Ketvirtadienis, 7 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Spanguolės – nebrangus vertingų medžiagų užtaisas

www.alkas.lt
2023-10-21 18:33:42
0
Spanguolės | pixabay.com, Waldrebell nuotr.

Spanguolės | pixabay.com, Waldrebell nuotr.

Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių metas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į mitybą išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.

Sveikatos šaltinis, bet kai kuriems jomis mėgautis reikia atsargiau

„Nuo senų laikų spanguolės užima svarbią vietą žmogaus gyvenime. Jau seniai buvo pastebta, kad šios raudonos gražuolės pasižymi ne tik geru skoniu, bet gali turėti ir gydančių savybių, tonizuoja ir stiprina organizmą. Indai, pavyzdžiui, jau šimtus metų naudoja spanguoles ir žaizdų gydymui“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Spanguolių tikrai neapkaltinsi vitaminų naudingų medžiagų stygiumi. Jose yra C, A, E, B grupės vitaminų, taip pat mikroelementų, tokių kaip manganas, geležis, kalis, kalcis, varis ir kobaltas, ir daug antioksidantų flavonoidų, kurie padeda lėtinti senėjimo procesus.

Spanguolės ar jų sultys gali padėti sergant peršalimo ligomis, turint šlapimo takų problemų, jos bus naudingos norint apsisaugoti nuo dantų ėduonies, kitų bakterinių burnos ir dantenų ligų. Kartu spanguolės pasižymi ir probiotiniu poveikiu, palaiko naudingos žarnyno mikrofloros augimą. Visgi jas atsargiau vartoti turėtų tie, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, inkstų akmenlige arba vartoja kraują skystinančius vaistus.

Kur laikyti, kad išstovėtų net kelis mėnesius

„Spanguolės mėgsta šaltį, todėl parsinešus uogų iš parduotuvės, jas reikėtų laikyti šaldytuve. Palikite jas originalioje pakuotėje arba galite laikyti sandariai uždarytame inde. Tinkamai laikomos, jos šaldytuve gali išstovėti ir kelis mėnesius. Tačiau paliktos atvirame ore, kambario temperatūroje spanguolės greitai praranda šviežumą“, – sako J. Sabaitienė.

Verta ne tik pasimėgauti šviežiomis uogomis, bet ir jų atsargų pasiruošti žiemai. Pasak J. Sabaitienės, lengviausias ir greičiausias būdas išsaugoti spanguoles ir jų naudingąsias savybes yra šaldymas. Džiovinimas taip pat puikiai išsaugos mikroelementus.

Populiaru ir konservavimas, terminis apdorojimas. Tiesa, gaminant uogienę, sirupą, kompotą, proceso metu prarandama dalis vitaminų ir pridedama kalorijų.

Spanguolės – ne tik kisieliui

Ne visi mėgsta šias uogas valgyti vienas, tačiau gera žinia ta, kad jos puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, iš jų galima gaminti desertus, salotas vakarienei, apkepus, naudoti ruošiant padažus mėsai, dėti į troškinius ar derinti su paukštiena.

Spanguolės kaip pusryčių priedas. Spanguolės pasižymi stipriu skoniu, kuris puikiai tinka prie saldžių avižinių dribsnių, kokteilių ar glotnučių. Jis skaniai dera su tokiais ingredientais kaip šokoladas, obuoliai ir cinamonas. Taip pat verta išbandyti egzotiškesnių skonių kompozicijas – su kokosais, bananais, ananasai ar citrusiniais vaisiais. Spanguoles taip pat galima naudoti kaip priedą prie viso grūdo miltų blynų.

Desertai su spanguolėmis. Uogos saldiems kepiniams suteiks nepamainomą skonį. Jomis galima puošti pyragus ir tortus. Jų dedama į sūrio pyragus, štrudelį ar keksiukus, taip pat iš liofilizuotų vaisių galima paruošti miltelių, kurie bus veiksminga įvairių desertų puošmena ir puikiai pertrauks šokolado ar plaktos grietinėlės saldumą.

Spanguolės pikantiškuose patiekaluose. Šios uogos tinka prie paukštienos – anties, žąsies, vištienos ar kalakuto. Uogienės dažnai atsiduria ir lėkštėse prie raudonos mėsos patiekalų. Daugelyje Europos virtuvių galima rasti tradicinių spanguolių paštetų receptų. Iš šių uogų gaminama uogienė taip pat dažnai derinama su sūriu ir yra puikus priedas sūrių lėkšteje.

Spanguolių sultys ir arbatos. Džiovintų uogų arbata turi daug naudos sveikatai. Spanguolių sulčių taip pat galima tiesiog įpilti į juodosios arbatos užpilą. Šis variantas ypač skanus rudenį ir žiemą. Spanguolių sultis taip pat galima naudoti kaip pagrindą kitiems šaltiems gėrimams gaminti.

G. Urbonavičiūtė siūlo ir visai paprastai pagaminamą spanguolių padažo receptą, kuris bus idealus palydovas prie mėsos, paukštienos patiekalų. Tereikės kelių nebrangių ingredientų ir vos 15 minučių virtuvėje.

Greičiausias ir skaniausias spanguolių padažas prie mėsos ir paukštienos

Reikės: 150 g cukraus, ½ puodelio apelsinų sulčių, ½ puodelio vandens, 350 g šviežių spanguolių, žiupsnelio druskos, 1 cinamono lazdelės, 1-2 apelsino žievelės gabalėlių.

Gaminame:

  1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies sumaišykite cukrų, apelsinų sultis ir vandenį. Sudėkite spanguoles, druską, cinamono lazdelę ir apelsino žievelę.

  2. Virkite ant vidutinės ugnies, dažnai maišydami. Spanguolės arba didžioji jų dalis turi išbrinkti – tai turėtų nutikti per 10-15 minučių.

  3. Palikite atvėsti bent 30 minučių. Uždenkite ir laikykite šaldytuve. Šaldytuve padažas išbus maždaug 3 dienas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Spanguolės – vitaminai ištisus metus
  2. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  3. Šventinį stalą nuspalvins spanguolės
  4. Patvirtintos pirmosios lietuviškos paprastosios spanguolės veislės
  5. Augalų žievelėse apstu naudingų medžiagų
  6. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  7. Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos
  8. Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
  9. Prasidėjo sausmedžio uogų metas
  10. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  11. Figos: vietoj kavos ir prie mėsos
  12. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  13. 5 rugpjūčio šviežio derliaus pažibos
  14. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  15. Visi atsakymai apie persimonus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Oro taršos duomenys
Gamta ir ekologija

Švieslentėje – duomenys apie į orą išmetamų teršalų kaitą

2025 08 07
Kelias Vilnius–Panevėžys
Lietuvoje

Baigti ginčai dėl elektroninės kelių rinkliavos projekto

2025 08 07
Vilniaus maudyklos
Gamta ir žmogus

Vilnius atveria duomenis apie vandens kokybę maudyklose

2025 08 07
Krašto gynyba
Lietuvoje

Valstybės kontrolierė: ką reiškia finansuoti gynybą protingai?

2025 08 07
Ar saugus šulinių ir gręžinių vanduo?
Gamta ir žmogus

Asmeninių gręžinių vanduo: kada susirūpinti jo kokybe?

2025 08 07
Geležinkelis
Lietuvoje

Ministerija susirūpino geležinkelių saugumu

2025 08 07
Kombainas
Gamta ir žmogus

Prasidėjus javapjūtei – ugniagesių įspėjimas

2025 08 07
Gatvė
Lietuvoje

Svarstomi sprendimai dėl vienos judriausių Klaipėdos sankryžų

2025 08 07

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Užsižaidę „galingieji" apie A. Ramanauskas-Vanagas įkvepia Lietuvos žmones – valia gintis ir remti Ukrainą kovoje prieš okupantus
  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Švieslentėje – duomenys apie į orą išmetamų teršalų kaitą
  • Baigti ginčai dėl elektroninės kelių rinkliavos projekto
  • Vilnius atveria duomenis apie vandens kokybę maudyklose
  • Valstybės kontrolierė: ką reiškia finansuoti gynybą protingai?

Kiti Straipsniai

Ar saugus šulinių ir gręžinių vanduo?

Asmeninių gręžinių vanduo: kada susirūpinti jo kokybe?

2025 08 07
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03
Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02
Vaisiai, persikai

Desertui – ant grotelių kepti vaisiai su ledais

2025 08 02
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Užsižaidę „galingieji" apie A. Ramanauskas-Vanagas įkvepia Lietuvos žmones – valia gintis ir remti Ukrainą kovoje prieš okupantus
  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis Čeponis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lenkija Lietuvoje | Alkas.lt nuotr.

V. Radžvilas. Vilnius priklauso Lenkijai!

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai