Eiti į parduotuvę su pirkinių sąrašu – šią taisyklę, kaip sutaupyti, žino bene kiekvienas. Tačiau pastaruoju metu socialiniuose tinkluose populiarėja dar viena gudrybė sumaniam apsipirkimui – atvirkštinis pirkinių sąrašas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šis būdas gali padėti gerokai sumažinti išlaidas ir išvengti maisto švaistymo.
3 auksinės taisyklės, kaip taupyti apsiperkant
Sumanus apsipirkimas tapo aktualus visiems. Metodų, kaip sutaupyti parduotuvėje, apstu, tačiau yra keli laiko patikrinti būdai, kurie visuomet suveikia.
Venkite impulsyvaus pirkimo. Neplanuotų pirkinių sąrašą sutrumpinsite, jeigu neisite į parduotuvę alkani. Taip pat pravartu susidaryti planuojamų įsigyti gaminių sąrašą ir stengtis jo laikytis. Jeigu pamatote pirkinį, kuris peržengia suplanuoto biudžeto ribas – palaukite. Duokite sau dieną pagalvoti, ar to tikrai norite. Jeigu taip – kitą dieną grįžkite į parduotuvę ir įsigykite.
Išnaudokite lojalumo programas. Prisijungimas prie jų dažniausiai nieko nekainuoja – pakanka programėlės išmaniajame telefone. Skirkite laiko patyrinėti visas programos naudas. Dažnai lojaliems pirkėjams suteikiamos ne tik papildomos akcijos, bet ir specialūs pasiūlymai: galima kaupti taškus ir juos mainyti į nuolaidas ar prizus, sulaukti asmeninių nuolaidų pagal mėgstamas prekes ar gimimo dienos proga.
Pirkite atsižvelgdami į sezoną. Sezoniniai maisto produktai bus ne tik šviežesni, geresnio skonio ir sveikesni, bet ir pigesni. Šviežių braškių galima rasti ir žiemą, tačiau jos bus brangesnės nei šiuo metu, kai į parduotuves ūkininkai jas pristato ką tik nuskintas. Šaltuoju metų laiku tikriausiai teks sumokėti daugiau ir už tokius pirkinius kaip griliai, kremai nuo saulės, barbekiu padažai – pasirūpinkite jų atsargomis.
Kaip sudaryti atvirkštinį pirkinių sąrašą?
Atvirkštinis pirkinių sąrašas – seniai restoranų, virtuvės profesionalų naudojamas būdas, kuris už profesinių sluoksnių ribų nebuvo labai žinomas. Visgi šiemet socialiniai tinklai ir žiniasklaida ėmė jį populiarinti. Kas tai yra? Iš esmės – virtuvėje turimų maisto gaminių sąrašas.
Dažniausiai pirkinių sąrašą žmonės sudaro pagal planuojamus gaminti patiekalus ir jų ruošimui reikalingus produktus. Tačiau užuot pradėję nuo tuščio lapo, pabandykite sudaryti atvirkštinį pirkinių sąrašą ir sekti viską, ką turite namuose ir kas baigėsi.
Didžiausias įdirbis lauks pačioje pradžioje – pradedant naudoti šį metodą. Priklausomai nuo to šaldytuvo ir maisto spintelių užpildymo, procesas gali užtrukti keliolika minučių ar valandą. Reikės peržiūrėti visus maisto gaminius namuose ir surašyti, ką tiksliai turite.
Patogiausia viską suskirstyti pagal temą. Pavyzdžiui, vienoje grafoje gali būti spintelėje laikomi gaminiai – grūdai, dribsniai, lęšiai, prieskoniai, kiti sausi produktai. Atskiroje – švieži vaisiai, daržovės, uogos. Dar vienoje – šaldytuve laikomi produktai, tokie kaip pienas, mėsa, kiaušiniai.
Pradžioje tai užims šiek tiek laiko, tačiau įdirbis atsipirks su kaupu, kai suprasite, kiek pinigų ir laiko sutaupysite – kasdieniai apsipirkimai gerokai palengvės. Jei namuose sunaudojate kokį nors gaminį, jį paprasčiausiai pažymėkite savo sąraše. Tuomet nuėjus į parduotuvę tereikės atsargas papildyti tais pirkiniais, kurių jau nebėra namuose.
Tokį sąrašą galite išsaugoti telefone, o jei norite juo pasidalyti su kuo nors kitu, galite sukurti dokumentą „Google Docs“ ar kitoje programėlėje.
Tokia namų revizija padės ir sumažinti opią šių laikų problemą – išmetamo maisto kiekį. Po ranka turėdami sąrašą galėsite matyti, ką reikėtų sunaudoti greičiau, kol jie nesugedo. Pagal tai bus patogu susidaryti ir bent apytikslį valgymo planą.
Kai šaldytuvas tvarkingas (t.y. tuščias), laiko daug neužima 🙂