Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kisielius – ne tik per šventes

www.alkas.lt
2022-10-02 14:56:25
0
Puodelis | pixabay.com, IamNotPerfect nuotr.

Puodelis | pixabay.com, IamNotPerfect nuotr.

Lietuvoje kisielius dažnam asocijuojasi su Kūčių stalu, ant kurio tradiciškai kaip vienas iš patiekalų patiekiamas avižų arba spanguolių kisielius. Visgi, „Eckes-Granini Lietuva“ užsakymu šių metų birželį „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad beveik 43 proc. šalies gyventojų mėgsta kisielių ir dar daugiau jų šį gėrimą vartoja ne tik per šventes.

Apklausos duomenimis, kas trečias respondentas (35 proc.) kisielių vartoja tik per šventes, dar beveik trečdalis (30 proc.) teigia jį vartojantys kartais, o maždaug vienas iš dešimties (8 proc.) šį gėrimą vartoja reguliariai. Kas yra kisielius, nežino vos procentas – tai rodo, kokias gilias tradicijas šis gėrimas turi Lietuvoje.

Pirmtakas – apeiginis avižų kisielius

Kad kisielius – lietuviams ypatingas gėrimas, pritaria ir etnologė, knygų „Metai už stalo“, „Nuo grūdo ik kepalo“, „Iš lauko – į namus“ autorė Nijolė Marcinkevičienė. Pasak jos, XX a. pirmoje pusėje, kai mums gerai žinomi kūčiukai ir aguonpienis dar nebuvo paplitę, avižų kisielius buvo privalomas Kūčių stalo patiekalas.

„Tais laikais kisielių gamindavo tik iš avižų, jo paruošimui skirdami keletą dienų iki švenčių – avižas sugrūsdavo, užmerkdavo ir raugindavo. Avižos buvo laikomos vertingu maistiniu augalu, kuris naudotas ne vien arkliams šerti, bet ir kasdienėje mityboje, kaip priemonė nusilpusiems ligoniams gydyti“, – pasakoja N. Marcinkevičienė.

Su avižų kisieliumi buvo siejami įvairūs burtai ir ritualai – iš gėrimo paviršiaus spręsdavo apie ateinančių metų sėkmę, juo prašydavo vėjo, kad šis kitais metais neišguldytų javų ir neišpurtytų varpų. Kūčių naktį avižų kisieliaus būdavo paliekama ant stalo artimųjų vėlėms pamaloninti.

Pasak etnologės, įprastai avižių kisielių virdavo tik vyresnės moterys, jį raugindavo duonkubilyje geriausioje namų kertėje, užklojus švaria drobule. Kisielius, kaip ir užmaišyta duona, būdavo peržegnojamas, kad neįlystų velnias. Manoma, kad avižų kisielius ant Kūčių stalo reikšdavo ir simbolinę padėką arkliui – pagrindiniam ūkio pagalbininkui.

„Avižų kisieliaus reikšmė mąžta, bet ant šven­tinių stalų vis dar puikuojasi uogų kisieliai. Jų pa­mėgimą lemia ne tik puikus skonis, bet ir senojo apeiginio avižų kisieliaus prasminis krūvis, tebesiunčiantis impulsus iš amžių glūdumos. Šiuo metu kisielius verdamas ne vien iš spanguolių, bet ir iš duonos giros, mor­kų, burokų, džiovintų vaisių“, – vardija N. Marcinkevičienė.

Uogų kisieliai tinka ir desertui

Avižų kisielius būdavo verdamas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje, šis patiekalas žinomas daliai lenkų ir vokiečių, o štai latviai tokio valgio nežino. Vis dėlto kisieliaus, ypač verdamo iš uogų, analogų galima rasti ir kituose kraštuose.

„Švedai ir suomiai turi vadinamąją mėlynių sriubą, verdamą iš šių uogų, cukraus ir krakmolo – ji skanaujama viena arba kaip priedas prie košės, šilta arba šalta. Danijoje ir Šiaurės Vokietijoje dažniausiai verdamas raudonų uogų kisielius, vartojamas kaip šiltas ar šaltas desertas, pagardintas pienu, plakta grietinėle ar ledais“, – pasakoja didžiausios šalyje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamyklos „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas.

Pasak jo, kisielius Lietuvoje yra nepelnytai retai vartojamas gėrimas – juo galima mėgautis ne tik Kūčių vakarą, bet ir ištisus metus.

„Įvairių uogų kisieliai tinka vartoti ne vien kaip gėrimai, bet ir kaip saldžių sriubų pagrindas, užpilas košėms ar sausiems pusryčiams. Taip pat kisielius gali būti naudojamas kaip įvairių sulčių kokteilių sudedamoji dalis, suteikianti ne vien norimo skonio, bet ir tirštesnės konsistencijos“, – sako M. Gudauskas.

Nors įprastai kisieliai verdami iš uogų, jie gali būti gaminami ir iš obuolių, rabarbarų, slyvų, persikų ar net bananų. Sveikuoliai savo meniu papildo kisieliumi su linų sėmenimis.

„Šiandien Lietuvoje kisielių labiausiai mėgsta moterys – tai parodė mūsų užsakymu atliktos apklausos rezultatai. Be to, kisieliaus populiarumas skirtingose amžiaus grupėse skiriasi. 18–35 metų gyventojai kisielių vartoja tik per šventes, o kartais ir reguliariai į savo meniu kisielių daugiausia įtraukia 36–45 metų bei 56 metų ir vyresni respondentai. Įkvėpti lietuviškų tradicijų ir turėdami daugiau nei 25 metus patirties tenkinant išrankų Lietuvos gyventojų skonį, sukūrėme „Elmenhorster“ spanguolių ir vyšnių kisielius, kuriuos ką tik pradėjome tiekti į rinką“, – pasakojo M. Gudauskas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. N.Marcinkevičienė. Kūčių avižinis kisielius: arkliai, vėjai ir vėlės
  2. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  3. Artėjančios šventės – sukčių darbymetis
  4. Spūstys didėja ir dėl KET nežinojimo, pastebi draudikai
  5. Mažėja gyventojų pakantumas vairavimui išgėrus, rodo apklausa
  6. Šiemet lietuviai atostogoms išlaidauti nežada
  7. Apklausa rodo, kad žmonės kyšius gydytojams duoda vis rečiau
  8. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  9. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  10. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  11. Kada duris atvers kavinės
  12. Pernai stresą kėlė darbas, šiemet – sveikata
  13. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  14. Ką gyventojai mano apie vandenį?
  15. Geriau miegoti padės ir… trešnės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai
Lietuvoje

Išsaugotos 42 gimnazijos, kurioms grėsė reorganizacija

2025 08 20
Ginkluotė
Lietuvoje

Kariuomenės atsargas papildė naujos raketos

2025 08 20
Vyriausybė imasi priemonių valstybės tarnautojų skaičiui mažinti
Lietuvoje

Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų

2025 08 20
Siunta
Lietuvoje

Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

2025 08 20
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę

2025 08 20
Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė | asmeninė nuotr.
Lietuvoje

Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

2025 08 20
Kintai
Lietuvoje

Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

2025 08 20
Automobilių stovėjimo aikštelė
Lietuvoje

Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė

2025 08 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Andriejus Zolotariovas apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • +++ apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Išsaugotos 42 gimnazijos, kurioms grėsė reorganizacija
  • Kariuomenės atsargas papildė naujos raketos
  • Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų
  • Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Apklausa: kokią nematerialią naudą žmonėms teikia Kuršių marios?

Apklausa: kokią nematerialią naudą žmonėms teikia Kuršių marios?

2025 08 11
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Andriejus Zolotariovas apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • +++ apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Greitoji pagalba | lsveikata.lt nuotr.

Kraujo vėžys – viena klastingiausių ligų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai