Antradienis, 17 gegužės, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Artimiesiems šventėms – ir saldi dovana

www.alkas.lt
2021 12 12 12:35
0
Artimiesiems šventėms – ir saldi dovana

Sausauniai | pixabay.com nuotr.

Artėja pats gražiausias metų laikas – metas susiburti su šeima prie židinio, jaukių Kalėdinių papuošimų ir šilto arbatos puodelio. Tačiau dažnai Kalėdos siejasi ir su grūstimis, sausakimšais prekybos centrais ir stresą keliančia dovanų paieška – viso to galima išvengti.

„Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė siūlo šiemet būti išskirtiniais ir savo mylimiems žmonėms padovanoti vaikystės ir švenčių jaukumo skonį – šventinius sausainius.

Tai yra puiki dovana ne tik šeimos nariams, bet ir draugams, bendradarbiams, mokytojams ir kaimynams.

„Manau, kad šventinis laikotarpis turi priminti apie vidinę ramybę, jaukumą, sentimentalius kvapus ir laiką su šeima, todėl gaminant kalėdines dovanas namuose galima išvengti tos visos „Kalėdų karštinės“.

Kalėdinis maisto gaminimas yra didelis malonumas ir itin mielas gestas – parodykite mylimiems žmonėms, kad jūs apie juos galvojate ir skyrėte savo laiką, kad juos nudžiugintumėte“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.

Sausainių aromatas primins vaikystę

Šie trapios tešlos sausainiai patiks pistacijų mėgėjams, o apelsino žievelė ir spanguolės primins taip pasiilgsta močiutės šventinio stalo gėrybių skonį. Sviestinė sausainių tešla  gaminama su traškiomis pistacijomis, džiovintomis spanguolėmis, apelsino žievele ir daug sviesto.

Gaminant šiuos sausainius, labai svarbus tinkamas šaltos tešlos paruošimas. Sviestas sausainių tešloje turi būti visiškai atšilęs, kad sausainiai nesubyrėtų. Užšaldytą sausainių tešlą rekomenduojama palikti stovėti mažiausiai 3 valandoms arba visai nakčiai.

Sausainiams reikės:

  • 1 puodelio nesūdyto, atšilusio sviesto
  • 2/3 puodelio cukraus
  • 2 arbatinių šaukštelių apelsino žievelės
  • 1/3 stiklinės aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 puodelio susmulkintų, lukštentų pistacijų riešutų
  • 3/4 puodelio džiovintų spanguolių

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sviestą ir cukrų išplakite plaktuvu vidutiniu greičiu iki šviesios ir purios masės.
  3. Išsijokite miltus, cinamoną ir druską, tada palaipsniui supilkite į sviesto ir cukraus masę, maišykite mažu greičiu, kol susimaišys.
  4. Sudėkite pistacijas, spanguoles ir apelsino žievelę ir maišykite tik 5 sekundes.
  5. Tešlą padalinkite į du rutuliukus ir iškočiokite į gabalėlius.
  6. Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite 3 valandas.
  7. Supjaustykite sausainius iki pusantro cm storio gabalėlius ir kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

„Užuot pjaustę pistacijų, spanguolių sausainius, galite iškočioti sausainių tešlą ir naudoti sausainių formeles. Tiesiog būkite atsargūs ir neberkite pistacijų riešutų į sausainio kraštus, kad gautumėte vienodus sausainius.

Sausainius galima formuoti ir nenaudojant formelių. Uždėkite sausainių tešlą ant plastikinės plėvelės, sandariai uždenkite ir rankomis suformuokite norimą formą, pavyzdžiui, trikampius ar kvadratus prieš užšaldydami“, – sako S. Šalkauskaitė.

Nemirštanti klasika, kuri patiks visiems

Kepimo akademijos ekspertė siūlo dar vieną receptą, kuris patiks visiems smaližiams. Minkšti, lengvai kramtomi šokoladiniai sausainiai, padengti cukraus pudra.

Sausainiams reikės:

  • 4 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 300 g „Karališkų“ miltų
  • 150 g kakavos
  • 336 g balto cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 2 arbatinių šaukštelio kepimo miltelių
  • 120 g sviesto (kambario temperatūros)
  • Cukraus pudros

Gaminimo eiga:

  1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.
  2. Į atskirtą indą įsijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
  3. Į sviesto ir cukraus masę muškite po vieną kiaušinį ir maišykite tol, kol sumušite visus kiaušinius.
  4. Kai sudedate visus kiaušinius ir išmaišote, suberkite miltų mišinį. Darsyk viską išmaišykite.
  5. Apdenkite sausainių masę maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą vienai valandai.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  7. Paimkite valgomąjį šaukštą ir pakabinkite sausainių masės. Delnais suformuokite rutuliukus.
  8. Suformuotą rutuliuką dėkite į indą su cukraus pudra ir apvoliokite taip, kad visas sausainis pasidengtų tolygiai.
  9. Dėkite sausainius ant skardos su kepimo popieriumi.
  10. Kepkite sausainius apie 8-10 min.
  11. Ištraukę iš orkaitės palaukite 5 minutes.
  12. Perkelkite sausainius ant vėsinimo grotelių ir pilnai atvėsinkite. Skanaus!

„Tešlos rutuliukus galima apvolioti granuliuotame cukruje prieš apvoliojant cukraus pudroje. Padengiant sausainius bet kurios rūšies cukrumi, iš jų paviršiaus pasišalina drėgmė ir atsiranda įtrūkimų, nes jų viršus išdžiūsta sausainiui dar nespėjus sustingti.

Dėl savo stambios kristalinės struktūros granuliuotas cukrus išdžiovina juos dar efektyviau. Kristalai sugeria drėgmę, o kiti, bet ne visi, ištirpsta susidariusiame sirupe. Sausainiams kepant toliau, drėgmė išgaruoja, o cukrus pradeda kristalizuotis – šį procesą pagreitina neištirpę cukraus kristalai.

Kai susidaro pakankamai naujų kristalų, jie vėl pradeda ištraukti drėgmę. Rezultatas – sausainis su greičiau džiūstančiu paviršiumi, kuris lengviau sutrūkinėja“, – patarimais dalijasi kepimo akademijos ekspertė.

S. Šalkauskaitė pataria pasikliauti savo vaizduote ir dovaną paversti kur kas ypatingesne – įpakuoti sausainius naudojant sezoninius motyvus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Nepatiko šventinė dovana – grąžink pardavėjui
  2. Pasirūpinime savo augintiniais ir per šventes
  3. Kviečiame rinkti įdomiausią Lietuvos eglę
  4. Didžiąsias žiemos šventes lietuviai ruošiasi sutikti šalies kurortuose ir pramogauti gamtoje
  5. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  6. Dovanos vaikams, ką išrinkti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Statymo taisyklės galioja ir kepsninėms

2022 05 13
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

2022 05 08
Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Kaip išvirti tobulą kiaušinį?

2022 04 16
Jau rytoj Susisiekimo ministerija kviečia keliaujant į darbą pavežti kaimyną

Per šventes keliaukime saugiai

2022 04 15
Palangoje – akmens amžiaus pamokos…

Geri jausmai – sveiko gyvenimo pagrindas: iš kur jų gauti?

2022 03 24
Į Druskininkus sumanūs vietos gyventojai vilioja ir amatais

Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas

2022 03 11
Didžiosios Užgavėnės Naisiuose

Dėl karo Ukrainoje Vilniaus ir Šalčininkų rajonai atšaukia Užgavėnių šventes

2022 02 25
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Persivalgymas pavojingas ne tik diabetikams

2022 01 01
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

2021 12 30
Sveiki ir gražūs plaukai | klipshop.lt nuotr.

Šukuosenos: genialumas slypi paprastume

2021 12 25
Rodyti daugiau

Naujienos

Prezidento dekretu paskirta nauja RRT taryba
Lietuvoje

Prezidento dekretu paskirta nauja RRT taryba

2022 05 16
Prezidento Valdo Adamkaus kalba iškilmingame minėjime, skirtame Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui
Lietuvoje

Prezidentui V. Adamkui – A. Stulginskio žvaigždė

2022 05 16
Kęstutis Masiulis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

K. Masiulis siūlo keisti kelio ženklų dizainą

2022 05 16
Siūloma stiprinti įvežamų augalų ir sėklų patikrą
Lietuvoje

Stiprinama įvežamų augalų ir sėklų patikra

2022 05 16
Į Lietuvą atvyksta Ukrainos viceministrai
Lietuvoje

Priėmusiems ukrainiečius – kompensacijos

2022 05 16
Prasideda civilinės saugos mėnuo
Lietuvoje

Prasideda civilinės saugos mėnuo

2022 05 16
Karas Ukrainoje | Alkas.lt nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55

2022 05 16
Vilnius | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Ruošiamasi pertvarkyti daugiabučių rajonus

2022 05 16


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Svarbiau ir užklimato kaitą apie R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!
  • Kantrybė ne guminė apie R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!
  • Kremlius kaifuoja apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55
  • Pajūrietis apie K. Masiulis siūlo keisti kelio ženklų dizainą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • IT konsultantų svarba verslui
  • R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!
  • Prezidento dekretu paskirta nauja RRT taryba
  • Prezidentui V. Adamkui – A. Stulginskio žvaigždė

Skaitomiausi straipsniai

  • D. Vaiškūnienė, J. Vaiškūnas. Mirė paprastas žmogus peržiūrėta: 560; komentarų: 8
  • M. Kundrotas. Kur ta Rusijos opozicija? peržiūrėta: 450; komentarų: 19
  • K. Jovaišas. Pergalės kaina: vienas žuvęs vokietis, šeši rusai peržiūrėta: 437; komentarų: 8
  • Didysis šeimos gynimo maršas 2022 TIESIOGIAI peržiūrėta: 396; komentarų: 23
  • „Eurovizijos“ nugalėtoja tapo Ukraina! peržiūrėta: 395; komentarų: 9
  • Gegužės 15 d. kviečia „Didysis šeimos gynimo maršas 2022“ peržiūrėta: 389; komentarų: 11

Kiti Straipsniai

Statymo taisyklės galioja ir kepsninėms

by Ditė Česėkaitė
2022 05 13
1
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Pavasariui įgaunant pagreitį, daugelis pradėjo mėgautis ant kepsniių čirškančiais patiekalais, kurie yra tiesiog neatsiejama šiltojo sezono dalis. Tradiciniai šašlykai, kepsniai,...

Skaityti toliau

Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

by Ditė Česėkaitė
2022 05 08
0
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

  Prasidėjęs kepsnių sezonas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis...

Skaityti toliau

Kaip išvirti tobulą kiaušinį?

by Ditė Česėkaitė
2022 04 16
6
Ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Velykų sekmadienio pusryčiai – viena svarbiausių šios šventės tradicijų. Todėl nesinori, kad prie bendro stalo susėdusių šeimos narių nuotaiką gadintų...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Svarbiau ir užklimato kaitą apie R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!
  • Kantrybė ne guminė apie R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!
  • Kremlius kaifuoja apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55
  • Pajūrietis apie K. Masiulis siūlo keisti kelio ženklų dizainą
  • Bartas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 16 12:55

Kitas straipsnis
Mažinkime cukraus vartojimą

Kokia kava geriausia Kalėdų dovana?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | Veido kremai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai