Apelsinai – puikiai tinka ne tik kvapniems žiemieškiems kepiniams ar arbatoms. Juos panaudoti galima ir namuose kuriant kalėdinę nuotaiką: ieškant tvarių eglės ar dovanų papuošimų, netgi gaminant naminius kalėdinius kvapus. Be to, tokius papuošimus pasigaminti dar ir paprasta, be to, nereikia jokių įmantrių priemonių.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad papuošimams apelsinus panaudoti galima labai įvairiai, tačiau vienas populiariausių apelsinų panaudojimo būdų – juos susipjaustyti griežinėliais ir sudžiovinti.
„Sudžiovinti apelsinus yra labai paprasta. Pirmiausia orkaitę reikėtų įkaitinti iki 80 laipsnių. Skardą patiesti kepimo popieriumi, gražiai išdėlioti apelsinų griežinėlius ir kepti apie 3–4 valandas. Jeigu norite greitesnio rezultato – orkaitę įkaitinkite iki 120–140 laipsnių temperatūros. Tuomet apelsinams sudžiūti užteiks nuo valandos iki 45 min. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir džiovinant obuolius“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Tokius sudžiovintus apelsinus juos aprišus siūlu galima kabinti ant eglutės, naudoti puošiant dovanas ar gaminant kitus šventinius papuošimus.
Kaip Kalėdų papuošimams panaudoti apelsinus?
Apelsinai – natūrali eglutės puošmena. Džiovinti ir virvele perverti apelsinų griežinėliai – puiki puošmena eglutei. Džiovintus apelsinus, kaip žaisliukus, galima naudoti ir vienus arba juos papuošti. Pavyzdžiui, karštais klijais prie jų priklijuoti kaspinėlių, nedidelių eglišakių, šermukšnio uogų, įvairiausių džiovintų gėlių.
Kalėdinė apelsinų grilianda. Iš džiovintų apelsinų galite pasigaminti ne tik pavienių eglutės žaisliukų, bet ir visą griliandą. Juos tereikia gražiai suverti ant tvirtesnio siūlo, o geriausia – plonos virvelės. Griliandai panaudoti galite ne tik apelsinus, bet ir medinius kamuoliukus su skylute, įvairiausius karoliukus, kankorėžius, džiovintus lapus.
Kalėdomis alsuojantis kvapas. Iš jau sudžiovintų apelsinų galite paruošti ir jaukių namų kvapų. Jų gaminimo procesas – paprastas. Pirmiausia reikėtų apelsinus sudžiovinti orkaitėje. Šįkart apelsinus džiovinti galite ne tik griežinėliais, bet ir riekelėmis. Tuomet juos sudėti į drobinį ar kitą ploną maišelį. Į maišelį pridėti pušų šakelių, cinamono lazdelių, anyžiaus, gvazdikėlių, kardamono bei kitų kvapių prieskonių. Toks maišelis puikiai tinka ne tik kaip kambarių, bet ir spintų kvapiklis. Jeigu norite intensyvensnio kvapo – geriausia jį laikyti pravertą.
Puoškite desertus. Žinoma, apelsinai puikiai tinka ir puošiant įvairiausius tortus ar pyragus. Visgi, norint pasigaminti valgomas dekoracijas apelsinus reikėtų nedžiovinti, o karamelizuoti. Karamelizuotiems apelsinams pasigaminti tereiks vos dviejų ingredientų: apelsinų ir cukraus. Pirmiausia iki 250 laipsnių reikėtų įkaitinti orkaitę. Tuomet purškiamu aliejumi apipurkšti kepimo groteles, ant jų gražiai sudėlioti iš abiejų pusių gausiai cukrumi padengtus apelsinų griežinėlius ir kepti apie 6–8 minutes.