Pirmadienis, 16 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kūčiukai: seni ir nauji papročiai

www.alkas.lt
2021-12-23 16:15:39
0
Tradiciniai lietuviškų kūčiukų receptai – gudrybės, kurios neleis suklysti kepant namuose

Receptas su aguonomis | Bertos Garuckės asmeninio albumo nuotr.

Lietuviškos šventės jau daugybę metų neįsivaizduojamos be – kūčiukų. Praeityje visi šalies etnografiniai regionai – Žemaitija, Suvalkija, Aukštaitija ir Dzūkija – kepdavo kūčiukus pagal unikalią receptūrą, kuri priklausydavo ir nuo šeimos papročių.

Pavyzdžiui, suvalkiečių kepti kūčiukai buvo šiek tiek didesni už kitų, čia jie būdavo ne pjaustomi į mažus, 1-2 cm dydžio gabalėlius, o supjaustomi voleliais ir juos iškepus sulaužomi. Anksčiau kūčiukus lietuvių protėviai kepdavo namuose buvusiose duonkepėse arba molinėse keptuvėse.

Tiesa, bendrinis jų pavadinimas – kūčiukai – pradėtas vartoti visai neseniai. Kadangi jie būdavo kepami skirtinguose Lietuvos kampeliuose, gyventojai juos taip pat vadindavo skirtingai.

Iš viso skaičiuojama iki 30-ties tarmiškų kūčiukų pavadinimų – nuo šližikų, prėskučių, kleckų, kalėdukų ar kukulių, iki riešutėlių, skrebučių, galkučių, barškučių bei dar daugiau.

Lietuviams itin svarbi ir kūčiukų simbolinė reikšmė. Šio tradicinio valgio yra paliekama ant vakarienės stalo Kūčių naktį, kad juo pasivaišintų mūsų artimųjų vėlės. Tiesa, kūčiukus protėviai naudodavo ne tik kaip maistą ar būdą pagerbti ir pamaitinti vėles, bet ir kitoms veikloms – burtams, žaidimams ar dovanoms.

Kūčiukai – su kalėdiniais prieskoniais

Anksčiau kūčiukų receptas būdavo gerokai paprastesnis nei šiandien. Kadangi tai būdavo pasninko maistas, pagrindinės sudedamos dalys būdavo miltai, vanduo ir aliejus. Nors tradiciniai kūčiukai yra kepami iš kvietinių miltų, būdavo galima sutikti ir iš miežinių, ruginių ar grikinių miltų gamintų kepinių.

Tik kiek vėliau į kūčiukų sudėtį pateko mielės ar sviestas, cukrus ir aguonos, norint suteikti jiems daugiau skonio ir minkštumo. Į kūčiukų tešlą būdavo dedamos ne tik aguonos, bet ir sėmenys ar kanapių sėklos bei išspaudos.

Norint paįvairinti kūčiukų skonį, į jų tešlą galima pridėti ir kitokių sudedamųjų dalių, suteiksiančių jiems unikalaus skonio. Pavyzdžiui, į jų tešlą galima pridėti įvairių kalėdinių prieskonių – imbiero, gvazdikėlio, cinamono ar kardamono. Taip pat norėdami kūčiukus iškepti traškesnius ir saldesnius, prieš kepdami juos, apibarstykite cinamono ir rudojo cukraus mišiniu.

Ir nors pagal senąsias tradicijas kūčiukai turėtų būtų kepami tik Kūčių dieną, treniruotis vertėtų iš anksto. Todėl prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi gardžių ir burnoje tirpstančių kūčiukų receptu. Na, o jei visų jų per šventes nesuvalgysite, panaudokite juos iškepdami unikalų kūčiukų tinginį.

Tradiciniai kūčiukai

Jums reikės: 500 g miltų, 20 g šviežių mielių, 250 ml pieno, 75 g cukraus, 2 šaukštų aliejaus, 50 g aguonų, druskos.

Paruošimo būdas: pirmiausia mieles ištrinkite su cukrumi ir šaukštu pieno. Tuomet pieną šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį, uždenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad tešla iškiltų, maždaug pusvalandžiui.

Kai tai atsitiks suberkite likusius miltus, supilkite aliejų, suberkite aguonas, pasūdykite tešlą ir minkykite tešlą bent 5 minutes, kol ji taps minkšta ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite truputį daugiau miltų, bet nepadauginkite.

Tada vėl uždenkite tešlą rankšluosčiu, pastatykite į šiltą vietą ir palikite dar apie valandą. Pakilusią tešlą vėl gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius.

Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite apie 10 min. (priklauso nuo jų dydžio), kol paruduos. Skanaus!

Kūčiukų tinginys

Jums reikės: 200 g kūčiukų, 150 g saldinto kondensuoto pieno, 100 g sviesto, 2 šaukštų kakavos.

Paruošimo būdas: susmulkinkite kūčiukus į kiek smulkesnius gabalėlius. Tuomet puode ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite kondensuotą pieną ir kakavą. Maišykite, kol gausis vientisa masė. Sudėkite kūčiukus į pailgą indą ir supilkite ant jų gautą kakavos, kondensuoto pieno ir sviesto mišinį. Palaukite, kol atšals ir palikti stingti šaldytuve. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Namuose keptų kūčiukų papročiai atgimsta: laikas su savo vaikais – brangiausias
  2. J. Vaiškūnas. Didžiausios Kalėdų dovanos – mūsų papročiai ir mūsų kalba
  3. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  4. Neringoje atgims „Žiobrinių“ šventė
  5. Du trečdaliai gyventojų perka masinės gamybos kūčiukus
  6. 10 išskirtinių tradicijų įtrauktos į nacionalinio Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą
  7. Tradiciniai lietuviškų kūčiukų receptai – gudrybės, kurios neleis suklysti kepant namuose

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Autobusas
Lietuvoje

Didėsiantys mokesčiai brangins viešąjį transportą ir neskatins gyventojų į jį persėsti

2025 06 16
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas Savivaldybėje susitiko su neseniai iš Didžiosios Britanijos sugrįžusia Gintauto ir Simonos šeima | siauliai.lt nuotr.
Lietuvoje

Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas: kaip Lietuva tampa namais iš naujo

2025 06 16
Audrys Antanaitis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis

2025 06 15
Ukrainos kariai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Prasidėjo blogio ašies ardymas

2025 06 15
Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Bartas apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimgaudas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Didėsiantys mokesčiai brangins viešąjį transportą ir neskatins gyventojų į jį persėsti
  • A. Kumpis. Ukrainos pamokos ir Lietuvos kariuomenės nenoras mokytis
  • Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas: kaip Lietuva tampa namais iš naujo
  • I. Meškauskas. Kai mus gaudė ir šaudė kaip žvirblius

Kiti Straipsniai

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas Savivaldybėje susitiko su neseniai iš Didžiosios Britanijos sugrįžusia Gintauto ir Simonos šeima | siauliai.lt nuotr.

Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas: kaip Lietuva tampa namais iš naujo

2025 06 16
Kretingalės tiltas

10 įspūdingų Lietuvos tiltų, kuriuos keliautojams verta pamatyti šią vasarą

2025 06 16
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Telefonas | pexels nuotr.

Telefonai – ir vaikų saugumui

2025 06 15
Bankomatas | pixabay.com nuotr.

Dalis gyventojų nepasirūpina PIN kodų saugumu

2025 06 15
Briedžiai | pixabay.com, Erik Karits nuotr.

Motociklai, žvyrkeliai, briedžiai ir kiti vairuotojų vasaros iššūkiai

2025 06 15
Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Bartas apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Rimgaudas apie Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku išrinktas Audrys Antanaitis
  • Mikabalis apie I. Meškauskas. Kai mus gaudė ir šaudė kaip žvirblius
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Klasė | kaunas.lt nuotr.

Atidėtas bendras priėmimas į švietimo įstaigas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai