Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

www.alkas.lt
2023-05-06 14:35:04
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į valgiaraštį, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.

Grenadieriai – sultinga ir skani žuvis

Gegužės mėnesio laimikis – grenadieriai, kurie yra nesunkiai paruošiamos ir naudingos žuvys, sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė.

„Šioje žuvyje – daug baltymų, vitamino D3, nepakeičiamųjų omega-3 riebalų rūgščių, o balta mėsa sultinga. Didelis pliusas yra ir tai, kad grenadierių skonis yra malonus ir pats savaime pakankamai išraiškingas – tad nebūtina naudoti daug ir įvairių prieskonių. Be to, ši žuvis pasižymi ne tokiu stipriu „žuvišku“ kvapu, tad sulaukia nemažai gerbėjų“, – pasakoja maisto žinovė.

Grenadierių mėsoje yra mažai riebalų, todėl ji labiausiai tinka kepti arba skrudinti, tačiau taip pat puikiai tiks kepti ant grotelių arba grilyje.

V. Juodkazienė dalijasi 3 patarimais, kurie padės paruošti tiek grenadierius, tiek kitas žuvis taip, kad patiktų visai šeimai.

Nepasūdykite per anksti

Žuvies mėsa – švelni ir minkšta, todėl ją nesunku perkepti. Jei taip nutiks, filė suirs, žuvis bus sausa ir mažiau patraukli valgyti, o kartu su skoniu ji praras ir dalį maistinių savybių.

„Svarbu ne tik kepimo laikas, bet ir kaip ją kepate. Stenkitės gabalėlių keptuvėje per dažnai nejudinti – pasirinkite tinkamą temperatūrą ir apsiribokite vienu žuvies apvertimu“, – pataria V. Juodkazienė.

Dažna klaida, kuri gali lemti žuvies subyrėjimą, – ir netinkamas sūdymas. Pasak maisto žinovės, kad ir kokį gaminimo būdą pasirinksite, žuvį pagardinkite druska tik prieš pat dėdami ją į keptuvę, orkaitę ar ant grotelių. Druska turi savybę iš žuvies ištraukti vandenį, todėl laiku sūdydami pasirūpinsite mėsos sultingumu.

Šiai taisyklei galioja išimtis: sūdyti galite anksčiau, jeigu tai darote vandenyje. Žuvies gaminimo profesionalams gerai žinomas triukas apsaugoti žuvį nuo subyrėjimo – pusvalandį pamirkyti ją druskos ir vandens mišinyje. Rekomenduojama tą daryti ir su grenadierių filė, mat joje mažai riebalų ir daug vandens, tad mirkymas mėsai suteiks tvirtumo.

Išmėginkite marinatus

Norint, kad žuvis būtų malonesnio skonio ir kvapo, tereikės paprasčiausių ingredientų ir vos keliolikos minučių. Marinatas gali praturtinti žuvį naujais poskoniais, suteikti drėgmės ir sumažinti „žuvišką“ kvapą.

„Jeigu norite pašalinti nepageidaujamus skonius ir kvapus bei suminkštinti žuvies mėsą – pamirkykite ją bent 10–15 minučių piene. Jeigu ruošiatės kepti storą filė ar žuvies kepsnius, galite be baimės padvigubinti mirkymo laiką“, – sako V. Juodkazienė.

Išbandyti galima ir mirkymą pasukose, kurios dar geriau slopina mažiau malonius žuvies skonius ir kvapus. Tuo tarpu jeigu norite suteikti papildomų poskonių – pamirkykite ją juodos arbatos nuovire.

Svarbu atminti, kad ir kurį ingredientą mirkymui pasirinksite, iš jo ištrauktą žuvį reikia gerai nusausinti prieš kepimą.

Kad namuose nebeliktų keptos žuvies kvapo

Paprasčiausias būdas tuo pasirūpinti – įjungti gartraukį ir padaryti nedidelį skersvėjį namuose praveriant langus. Jeigu to padaryti nėra galimybės arba nepakanka, yra kelios išeitys.

„Į puodą įpilkite vandens ir kelis šaukštus acto. Pridėkite kvapnių prieskonių, pavyzdžiui, žvaigždinio anyžiaus, cinamono lazdelę, gvazdikėlių, kardamonų, ir virkite 15 minučių. Kad poveikis būtų dar geresnis, galite įdėti kelias apelsino ar citrinos skilteles. Actas sugers nemalonius kvapus, o prieskoniai ir citrusiniai vaisiai pripildys virtuvę maloniu aromatu“, – patarimu dalijasi „Iki“ atstovė.

Tuo tarpu jeigu žuvį ruošėte be pirštinių, ir paprastas muilas nepadeda pašalinti jos kvapo, rankas galite patrinti kavos tirščiais arba jas plaunant panaudoti šiek tiek dantų pastos.

Grenadieriai su garstyčių marinatu

Reikės: Grenadierių filė, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 1 šaukšto acto, druskos, pipirų, paprikos miltelių

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite marinato ingredientus ir mišiniu gausiai aptepkite filė. Palikite 20 min. pastovėti šaldytuve. Kepkite orkaitėje 12–18 min., kol žuvis paruduos ir lengvai irs patikrinus šakute. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  2. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį
  3. Kokią žuvį perkame, artėjant šventėms?
  4. Gruodis – geras laikas išbandyti žuvį
  5. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  6. Cukinijos tiks net ir vafliams
  7. Minint tuno dieną. Kuo ypatinga ši žuvis?
  8. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  9. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  10. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  11. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  12. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  13. Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos
  14. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  15. Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
Gedimino pilies bokštas | J. Butrimaitės nuotr.
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės
  • Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams
  • Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Svarbiausi patarimai renkantis išmanią buitinę techniką

Kiti Straipsniai

Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę
  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukraina nepasiduos | Ukraina-npasiduos-facebook.comGeneralStaff.ua-nuotr nuotr.

Prigožino manevrai – Kermliaus režimo skilimo ženklas?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai