Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Vengti maisto švaistymo padeda ir technologijos

www.alkas.lt
2022-01-15 10:13:13
0
Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Ar jūsų šaldytuve dar rikiuojasi šventinio laikotarpio maisto likučiai? O gal jau papildėte statistiką, liudijančią, kad net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama arba iššvaistoma? Norint išvengti žalos aplinkai ir elgtis tvariau, ekspertai siūlo atsakingiau žiūrėti į šią problemą.

Nustebsite, tačiau, siekiant teigiamo pokyčio, pakeisti gali tekti ne tik įpročius, bet ir buitinę techniką, mat kai kurie išmanūs virtuvės įrenginiai geba prailginti produktų vertę ir netgi prikelti juos antram gyvenimui.

Išmetame dažnai dar gerą, tačiau estetinę išvaizdą praradusį maistą

Nors pastaraisiais metais visuomenė raginama ne tik per šventes, o ir kasdien pirkti tiek maisto, kiek realiai pajėgu sunaudoti tuosyk, patarlė liudija, jog sotus alkano neužjaučia.

Tenka pripažinti, kad apskaičiuoti reikiamo produktų kiekio įvairioms gyvenimo situacijoms vis dar mokomės, spintelėse, duoninėse, šaldytuvuose ir šaldikliuose palikdami galybę „atsargų“.

Tiesa, nesilaikant tam tikrų taisyklių, produktai nejučia ima pelyti, džiūti ar vysti, o praradę estetinę išvaizdą, dažnai dar būdami tinkamo galiojimo atsiduria šiukšlių dėžėje. Šią opią problemą derėtų spręsti ne tik atidžiau planuojant pirkinių sąrašą bei kasdienį meniu, bet ir permąstant laikymo ar gamybos įpročius.

Šviežumui bei skoniui išlaikyti – šiuolaikiniai vakuumavimo sprendimai

Pasak „Electrolux“ grupės mokymų vadovo ir buitinės technikos eksperto Igno Bernoto, kiekvienas žmogus, kuriam asmeninis komfortas neatsiejamas nuo tokių globalių problemų kaip maisto švaistymas ar aplinkos tarša, savo virtuvėje turėtų turėti maisto vakuumatorių, suderinamą su daugkartinio naudojimo vakuumavimo maišeliais ir dėžutėmis.

Šis prietaisas išsiurbia orą iš specialios pakuotės – maišelio ar indelio – taip sustabdydamas ar sulėtindamas procesus, kurie veikia bet kokį šviežią maistą. Jo dėka vakuumuoti produktai ilgiau išlaiko savo kvapą, skonį, galiojimo terminą ir, žinoma, estetiški patrauklų, skanų vaizdą.

Paprastai vakuumavimas daugiausia naudojamas mėsai, pieno produktams ir žuviai pakuoti, tačiau tokiu būdu galima ruošti bei laikyti ir skystus produktus: košes, tyres, sriubas. Vasaros metu vakuumavimas tampa tikru pagalbininku, siekiant ilgiau išlaikyti šviežias daržoves, vaisius ir uogas.

„Kalbant apie maisto švaistymą, svarbu pažymėti, jog kai kuriuose kartu su prietaisais komplektuojamuose indeliuose yra datos nustatymo funkcija. Tokiu būdu jūs galite visuomet stebėti saugomą maistą ir būti tikri, ar jis nesuges ir jo neteks išmesti.

Be to, vakuumavimo procesas yra labai paprastas: prietaisas uždedamas ant specialios talpos ir vienu spustelėjimu įjungiamas, o pasiekus tinkamą vakuumavimo lygį, įrenginys automatiškaiišsijungia. Mokyklinio amžiaus vaikai patys nesunkiai valdo ir vakuumuoja savo maisto pasirinkimus“, – pasakoja I. Bernotas, pridurdamas, jog vakuumatoriaus dėka maistas išlieka šviežias net iki 5 kartų ilgiau.

Garų funkcija vakarykščiams patiekalams suteikia naujo skonio

Jei šaldytuve ar kitoje virtuvės kertėje randate nebe pirmos dienos patiekalą, kurį jūs ar šeiminykščiai jau buvote pradėję valgyti, o vėliau tarytum primiršote – neskubėkite likučio mesti lauk. Puikiausias būdas prikelti tokį maistą antram gyvenimui – garinė orkaitė. Anot I. Bernoto, didysis tokių orkaičių privalumas slypi pačiuose garuose, mat jų dėka maistas ne tik greitai pašyla, bet ir nesausta, taip ne tik išsaugant, bet ir sustiprinant jo skonines savybes.

„Kai kurios garinės orkaitės turi specialią programą būtent šildymui – tai tikrai puikus ir patogus sprendimas, išvengiant maisto švaistymo. Tiesa, šildant dera atkreipti dėmesį į skirtingas garų funkcijas, pavyzdžiui, vidutinis drėgmės garas puikiai tiks įvairiems kepiniams, pyragams ar kišams šildyti – jie taps maloniai drėgni, bet ne šlapi, šilti, todėl atsiskleis jų aromatas.

O štai pilną garą naudokite produktams, kurie šaldytuve linkę daugiau išsausėti, pavyzdžiui, makaronams, bulvėms, ryžiams. Toks garų intensyvumas puikiai tinka šiems produktams „atgaivinti“ ir nustebinti savo skoniu“, – pataria buitinės technikos ekspertas.

Na, o jei iš šildyto kelių dienų patiekalo vis dėlto pasigendate skonio, I. Bernotas primena, jog garinės orkaitės patiekalus taip pat leidžia virti, pusiau ar pilnai kepti ir netgi skrudinti.

Tai reiškia, jog dalis patiekalų, pavyzdžiui, virti cepelinai, balandėliai ar koldūnai, gali nesunkiai būti apkepinti ir taip atgimti visiškai naujame amplua.

I. Bernoto teigimu, ateityje buitinių inovacijų dėka elgtis tvariau bus dar paprasčiau, tačiau naujus tvarumo įgūdžius galima pradėti ugdyti jau dabar.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto
  2. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  3. Lietuvos mokslininkų sukurtos veikliosios pakuotės padeda išlaikyti maistą šviežią ir natūraliai suyra gamtoje
  4. Per metus Europoje išmetama 88 mln. tonų maisto: kur panaudoti suvytusias morkas? (video)
  5. Eksperimentiniai ūkiai nori būti įdomūs ir studentams, ir ūkininkams
  6. Gerai daryk – maistą taupyk!

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30
Šaltibarščių festivalis
Gamta ir žmogus

Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

2025 05 30
Eismo ribojimai
Lietuvoje

Per Vilniaus viršūnių susitikimą – eismo ribojimai

2025 05 30
Išrinkti vardai sostinės laivams
Gamta ir žmogus

Išrinkti vardai naujiems elektriniams sostinės laivams

2025 05 30
Žemės ūkis | zum.lrv.lt
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė pataisas dėl valstybinės žemės naudojimo

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vyrukas humorą prilaiko? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • Rimvydas apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • +++ apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį
  • Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą
  • Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

Kiti Straipsniai

Knygos | 123rf nuotr.

Naujas technologijų puslapis atverstas knygyne: viename iš jų apsipirkti galima greičiau

2025 05 27
Technologijos | pixabay.com, Geralt nuotr.

Nuo žiedo iki kaukės: 7 įrenginiai, besirūpinantiems sveikata

2025 05 25
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
SIM kortelė

Ruošiantis kelionei – raginimas pasitikrinti SIM korteles

2025 05 24
Išmanusis televizorius

Technologijos keičia televizoriaus žiūrėjimo įpročius

2025 05 24
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Dirbtinio intelekto gamykla

Vyriausybė uždegė žalią šviesą DI gamyklai

2025 05 21
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Kokios naujovės netrukus pasitiks parduotuvėse?

2025 05 18

Skaitytojų nuomonės:

  • Vyrukas humorą prilaiko? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • Rimvydas apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • +++ apie V. Jakubonis. Motiejus Valančius – ne tautos žadintojas…
  • Rimvydas apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ką būtina žinoti apie senas skolas?

Vaikai turi suprasti, kad pinigai nėra begaliniai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai