Tie, kurie bent šiek tiek mėgsta gaminti, namuose neapsieina be orkaitės. Šio įrenginio pagalba galima eksperimentuoti su pačiais įvairiausiais receptais ir atskleisti savo kulinarinį potencialą. Visgi, naudodami orkaites, neišvengiame klaidų, kurios apsunkina ir gamybos procesus, ir jų priežiūrą. Siūlome susipažinti su dažniausiai daromomis klaidomis ir patiems jų nebekartoti.
Orkaitė yra perkraunama
Jei gaminate daug ir dažnai, norisi tai daryti kaip įmanoma efektyviai – dėl to daugelis nusprendžia vienu metu naudoti net kelias kepimo skardas. Toks scenarijus tikrai yra galimas, tačiau jei labai persistengsite, oras orkaitėje negalės cirkuliuoti ir dėl to patiekalai iškeps netolygiai. Šiuo atveju tiesiog turėtumėte stebėti situaciją: jei pamatysite, kad įdėjus dvi skardas rezultatas yra ne toks geras, kaip naudojant tik vieną, tikriausiai akivaizdu, ką turėtumėte daryti ateityje.
Orkaitės durys atidaromos kepimo metu
Taip, mums neabejotinai yra įdomu, kaip kepa mūsų kulinariniai šedevrai, tačiau atidarinėdami orkaitės dureles, galime jiems pakenkti – ypač tuomet, jei yra svarbi patiekalo išvaizda. Atidarius dureles, išleidžiamas karštas oras, todėl orkaitei tenka dirbti sunkiau, kad galėtų išlaikyti tą pačią temperatūrą. Norint to išvengti, geriausia stebėti savo kepinius pro stiklines orkaites duris – daugelis modelių šiam tikslui siūlo ir lemputę.
Neteisingai naudojama savaiminio išsivalymo funkcija
Vis daugiau įrenginių, pavyzdžiui, ne viena orkaitė Electrolux, gali pasiūlyti savaiminio išsivalymo funkciją. Visgi, reikėtų suprasti, jog ji negali visiškai pakeisti įprasto valymo rankomis – labai aukšta tokios programos temperatūra įrenginį vargina, todėl patartina šią funkciją pasitelkti keletą kartų per metus, kuomet reikalingas generalinis valymas. Geriausia paskaityti gamintojų instrukcijas ir naudotis šia funkcija taip, kaip nurodyta.
Savaiminio išsivalymo metu daugelis orkaitės viduje palieka skardas – tai dar viena klaida, kurios turėtumėte vengti. Jei jas išimsite, prailginsite skardų tarnavimo laiką ir tuo pačiu išvengsite aštrių kvapų, kurie gali atsirasti dėl to, kad ant jų gali būti susikaupusių maisto likučių.
Orkaitė valoma per retai
Kaip jau išsiaiškinome, orkaitę reikia valyti nepriklausomai nuo to, ar ji turi savaiminio išsivalymo funkciją, ar ne. Taip užtikrinsite jos efektyvumą ir išsaugosite gerą savo kepinių skonį ir kvapą. Geriausia, jog valymas būtų reguliarus: priklausomai nuo naudojimo dažnumo, orkaitę reikėtų valyti kas mėnesį ar kelis. Nepamirškite ir skardų – jas galima kelioms valandoms pamerkti į vandenį, kuriame būtų šiek tiek indų ploviklio. Tuomet reikia jas nuvalyti kietesniu šepetėliu, o prieš grąžinant į orkaitę – kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti.
Neatsargiai elgiamasi su orkaitės durelėmis
Savaime suprantama, kad valant orkaitę, reikės nuvalyti ir jos dureles, tačiau šiuo atveju turėtumėte būti itin atsargūs. Geriausia, jeigu rinksitės minkštą kempinę ir vengsite medžiagų, kurios galėtų pažeisti stiklą. Priešingu atveju ilgainiui ant jo gali atsirasti nedideli įtrūkimai, dėl kurių stiklas gali sudužti ar netgi susprogti – savaime suprantama, jog bet kokių panašių scenarijų norėtųsi išvengti.
Neišnaudojamos visos orkaitės galimybės
Šiuolaikinės orkaitės yra aprūpintos įvairiomis papildomomis funkcijomis, kurios gali palengvinti gaminimo procesus. Nors jų naudojimas įtakos maisto skoniui neturės, pats patiekalų ruošimas bus kur kas paprastesnis – būtų apmaudu tuo nepasinaudoti. Pasitelkite orkaitės laikmatį, išbandykite mėsos termometrą, gaminimo garuose funkciją, grilį ir atkreipkite dėmesį, kokias kitas galimybes gali pasiūlyti Jūsų naudojamas įrenginys. Funkcionalumu garsėja Bosch orkaitės – spauskite čia, jei norite jas apžiūrėti.
Nepalaukiama, kol orkaitė įkais
Kad ir kaip norėtųsi kuo greičiau įdėti į orkaitę būsimus kepinius ir užsiimti kita veikla, turėtumėte šiek tiek palaukti ir įsitikinti, jog ji yra pilnai įkaitusi. Receptuose praktiškai visuomet yra nurodomas laikas, kurį atitinkamas patiekalas turėtų kepti jau įkaitusioje orkaitėje, tad šiuo atveju galėsite išvengti nesusipratimų. Įpraskite orkaitę įjungti maždaug 10-15 minučių prieš įdedant į ją maistą ir tikrai pajausite skirtumą. Tas pats pasakytina ir apie patiekalų išėmimą: išjungus orkaitę reikėtų palaukti bent penkias minutes ir tik tuomet praverti jos dureles.
Išvengus šių klaidų, dar dažniau norėsis namiškius stebinti orkaitėje keptais patiekalais. Šiais laikais šiems įrenginiams netrūksta funkcionalumo, tad galėsite visapusiškai išnaudoti jų potencialą. Platus pasirinkimas pateikiamas Pigu.lt el. parduotuvėje – orkaites įsigysite gera kaina.