Šeštadienis, 5 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Minkštos ir purios spurgos pradžiugins kiekvieną

www.alkas.lt
2023-06-10 11:15:40
0
Spurgos | pixabay.com nuotr.

Spurgos | pixabay.com nuotr.

Parduotuvių vitrinose gundo išsipūtusios spurgos: mielinės, su džemu ar kremu, gardintos įvairiausiais pabarstukais, aplietos šokoladu ar rožiniu glajumi. Retkarčiais visi užsimanome patiekalų, kurie tarsi grąžina į vaikystę: spurgomis anūkus yra lepinusios turbūt visos močiutės. Vis tik palankiausia sveikatai būtų namuose jas gaminti iš varškės, nepadauginti cukraus ir saldžių priedų.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria varškę tiek vaikams, tiek suaugusiems valgyti per pusryčius ar vakarienę, skaninti ją vaisiais, riešutais, sėklomis bei uogomis.

Su varške gauname visaverčių baltymų

Nors ir plinta mada visiškai atsisakyti pieno ir jo gaminių, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikiems žmonėms to daryti neverta. „Varškė vertinama už visaverčius, lengvai įsisavinamus baltymus, turtingus visomis būtinomis aminorūgštimis.

Net ir laktozės netoleruojantiems žmonėms varškė yra vartotina, nes joje yra tik laktozės pėdsakų, todėl ir varškė, ir visi rauginto pieno gaminiai jų mityboje yra galimi. Pieno gaminiai, taip pat ir varškė, nėra tinkami tik alergiškiems pieno baltymui žmonėms“, – teigia specialistė.

Taip pat dietologės teigimu, varškė yra puikus fosforo ir kalcio šaltinis, joje yra nedidelis kiekis kalio, magnio, vitaminų A, D ir B12. „Tačiau visada vertėtų atkreipti dėmesį ir į varškės riebumą. Nuo jo priklauso produkto skoninės savybės, maistinė vertė ir įtaka sveikatai. Žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata ir vartoja įvairų maistą saikingais kiekiais, gali valgyti įvairaus riebumo varškę. Tačiau tie, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį arba polinkį sirgti širdies kraujagyslių ligomis ar nutukimu, turėtų rinktis liesesnę varškę. Todėl kiekvienas varškės riebumą turėtų pasirinkti pagal savo sveikatos būklę“, – primena gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, kuo mažiau priedų dedama į varškę, tuo ji sveikatai palankesnė: „Jeigu ruošiamas varškės gaminys, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks patiekalas bus mažiau sveikatai naudingas. Varškę galime valgyti įvairiai: tiek termiškai apruoštą, tiek neapruoštą, bet svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami.“

Gydytoja dietologė primena, kad pieno gaminius galima vartoti kartą per dieną nors ir kasdien, arba bent jau 2–3 kartus per savaitę: „Nors varškėje laktozės (pieno cukraus) yra nedaug, tačiau žmonės, kurie visiškai neturi fermento, reikalingo laktozės virškinimui, turėtų atsargiai vartoti varškę, mat tai gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju reikėtų valgyti varškę be laktozės.“

Kaip pasigaminti minkštų ir purių spurgų

Ko gero, visi esame ragavę per kietų ar daug aliejaus prisisunkusių spurgų. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad daug kas priklauso ir nuo aliejaus temperatūros, ir nuo spurgų glotnumo: „Formuojant spurgų rutuliukus, reikėtų rankas šiek tiek pasitepti aliejumi – spurgos bus glotnios ir apvalios.

Nepatarčiau rankų vilgyti vandeniu, nes jis reaguos su įkaitusiu aliejumi: puode čirkš ir taškysis. Kai kas į aliejų spurgas merkia tiesiog pakabinę tešlos šaukštu, bet tada nelygus spurgų paviršius pritraukia daug daugiau aliejaus. Be to, spurgoms reikėtų rinktis riebesnę varškę be grūdelių, nes jie aliejuje apdegs, tad geriausia būtų ją dar pertrinti per sietelį. Tešla spurgoms turėtų būti šiek tiek lipni – jei dėsite daugiau miltų, nei nurodyta recepte, spurgos bus ne tokios minkštos ir purios.“

Be to, specialistės teigimu, aliejų spurgoms kepti reikėtų rinktis neturintį specifinio skonio ir kvapo: tiks nebent kokosų aliejus, kuris spurgytėms suteks kokosinį poskonį. „Aliejų pilkite į platų puodą. Jo turėtų būti tiek, kad spurgos būtų apsemtos ir turėtų vietos iškilti į paviršių. Jei aliejus bus per karštas, spurgos greitai paruduos, bet viduje bus neiškepusios. Tačiau, jei aliejus bus per vėsus, spurgos bus itin riebios. Todėl neskubėkite jų išimti iš aliejaus ir reguliuokite kaitrą per visą virimo procesą, kuris trunka apie 4–5 minutes. Tinkamai aliejaus temperatūrai nustatyti galite įmesti į aliejų duonos riekelę: jei aplink ją susidaro daug mažų burbuliukų, o duona tolygiai skrunda, temperatūra yra tokia, kokios reikia“, – pasakoja kulinarijos technologė.

L. Barčaitė pataria iškepusias spurgas sudėti į dubenį, išklotą popieriniu rankšluosčiu – taip susigers aliejaus perteklius. Jas galite patiekti lėkštėje, apibarstytas cukraus pudra ar su aviečių, persikų džemu. Tai – puikus desertas, kuris pradžiugins šeimą ir draugus.

Purios spurgos

Spurgoms reikės:

300 g varškės;

100 g miltų;

100 g cukraus;

0,5 šaukštelio druskos;

0,5 šaukštelio sodos;

0,5 šaukštelio acto;

2 kiaušinių;

aliejaus kepimui.

Kaip gaminti:

  1. Varškę išplakite su kiaušiniu, tada suberkite miltus, druską ir cukrų. Sodą nugesinkite – apliekite actu.

  2. Pridėkite į varškės masę gesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.

  3. Iš gautos tešlos formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Įkaitinkite aliejų puode, formuokite spurgytes ir kepkite, kol gražiai apskrus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  2. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  3. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  4. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  5. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  6. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  7. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  8. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  9. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  10. Cukinijos tiks net ir vafliams
  11. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  12. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  13. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  14. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  15. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Maisto gaminių klastitės
Gamta ir žmogus

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Baltijos šalių Prezidentai
Lietuvoje

Baltijos šalių Prezidentai aptarė saugumo klausimus

2025 07 04
Pinigai
Lietuvoje

Pareigūnai ragina nesusigundyti greitu ir lengvu pelnu

2025 07 04
Pasienis
Lietuvoje

Važiuojant į Lenkiją patikrinimai vyks 13-oje vietų

2025 07 04
Vandens dulksnų stotelė
Gamta ir žmogus

Kaune – dar daugiau atsivėsinimo vietų

2025 07 04
„Rail Baltica“
Lietuvoje

„Rail Baltica“ projektui – papildomos ES lėšos

2025 07 04
Pėsčiųjų ir dviračių takas
Gamta ir žmogus

„Via Lietuva“ keliautojams siūlo 5 vaizdingus maršrutus

2025 07 04
Mobilus internetas telefone
Lietuvoje

Interneto kokybę jau galima įsivertinti dar paprasčiau

2025 07 04

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar pamenate, apie Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite
  • Vis dar awaiting’e? apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
  • >P.Skutas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
  • Michailas Velleris apie K. Urba. Komentaras LRT „Aktualijų studijos“ laidai tema „Ar Lietuvai reikia kultūros kanono?“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai
  • Baltijos šalių Prezidentai aptarė saugumo klausimus
  • Pareigūnai ragina nesusigundyti greitu ir lengvu pelnu
  • Važiuojant į Lenkiją patikrinimai vyks 13-oje vietų

Kiti Straipsniai

Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar pamenate, apie Etnomada, kuri tinka šiandien: apie šiuolaikinę tapatybę su dizainere D. Gudačiauskaite
  • Vis dar awaiting’e? apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
  • >P.Skutas apie Lietuvoje lankysis Vokietijos Prezidentas
  • Michailas Velleris apie K. Urba. Komentaras LRT „Aktualijų studijos“ laidai tema „Ar Lietuvai reikia kultūros kanono?“
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Tipu tapu į tapatybę
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Karo laimėti tik ginantis neįmanoma

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai