Berlyne duris atvėrė 87–oji tarptautinė žemės ūkio, maisto gaminių ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2023“.
Kasmet parodoje „Žalioji savaitė“ demonstruojami naujausi gaminiai, didelis dėmesys skiriamas ekologiniam žemės ūkiui, sodininkystei, kaimo plėtrai ir atsinaujinantiems ištekliams. Paroda domisi ne tik paprasti lankytojai, bet ir maisto pramonės atstovai, didmenininkai, mažmenininkai, maitinimo įstaigos, žemės ūkio importuotojai, visų šalių žemės ūkio, miškininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir verslinės žvejybos specialistai, žemės ūkio ekspertai, politikai.
Lietuvos stende – nuo šakočių iki ekologiškų uogienių
Lietuvai parodoje atstovauja dvylika gamintojų. Žemės ūkio ministerijos ekspozicijoje lankytojų laukia Radviliškių kaimo kepyklos duonos gaminiai, bendrovės „Šerno pėda“ briedienos ir elnienos gaminiai, UAB „Medaus namai“ ekologiškas medus, MB „Šušvės midus“ midus ir saldainiai, bendrovės „Evija&partner” gaminiai.
Čia savo gaminius pristatys ir Lietuvos ūkininkės: Diana Rušėnaitė – medų, turintį Nacionalinės kokybės produkto ženklą, Daiva Kvedaraitė – gaminius iš šaltalankių, Rita Dirvinienė – varškės sūrius, o Genovaitė Sakalauskienė – ekologiškas uogienes.
Individuali L. Sadauskienės įmonė parodos lankytojus vilios lietuviškais šakočiais, o tautodailininkė Danutė Tikužienė pristatys savo rankų darbus. Kaimo turizmo asociacija šios parodos lankytojus supažindins su galimybėmis ilsėtis Lietuvoje ir ją pažinti.
Parodos lankytojams – duona milžinė
Parodos lankytojus šį penktadienį į Lietuvos stendą vilios ir lietuviškos duonos kvapas. Jie turės neeilinę galimybę įvertinti išskirtinės kokybės ir išvaizdos produktą – Radviliškio kaimo kepyklos iškeptą duoną, kurios kepalas sieks net pusantro metro.
Šiai duonai Radviliškio kaimo kepykla sunaudojo 88 kg tešlos, pagamintos iš pasijotų ruginių miltų, vandens, raugo, kuriuo ji kildinama, druskos, kmynų ir žiupsnelio cukraus. Tai – tradicinė, ruginė duona, kuri vadinama „Ūkininko duona”. Duoną kepė 4 kepėjos, o į krosnį „šovė” ir „traukė” 6, nes ji labai didelė ir sunki.
Paroda vyks sausio 20-29 dienomis. Šiemet parodoje laukiama daugiau kaip 400 tūkst. lankytojų, kurie 128 tūkst. kvadratinių metrų siekiančiame plote galės pamatyti, ragauti, uostyti ir gėrėtis gaminiais iš 72 valstybių, kuriuos pristatys 1400 parodos dalyvių.