Sekmadienis, 13 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Artimiesiems šventėms – ir saldi dovana

www.alkas.lt
2021-12-12 12:35:39
0
Artimiesiems šventėms – ir saldi dovana

Sausauniai | pixabay.com nuotr.

Artėja pats gražiausias metų laikas – metas susiburti su šeima prie židinio, jaukių Kalėdinių papuošimų ir šilto arbatos puodelio. Tačiau dažnai Kalėdos siejasi ir su grūstimis, sausakimšais prekybos centrais ir stresą keliančia dovanų paieška – viso to galima išvengti.

„Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė siūlo šiemet būti išskirtiniais ir savo mylimiems žmonėms padovanoti vaikystės ir švenčių jaukumo skonį – šventinius sausainius.

Tai yra puiki dovana ne tik šeimos nariams, bet ir draugams, bendradarbiams, mokytojams ir kaimynams.

„Manau, kad šventinis laikotarpis turi priminti apie vidinę ramybę, jaukumą, sentimentalius kvapus ir laiką su šeima, todėl gaminant kalėdines dovanas namuose galima išvengti tos visos „Kalėdų karštinės“.

Kalėdinis maisto gaminimas yra didelis malonumas ir itin mielas gestas – parodykite mylimiems žmonėms, kad jūs apie juos galvojate ir skyrėte savo laiką, kad juos nudžiugintumėte“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.

Sausainių aromatas primins vaikystę

Šie trapios tešlos sausainiai patiks pistacijų mėgėjams, o apelsino žievelė ir spanguolės primins taip pasiilgsta močiutės šventinio stalo gėrybių skonį. Sviestinė sausainių tešla  gaminama su traškiomis pistacijomis, džiovintomis spanguolėmis, apelsino žievele ir daug sviesto.

Gaminant šiuos sausainius, labai svarbus tinkamas šaltos tešlos paruošimas. Sviestas sausainių tešloje turi būti visiškai atšilęs, kad sausainiai nesubyrėtų. Užšaldytą sausainių tešlą rekomenduojama palikti stovėti mažiausiai 3 valandoms arba visai nakčiai.

Sausainiams reikės:

  • 1 puodelio nesūdyto, atšilusio sviesto
  • 2/3 puodelio cukraus
  • 2 arbatinių šaukštelių apelsino žievelės
  • 1/3 stiklinės aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 puodelio susmulkintų, lukštentų pistacijų riešutų
  • 3/4 puodelio džiovintų spanguolių

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sviestą ir cukrų išplakite plaktuvu vidutiniu greičiu iki šviesios ir purios masės.
  3. Išsijokite miltus, cinamoną ir druską, tada palaipsniui supilkite į sviesto ir cukraus masę, maišykite mažu greičiu, kol susimaišys.
  4. Sudėkite pistacijas, spanguoles ir apelsino žievelę ir maišykite tik 5 sekundes.
  5. Tešlą padalinkite į du rutuliukus ir iškočiokite į gabalėlius.
  6. Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite 3 valandas.
  7. Supjaustykite sausainius iki pusantro cm storio gabalėlius ir kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

„Užuot pjaustę pistacijų, spanguolių sausainius, galite iškočioti sausainių tešlą ir naudoti sausainių formeles. Tiesiog būkite atsargūs ir neberkite pistacijų riešutų į sausainio kraštus, kad gautumėte vienodus sausainius.

Sausainius galima formuoti ir nenaudojant formelių. Uždėkite sausainių tešlą ant plastikinės plėvelės, sandariai uždenkite ir rankomis suformuokite norimą formą, pavyzdžiui, trikampius ar kvadratus prieš užšaldydami“, – sako S. Šalkauskaitė.

Nemirštanti klasika, kuri patiks visiems

Kepimo akademijos ekspertė siūlo dar vieną receptą, kuris patiks visiems smaližiams. Minkšti, lengvai kramtomi šokoladiniai sausainiai, padengti cukraus pudra.

Sausainiams reikės:

  • 4 kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 300 g „Karališkų“ miltų
  • 150 g kakavos
  • 336 g balto cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 2 arbatinių šaukštelio kepimo miltelių
  • 120 g sviesto (kambario temperatūros)
  • Cukraus pudros

Gaminimo eiga:

  1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.
  2. Į atskirtą indą įsijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
  3. Į sviesto ir cukraus masę muškite po vieną kiaušinį ir maišykite tol, kol sumušite visus kiaušinius.
  4. Kai sudedate visus kiaušinius ir išmaišote, suberkite miltų mišinį. Darsyk viską išmaišykite.
  5. Apdenkite sausainių masę maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą vienai valandai.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  7. Paimkite valgomąjį šaukštą ir pakabinkite sausainių masės. Delnais suformuokite rutuliukus.
  8. Suformuotą rutuliuką dėkite į indą su cukraus pudra ir apvoliokite taip, kad visas sausainis pasidengtų tolygiai.
  9. Dėkite sausainius ant skardos su kepimo popieriumi.
  10. Kepkite sausainius apie 8-10 min.
  11. Ištraukę iš orkaitės palaukite 5 minutes.
  12. Perkelkite sausainius ant vėsinimo grotelių ir pilnai atvėsinkite. Skanaus!

„Tešlos rutuliukus galima apvolioti granuliuotame cukruje prieš apvoliojant cukraus pudroje. Padengiant sausainius bet kurios rūšies cukrumi, iš jų paviršiaus pasišalina drėgmė ir atsiranda įtrūkimų, nes jų viršus išdžiūsta sausainiui dar nespėjus sustingti.

Dėl savo stambios kristalinės struktūros granuliuotas cukrus išdžiovina juos dar efektyviau. Kristalai sugeria drėgmę, o kiti, bet ne visi, ištirpsta susidariusiame sirupe. Sausainiams kepant toliau, drėgmė išgaruoja, o cukrus pradeda kristalizuotis – šį procesą pagreitina neištirpę cukraus kristalai.

Kai susidaro pakankamai naujų kristalų, jie vėl pradeda ištraukti drėgmę. Rezultatas – sausainis su greičiau džiūstančiu paviršiumi, kuris lengviau sutrūkinėja“, – patarimais dalijasi kepimo akademijos ekspertė.

S. Šalkauskaitė pataria pasikliauti savo vaizduote ir dovaną paversti kur kas ypatingesne – įpakuoti sausainius naudojant sezoninius motyvus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Nepatiko šventinė dovana – grąžink pardavėjui
  2. Pasirūpinime savo augintiniais ir per šventes
  3. Kviečiame rinkti įdomiausią Lietuvos eglę
  4. Didžiąsias žiemos šventes lietuviai ruošiasi sutikti šalies kurortuose ir pramogauti gamtoje
  5. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  6. Dovanos vaikams, ką išrinkti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

UNESCO sesijoje Lietuva pristatė paveldo apsaugos pokyčius | vstt.lrv.lt nuotr.
Kultūra

UNESCO sesijoje Lietuva pristatė paveldo apsaugos pokyčius

2025 07 12
Valstybinė kalbos inspekcija šių metų pirmą pusmetį patikrino 25 įmones, įstaigas
Kalba

Valstybinė kalbos inspekcija šių metų pirmą pusmetį patikrino 25 įmones

2025 07 12
ES švelnins toksiškų, vėžį sukeliančių medžiagų naudojimo kosmetikoje apribojimus
Gamta ir žmogus

ES švelnins toksiškų, vėžį sukeliančių medžiagų naudojimo kosmetikoje apribojimus

2025 07 12
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis
Lietuvoje

Liberalas prašo Seime tirti Kauno mero ryšius

2025 07 11
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Darbai Klaipėdos atgimimo aikštėje juda į priekį

2025 07 11
Mopedas
Lietuvoje

Siūloma mopedų vairuotojams laikyti praktikos egzaminą

2025 07 11
„Bitė“
Lietuvoje

Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks

2025 07 11
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę

2025 07 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie J. Vaiškūnas. Tarptautinis teismas atsisako persekioti agresorius?
  • Rimgaudas D apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI) PAPILDYTA
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI) PAPILDYTA
  • jo apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Darbo stalas gali apie jus papasakoti daugiau, nei manote
  • Kad telefonas tarnautų ilgai ir patikimai
  • G. Navaitis. Švietimo šūdmalos
  • Kaip atpažinti DI sukurtą tikrovišką vaizdą?

Kiti Straipsniai

Kiaušimių marginimas

„Putojančių“ kiaušinių dažymas – smagus užsiėmimas vaikams

2025 04 12
Kalėdos, žvakė | pixabay.com, Jrydertr nuotr.

Kalėdiniai papuošimai gali tapti ir gaisro priežastimi

2024 12 25
Romuvos Krivė Inija Trinkūnienė

Romuvos Krivės Inijos Trinkūnienės kalėdinis sveikinimas

2024 12 25
Lietuvos Respublikos Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas šalies žmonėms šv. Kalėdų proga

Lietuvos Respublikos Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas šalies žmonėms šv. Kalėdų proga

2024 12 24
Kalėdos, katė | pixabay.com nuotr.

Namų saugumas per šventes

2024 12 24
Kalėdos | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Patarimai ruošiant šventinį stalą

2024 12 24
Kalėdos

Stilistės patarimai planuojantiems šventinius įvaizdžius

2024 12 22
Kalėdos | IKEA nuotr.

Kaip jaukiai ir nebrangiai papuošti vaišių stalą

2024 12 22
Dovanos | Pexels nuotr.

Daugiausia klaidų ne rūšiuojant atliekas, o planuojant Kalėdas

2024 12 22
Dovanų pakuotės | IKEA nuotr.

Praktiškos ir nebrangios dovanų pakavimo idėjos

2024 12 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie J. Vaiškūnas. Tarptautinis teismas atsisako persekioti agresorius?
  • Rimgaudas D apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI) PAPILDYTA
  • Rimvydas apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI) PAPILDYTA
  • jo apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • Reikia STOP ženklo apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kava, cukrus, pienas,

Kokia kava geriausia Kalėdų dovana?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai