdu.lt nuotr.

VDU Botanikos sodo oranžerija tapo meninių kūrinių erdve

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai