Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ar verta cukrų keisti dirbtiniais saldikliais?

www.alkas.lt
2023-08-06 10:40:48
0
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Cukrus | unlockfood.ca nuotr.

Nors neretai žmonės renkasi dirbtinius saldiklius vietoj cukraus kaip sveikesnę, mažiau kaloringą alternatyvą, mokslininkai kol kas neturi vieningos išvados dėl jų poveikio kūnui. Kokie dažniausiai yra naudojami cukraus pakaitalai, ką apie juos rodo naujausi tyrimai bei kas svarbiausia sveikoje mityboje, pasakoja mokslininkė.

Saldumą maistui suteikia įvairios natūralios ir dirbtinės medžiagos. Labiausiai žmonėms pažįstamas yra cukrus – tai išvalyta ir kristalizuota sacharozė, gaunama iš cukrinių runkelių arba cukranendrių. Saldų skonį turi ir gliukozė, fruktozė – tai natūralios medžiagos, esančios augaliniame maiste. Saldinimui taip pat naudojamas medus, natūralūs klevų, agavų sirupai, kurie be saldumo suteikia ir papildomo prieskonio.

„Kita saldžių medžiagų grupė – sintetiniai saldikliai, kurie nesuteikia kalorijų. Jie pradėti kurti prieš beveik 150 metų. Tarp populiariausių – sacharinas, sukralozė, steviolio glikozidai, aspartamas, ciklamatas. Tačiau jeigu manome, kad cukrus nėra palankus sveikatai maisto gaminys, neturėtume galvoti, kad sintetiniai saldikliai yra geresnis pasirinkimas. Vien tai, kad jų nekenksmingumo tyrimai tęsiasi jau šimtą metų rodo, kad tai nėra „nekaltos“ cheminės medžiagos, turinčios saldų skonį“, – teigia Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros docentė Ina Jasutienė.

Nebūtinai padės numesti svorio

Nors saldikliai dažnai naudojami kaip cukraus pakaitalas siekiant numesti svorio, tačiau šiuo atveju nėra vienareikšmiškų išvadų, pažymi mokslininkė.

„Pavyzdžiui, JAV atlikta metaanalizė parodė, kad pastaraisiais dešimtmečiais labai išaugo gėrimų su dirbtiniais saldikliais vartojimas ir kartu padidėjo nutukimas. Tyrėjams dėl to kilo klausimų: Ar saldintų gėrimų vartojimas skatina apetitą ir nutukimą? Ar saldikliai turi įtakos metabolizmo procesams? Nors dirbtiniai saldikliai nepasisavinami kūne, jie neturi kalorijų, tačiau tyrimai su gyvūnais parodė, kad sacharinas ir ciklamatas dalyvauja medžiagų apykaitos procese: žiurkes maitinant jogurtu, kuriame sacharozė buvo pakeista dirbtiniais saldikliais, laboratorinių gyvūnų svoris padidėjo, nes padidėjo apetitas, o metabolizmas sulėtėjo“, – sako docentė I. Jasutienė.

Kita vertus, pabrėžia pašnekovė, saldikliai yra naudingi diabetu sergantiems žmonėms, nes jie leidžia ir toliau džiaugtis mėgstamais produktais, tačiau ir šie žmonės neturėtų piktnaudžiauti saldikliais.

Vaikams saldiklių reikėtų vengti

Pašnekovė prideda, kad kai kurie dirbtiniai saldikliai turi specifinį, nemalonų skonį, todėl gamintojai skirtingus saldiklius maišo tarpusavyje, siekdami išgauti malonesnes gėrimo ar kito produkto skonines savybes. Kartais, siekdami sutaupyti, gamintojai į gaminius deda ir cukraus, ir dirbtinių saldiklių, dažniausiai – į gaiviuosius gėrimus, tačiau tai prastas sprendimas.

„Cukriniu diabetu sergantys žmonės tokių produktų vartoti nebegalės, o pagrindiniams tokių gėrimų vartotojams – vaikams – nėra rekomenduojami dirbtiniai saldikliai. Tokiu būdu gaminys nebetinka nei vienai tikslinei grupei. Deja, Lietuvoje yra buvęs apsinuodijimo saldikliais atvejis, kai du berniukai per trumpą laiką išgėrė daug dirbtiniais saldikliais saldinto limonado“, – įspėja mokslininkė.

Saldiklių geriau vartoti su saiku

Docentė I. Jasutienė teigia, kad siekiant sveikos mitybos, dirbtiniais saldikliais – kaip ir cukrumi – nepatariama piktnaudžiauti. Geriau yra tiesiog savo mityboje mažinti cukraus vartojimą, vartoti mažiau gaminių su pridėtiniu cukrumi.

„Problema dėl saldumo, ar jis būtų iš cukraus, ar iš saldiklių, atsiranda tuomet, kai jo yra per daug. Sintetiniai saldikliai nėra geriausia alternatyva cukrui, nes mokslinių tyrimų duomenys prieštaringi ir vis dar neleidžia vienareikšmiškai daryti išvadų dėl saldiklių poveikio“, – teigia mokslininkė.

Norint saldumo, galima cukrų pakeisti natūraliomis saldžiomis alternatyvomis. Pasak docentės, sveikesnė cukraus alternatyva – natūralus medus, kuris be saldumo turi ir biologiškai aktyvių, kūnui naudingų medžiagų. O siekiant sveiko organizmo, svarbiausia yra bendra subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas.

„Jeigu nejudėsime ir vietoje cukraus dideliais kiekiais vartosime maisto gaminius su saldikliais, tai tikrai nepadės būti lieknais ir sveikais. Puikią sveikatą puoselėti padės ne tik fizinis aktyvumas ir cukraus vartojimo mažinimas, bet ir į racioną įtraukti neskaldyti grūdai, daržovės, vaisiai, ankštinės daržovės, riešutai ir sėklos, neriebūs pieno produktai, liesa mėsa ir perdirbtų maisto gaminių bei priedų vengimas arba minimalus jų vartojimas“, – sako docentė I. Jasutienė.

Stengiasi „prijaukinti“ prie mažiau saldaus skonio

Prie mažesnio cukraus ir saldiklių vartojimo gali prisidėti ne tik patys vartotojai, bet ir gamintojai bei pardavėjai. Pavyzdžiui, siekdamas sveikatai palankesnės Lietuvos gyventojų mitybos prekybos tinklas „Lidl“ atnaujina savo privačių prekės ženklų gaminių receptūras mažindamas jose pridėtinio cukraus kiekį ir saldiklius naudodamas tik išskirtiniais atvejais.

„Mažindami cukraus kiekį savo privačių prekės ženklų produktuose, siekiame palaipsniui supažindinti ir „prijaukinti“ savo klientus prie mažiau saldaus skonio. Dėl šios priežasties cukraus nekeičiame saldikliais, nes jų turintys maisto produktai dėl savo intensyvaus saldumo gali sukelti pripratimą saldžiam skoniui. Tada turėtume tarsi užburtą ratą ir toliau būtų skatinama daug cukraus turinti saldi dieta“, – sako Karolis Lebednikas, „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovas.

„Lidl“ išsikėlė tikslą privačių prekės ženklų gaminiuose iš viso sumažinti vidutinį pridėtinio cukraus kiekį bent 20 proc. iki 2025 metų pabaigos.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Stiklinėje saldaus gėrimo – paros cukrų norma
  2. Suvaldžius cukrų: susitvarko spaudimas, cukraus kiekis kraujyje, apima jėgų antplūdis, mažėja svoris
  3. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  4. Jau šiandien pradėkime keisti mitybos įpročius
  5. Sveiką mitybą ir saldumynus galima suderinti
  6. Saldikliai trys viename: maistas, vaistas ir nuodas
  7. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  8. Kuo naudingi Pomi-T papildai?
  9. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  10. Pienas – geriausias gaminys, kokį gamta sukūrė žmogui
  11. Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas
  12. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  13. Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?
  14. Kuo skiriasi vaisių sultys, nektaras ir gaivusis sulčių gėrimas?
  15. Braškės – užkandžiui, salotoms ir padažams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prie marių surengta pirmoji „Vėjo miestelio“ šeimų diena: gamtos paslaptys, kinas po atviru dangumi ir kosmoso tyrinėjimas
  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Sveikata

Ką būtina žinoti apie vaikų kokliušą?

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Lėktuvas.

Ne amžius, o sveikatos būklė lemia kelionių nesklandumus

2025 08 15
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kauno universitetai sukūrė naują jungtinę studijų programą | unsplash.com nuotr.

Kauno universitetai sukūrė naują jungtinę studijų programą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai