Vasarą lauke praleidžiame daug laiko. Gryname ore sportuojame, einame pasivaikščioti, maudomės. Žinoma, ir valgome. Tačiau mėgaujantis iškyla svarbu nepamiršti ir tvarumo.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė, sako, kad parduotuvėse atsisakius vienkartinių plastiko indų, siūlomas didelis aplinkos neteršiančių gaminių pasirinkimas.
„Valgant lauke svarbu ne tik kokybiškas maistas, bet ir tai, kokiais įrankiais ar indais naudojamės. Mūsų prekybos tinkle dar prieš prieš dvejus metus buvo atsisakyta vienkartinių plastikinių indų ir šiaudelių. Pirkėjams siūlome popierinių indų, medinių įrankių“, – sako V. Budrienė.
V. Budrienei antrina ir maisto žinovė Vilma Juodkazienė. Ji teigia, kad gamtos tausojimas nėra tiesiog mada. Tai – neatsiejama būtinybė, kurią suvokti turėtų kiekvienas.
„Per metus Europoje sunaudojama apie 26 milijonai tonų plastiko. Siekiant sumažinti šiuos skaičius, prie švaresnės aplinkos kūrimo turėtų prisidėti kiekvienas.
Poilsiaujant gamtoje, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį renkantis aplinką saugojančius daiktus ir gamtos puoselėjimą. Pavyzdžiui, valgyti ir maistą neštis daugkartinio naudojimo arba iš aplinkai nekenksmingų medžiagų pagamintuose induose, gerti iš daugkartinio naudojimo gertuvės“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto žinovė skatina prisidėti prie gamtą tausojančių sumanymų ir dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaudamiesi susikursite ne tik jaukią, bet ir aplinkai draugišką iškylą.
Pasirūpinkite tinkamais indais
Patiekalams susidėti geriausia naudoti daugkartinius indus, kuriuos namuose išsiplausite ir galėsite naudoti ir kitą kartą.
Kadangi valgome akimis, žinovė siūlo maistą patiekti gražiose, iš namų atsivežtose lėkštėse. Gėrimams nepamirškite daugkartinio naudojimo gertuvių.
Jeigu tokių indų neturite, tam puikiai pasitarnauti gali ir stilingi stiklainiai. Žinoma, piknikui tinka ir iš tinkamų medžiagų pagaminti vienkartiniai, greitai suyrantys indai.
Panaudokite maisto likučius
Anot žinovės, kurdami meniu išvykai į gamtą arba piknikui nepamirškite, kad iš maisto likučių kartais gimsta patys tikriausi šedevrai. Juos panaudoję ne tik kovosite su maisto švaistymu, bet ir sutaupysite pinigų.
Pavyzdžiui, jeigu šaldytuve yra likusios mėsos: keptos vištienos ar plėšytos kiaulienos ar paprasčiausio kumpio, iš jų galite pasigaminti nuostabius sumuštinius arba paruošti tortilijų suktinukus, juos dėti ant namie keptos picos. Jeigu turite išvirtų kruopų – jas taip pat lengvai panaudosite užkandžiui iškiloje.
Bolivinė balanda itin dera su šviežiomis daržovėmis, todėl puikiai tiks į salotas, grikius sumaišyti ypatingai skanu su keptais grybais ar mėgstamomis keptomis daržovėmis, prie jų puikiai dera ir špinatai.
Nepamirškite mielų smulkmenų
Norint susikurti gražų, jaukų ir iįsimintiną pikniką V. Juodkazienė siūlo dėmesį atkreipti į smulkmenas. Maistą susidėti į gražų, pintą krepšį, su savimi pasiimti jaukų užtiesalą. Jeigu turite vietos, galite įsimesti kelias dekoratyvines pagalvėles.
Pikniko vietą galite pasipuošti lauko gėlėmis. Jeigu gamtoje žadate ilgiau pavakaroti – su savimi pasiimkite ir žvakių, kurios sukurs ypatingai jaukią atmosferą.
Susirinkite šiukšles
Baigę piknikauti, žinoma, nepamirškite susirinkti šiukšlių. O jeigu atvykę į pikniko vietą pastebite, kad aplink tebėra kitų poilsiautojų paliktų šiukšlių, jas surinkite. Švarioje aplinkoje ir patiems valgyti bus smagiau.
Kas tas Piknikas? Šuns vardas?