Penktadienis, 9 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Obuolių panaudojimo galimybės – beribės

www.alkas.lt
2023-07-29 15:33:52
0
Daveconnolly.org nuotr.

Daveconnolly.org nuotr.

Nors kiekvienas turi savo mėgstamiausią obuolių pyrago receptą, kartais norisi išbandyti ir naujų bei dar neragautų šio pyrago būdų. Socialiniuose tinkluose prieš kurį laiką išpopuliarėjo išties paprastas ir greitai pagaminamas apverstas obuolių pyragas vos iš keturių ingredientų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad obuoliai – ne tik skirtingiems desertams tinkantis, bet ir sveikatai ypač naudingas vaisius, kurį patariama įvairiais pavidalais skanauti ir vasarą.

Užkandžiams siūlo dažniau rinktis obuolius

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuoliai vieni dažniausiai mūsų kraštuose skanaujamų vaisių, kurie vasaros metu gali padėti ne tik numalšinti alkį bei atsigaivinti, bet ir palaikyti pakankamą skysčių balansą.

„Obuoliuose yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių: 2–4 gramai skaidulinių medžiagų, 13 gramų angliavandenių, o iš jų 7–8 gramai atitenka fruktozei (vaisių cukrui). Obuoliai taip pat yra vitamino C bei antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis. Šiuose vaisiuose yra ir nemažas kalio kiekis, – obuolių nauda sveikatai atskleidžia E. Gavelienė, pabrėždama, kad tinkamiausias metas užkandžiauti šiais vaisiais yra pirma dienos pusė. – Skanauti obuolius tikrai galima nors ir kasdien, o vaikams juos pravartu supjaustyti mažesniais gabalėliais, įdėti į užkandžių dėžutes ar pasiūlyti priešpiečiams.“

Be to, galima eksperimentuoti su skirtingų veislių, spalvų ar rūšių obuoliais ir valgyti juos žalius, keptus, džiovintus, gerti sulčių pavidalu. „Vis dėlto, vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius patartina valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama nepatogumo pilve“, – pataria gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Šviežių obuolių galima įsigyti ištisus metus

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad lietuviškų obuolių, priklausomai nuo derlingumo, galima įsigyti beveik ištisus metus. Tai – vienas populiariausių vaisių, kuriuos pirkėjai renkasi ne tik dėl prieinamos kainos, bet ir dėl galimybės virtuoziškai panaudoti juos gaminant maistą.

„Obuolius galima dėti į salotas, jais skaninti pusryčių košes arba blynelius, kepti kartu su antiena ir vištiena, iš jų gaminti pačius įvairiausius pyragus bei kitus desertus. Pagal savo poreikius ir tai, ką ruošiasi gaminti, pirkėjai gali išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų, iki sultingų ir traškių arba su rūgštele veislių. Pyragams ir desertams taip pat tiks įvairių veislių obuoliai, o jų skonio išryškinimui patariu pasitelkti ir žiupsnelį cinamono. Šio prieskonio ir obuolių duetas – niekada nenuvils“, – sako O. Suchočeva.

Renkantis obuolius ekspertė pataria neimti tų, kurie turi minkštų dėmių ir ryškių pažeidimų: „Geriau rinktis kietesnius vaisius, su nepažeista odele. Obuolius laikykite kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje. Tiesa, šiuos vaisius galima laikyti ir šaldytuve, šviežioms daržovėms bei vaisiams skirtame skyriuje, tačiau tam, kad obuolių skonis ir aromatas geriau atsiskleistų, prieš valgymą patariu obuolius išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje.“

Apverstas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

400 g greitai užšaldytos sluoksniuotos tešlos

2 vnt. obuolių;

8 šaukštelių medaus;

Malto cinamono;

Ledų.

Gaminimo eiga:

  1. Ištepkite kepimo popierių arbatiniu šaukšteliu medaus. Uždėkite obuolių skilteles, užtepkite ant jų medų ir pabarstykite cinamonu.
  2. Apdenkite obuolių skilteles sluoksniuota tešla ir aptepkite kiaušinio plakiniu.
  3. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje 20 minučių.
  4. Patiekite pyragą su mėgstamo skonio ledais.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Dienos pradžiai – obuolių pyragas
  2. Obuolių daug, tik jų niekam nereikia
  3. Rauginti galima ne tik daržoves
  4. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  5. Obuoliai apsaugo ir nuo senėjimo
  6. Cukinijos tiks net ir vafliams
  7. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  8. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  9. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  10. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  11. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  12. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  13. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  14. Sūriai: kokį pasirinkti ir kaip jį laikyti?
  15. Ką sveikiausia tepti ant duonos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sukčiavimas
Lietuvoje

Sukčiai naudojasi naujuoju „Artea“ banko pavadinimu

2025 05 09
„Maisto bankas“
Lietuvoje

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09
Daugiabučiai
Lietuvoje

Daugiabučių savininkai turės kaupti lėšas namų atnaujinimui

2025 05 09
Gaisras
Gamta ir žmogus

Gaisruose žuvusių ir sužalotų žmonių šiemet mažiau

2025 05 09
Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse
Etninė kultūra

Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse

2025 05 09
Transmedialus projektas „Šiaurė“ | vdu.lt nuotr.
Kultūra

VDU Studentų konferencijoje „Laisvė kurti“ – Čiurlionio įkvėpti mokslo atradimai

2025 05 09
Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai | A. Sartanavičiaus nuotr.
Kultūra

Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai

2025 05 09
Žalvarnis | L Šniaukštos nuotr.
Gamta ir ekologija

Į Lietuvą sugrįžo vieni gražiausių šalies paukščių – žalvarniai. Padėkite juos išsaugoti!

2025 05 09

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • Arba gal: apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sukčiai naudojasi naujuoju „Artea“ banko pavadinimu
  • Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija
  • Daugiabučių savininkai turės kaupti lėšas namų atnaujinimui
  • Gaisruose žuvusių ir sužalotų žmonių šiemet mažiau
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

2025 04 30
Šašlykai

Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

2025 04 27
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis?

2025 04 27
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

2025 04 20
Maistas | pixabay.com nuotr.

Kad šventinis stalas netaptų iššūkiu skrandžiui

2025 04 20
Maistas, užtepėlė

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

2025 04 19
Šuo, korgis | pixabay.com, Ozsvathcsilla nuotr.

Kad šventės nevirstų kelione pas veterinarą

2025 04 19

Skaitytojų nuomonės:

  • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • Kažin apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • Arba gal: apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
  • Saulės Vilna apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kodėl mano verslo neranda Google | asteri.lt nuotr.

Kodėl mano verslo neranda Google?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai