Penktadienis, 25 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Sūris – šaltas ir karštas užkandis

www.alkas.lt
2021-12-25 13:00:58
0
Į Druskininkus sumanūs vietos gyventojai vilioja ir amatais

lsveikata.lt nuotr.

Sūris ne veltui laikomas tikrų tikriausiu delikatesu. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 1800 šio skanėsto rūšių, todėl sau tinkamą skonį atras kiekvienas.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad sūris gali būti ne tik puikus šaltas, bet ir karštas užkandis.

„Sūris – vienas tų produktų, kuris skanus įvairiausiais pavidalais. Skirtingų rūšių sūris ne tik neatsiejama užkandžių lentos dalis, priedas, be kurio neįsivaizduojami karšti ar šalti sumuštiniai, picos, įvairiausi makaronų patiekalai.

Sūris gali tapti ir pagrindine vakaro žvaigžde. Pavyzdžiui, įvairiausi kepti sūriai, patiekti su saldžiais džemais ar pikantiškais čatniais, daržovėmis, netgi vaisiais, įvairiausių rūšių duona“, – teigia V. Juodkazienė.

Skanūs ekspertės patarimai

Pasak maisto ekspertės, iškepus įvairiausių rūšių sūrį jie įgauna visai kitokių skonių. Sūrius kepti galima tiek orkaitėje, tiek kepsninėje ar paprasčiausioje keptuvėje. Visgi, kur geriausia ruošti ir su kuo patartina derinti skirtingų rūšių sūrį, žinoti pravartu, todėl V. Juodkazienė dalijasi keliais sūrio mėgėjams praversiančiais patarimais.

Varškės sūris. Pamarinavę aliejuje ir meduje bei mėgstamuose prieskoniuose orkaitėje ar kepsninėje galite iškepti ir patį paprasčiausią lietuvišką varškės sūrį. Tereikia jį suvynioti į foliją ir apie 20–30 minučių kepti maždaug iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Taip paruoštą sūrį patiekti galėsite ir prie įvairiausių daržovių salotų ar karamelizuotų vaisių, tokių kaip slyvos ar nektarinai.

Kamamberas. Tai bene populiariausias, kepimui naudojamas sūris. Pasak ekspertės, jis mėgstamas dėl minkštos, kreminės tekstūros ir sodraus savo skonio. Kamamberą geriausia kepti iki 200 įkaitintoje orkaitėje. Prieš kepant sūrio viršų galima šiek tiek įpjauti, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti rozmarino bei čiobrelių šakelėmis. Keptas kamamberas dažniausiai patiekiamas su duona ar keptomis bulvytėmis.

Jeigu norite, kad sūris įgautų saldumo, prieš kepant šį sūrį dar galite pagardinti medumi, jeigu mėgstate aštriau – apšlakstyti jį čili pipirais pagardintu aliejumi.

Ožkos sūris. Ožkos sūris dažnai apibūdinamas kaip burnoje tirpstantis, aitroko, tačiau sodraus skonio. Kaip teigia ekspertė, nepaisant išskirtinio skonio, tai labai universalus sūris, todėl jį galima derinti su daugybe gardžių garnyrų ir pagardų.

Kepti ožkos sūrį geriausia iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apie 25 minutes arba apie 6–8 minutes didelėje įkaitintoje keptuvėje. Prieš kepant, sūrį geriausia įpjauti ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis bei česnaku. Keptas ožkos sūris dažnai valgomas su duona arba juo gardinamos salotos, šis sūris dažnai derinamas prie burokėlių.

Mėlynasis pelėsinis sūris. Pamiršti negalime ir pelėsinių sūrių mėgėjų. Šis sūris ne tik lengvai ir greitai kepamas, bet ir pasižymi ypatingu skoniu.

Pelėsinį sūrį apie 10–15 minučių geriausia kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Mėlynojo pelėsinio sūrio skonis – išties labai turtingas. Keptą pelėsinį sūrį skanu tepti ant itališkų crostini skrebučių ar paprasčiausios čiabatos duonos. Mėlynojo pelėsio sūris puikiai dera su figomis, medumi, graikiniais riešutais, kriaušėmis.

Feta. Dar vienas kepimui ypatingai tinkantis sūris – graikiškasis perlas feta. Šį sūrį paruošti taip pat labai paprasta. Jis iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškepa vos per 15 minučių.

Prieš kepant šį sūrį pravartu pašlakstyti alyvuogių aliejumi bei džiovintomis ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepta feta puikiai tinka prie pitų, pomidorų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržovių. Paįvairinant kepta feta galite pagardinti ir tradicines graikiškas salotas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  3. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  4. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  5. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25
Sraigtasparnis
Lietuvoje

VSAT pristatė naujus orlaivius

2025 07 25
Baltijos jūros krantų stebėsena
Gamta ir ekologija

Paskelbti Baltijos jūros krantų pokyčių stebėsenos rezultatai

2025 07 25
Skuodo gasirinės atidarymas
Lietuvoje

Skuodo ugniagesiai įsikūrė atnaujintoje gaisrinėje

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi
  • Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?
  • Iš pareigų traukiasi AAD direktorius
  • Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

Kiti Straipsniai

Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Kalio jodido tabletės | vilnius.lt nuotr.

Nuo kitos savaitės vaistinės išduos kalio jodido tabletes

2025 03 28
Sūris | pixabay.com, Hans nuotr.

Šį gaminį ypač mėgo senovės civilizacijos

2024 11 30
Vaistai | sam.lt nuotr.

Lietuvoje išrašytus e. receptus pripažins daugiau ES valstybių

2024 09 06
3 sveikų pusryčių receptai | unsplash.com nuotr.

3 sveikų pusryčių receptai

2024 08 28
Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)

5 būdai pomidorais mėgautis visą žiemą

2024 08 04
Vaistai | pixabay.com, Public Domain Pictures nuotr.

Ligonių kasos kompensuoja 78 procentus receptinių vaistų

2024 07 30
Deserto gaminimas | J. Steponavičiūtės nuotr.

J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams

2024 04 21
Maskarponės sūris | oixabay.com, SamAn7 nuotr.

Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų

2024 04 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vonia | pixabay.com nuotr.

2022-ųjų vonios kambarys: svarbu neperkrauti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai