Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?

www.alkas.lt
2021-06-05 13:37:44
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com nuotr.

       

Pomidorai – viena labiausiai pamėgtų daržovių pasaulyje. Be jų neįsivaizduojamos salotos, troškiniai, įvairiausios sriubos, užtepėlės ar pica: ši daržovė naudojama bene visose pasaulio virtuvėse. Pomidorai – viena iš labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių: populiariausių daržovių sąraše jie užima net antrąją vietą.

Tūkstančiai pomidorų rūšių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad pomidorai pirkėjų krepšeliuose atsiduria tiek žiemą, tiek vasarą. Vis dėlto šiltuoju metų laiku jų parduodama daugiau dėl pirkėjų įpročio valgyti daugiau šviežių daržovių. Vasarą pomidorai valgomi su salotomis ar patiekiami kaip garnyras prie įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Taip pat atšilus orams, gyventojai gamina įvairiausias pomidorų salsas, vėsią, ispanišką gaspačo sriubą arba kepa pomidorus ant grilio.

Nors dažniausiai esame pripratę prie didelių apvalių raudonųjų pomidorų, egzistuoja pačių įvairiausių, šio iš Pietų Amerikos kilusio vaisiaus rūšių: geltonų, oranžinių, žalių ir violetinių, juodų, slyvinių ar vyšninių, skirtingų formų ar skonių. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių. Vis dėlto, pasak J. Sabaitienės, mūsų šalyje populiariausi išlieka raudonieji pomidorai, tačiau gyventojai vis drąsiau ragauja ir kitų rūšių pomidorus.

„Pastebime, kad gyventojai vis labiau leidžiasi į eksperimentus virtuvėse ir patiekalus gardina ne tik raudonais, bet ir geltonaisiais pomidorais. Taip pat sparčiai populiarėja ir vynuoginiai pomidorai – jie ypač tinka įvairioms vasariškoms salotoms“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

Pomidorai Europoje, o ypač Senojo Žemyno pietuose yra itin mėgstami daržovė. Jie valgomi ne tik žali, bet ir virti, troškinti ar džiovinti saulėje. Tačiau įdomu yra tai, kad pasaulyje daugiausiai pomidorų suvartoja visai ne pietų europiečiai, o kinai.

Naudingi sveikatai

Kaip pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė, dėl gausaus naudingų medžiagų kiekio pomidorai turėtų būti neatsiejama kasdienės virtuvės dalis. Pomidorai yra pagrindinis antioksidanto likopeno, kuris padeda mažinti širdies ligų ir vėžio riziką šaltinis. Pomidoruose taip pat yra gausu vitamino C ir K bei kalio. O, pavyzdžiui, raudonuosiuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. Be to, šios daržovės vartojimas mažina organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.

Pomidorai gali būti puiki profilaktinė priemonė ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo. Nors šviežiuose pomidoruose yra labai daug naudingų medžiagų, ekspertė pasakoja, kad valgant termiškai apdorotus pomidorus organizmas dar geriau pasisavina vitaminus. Iš virtų, keptų, troškintų ar ant grilio pakepintų pomidorų lengviau pasisavinamas antioksidantas likopenas, kuris mažina organizmo oksidacinį stresą ir gali padėti apsisaugoti nuo įvairiausių susirgimų.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo ir šiltai dienai puikiai tiksiantį vėsios pomidorų sriubos gaspačo receptą.

Pomidorų gaspačo

Jums reikės:
Kilogramo prinokusių raudonųjų pomidorų
Paprikos
Agurko
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Kelių arbatinių šaukštelių mėgstamo acto
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Lašelio aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausia į trintuvą sudėkite supjaustytus pomidorus, papriką, agurkus, svogūną ir česnaką – viską gerai sutrinkite. Tuomet į tą patį trintuvą suberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus bei acto – vėl viską sutrinkite. Galiausiai gautą masę perkoškite koštuvu. Jeigu sriuba išėjo per tiršta – ją galite atskiesti šaltu vandeniu. Patiekite su mėgstamais žalumynais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  2. Ar sveikai maitinsis jūsų mokyklinukai?
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Lietuvos moterys restoranuose nori valgyti skaniai, o vyrai – pigiai
  5. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  6. Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui
  7. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  8. Dovanų gautus maisto papildus reikia vartoti atsakingai
  9. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?
  10. Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  13. Agurkai – naudingos daržovės
  14. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  15. Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vilniaus rotušė
Lietuvoje

Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas

2025 11 13
Lietuvos kariuomenės analitikai
Lietuvoje

Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos

2025 11 13
Lietuvos mokslo taryba pristato Lietuvos mokslinių tyrimų infrastruktūros kelrodį
Lietuvoje

Seimo komisija į plenarinį posėdį kviečia LMT pimininką

2025 11 13
Pradedami magistralės nuo Marijampolės iki Lenkijos sienos tiesimo parengiamieji darbai
Lietuvoje

A. Zuokas ragina skubiai imtis veiksmų dėl vežėjų

2025 11 13
Aplinkos ministerija: ką svarbu žinoti apie neprižiūrimas kapavietes
Lietuvoje

Aplinkos ministerija: ką svarbu žinoti apie neprižiūrimas kapavietes

2025 11 13
Pristatymą „Lietuviškos Vėlinės“ pristatanto lenkų režisierius J. Skšyvanekas
Istorija

„Lietuviškas Vėlines“ pristatantis lenkų režisierius J. Skšyvanekas gilinasi į praeities ir dabarties nuodėmes

2025 11 13
Paukščių paroda
Gamta ir ekologija

Paroda Kaune kviečia susipažinti su gražiausiais ir įdomiausiais paukščiais

2025 11 13
Krašto gynyba
Lietuvoje

Konservatoriai ragina Gynybos fondą naudoti tik gynybos poreikiams

2025 11 12

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas
  • Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos
  • Nuovargis ir sudėtinga susikaupti? Priežastis gali slypėti kraujyje
  • Seimo komisija į plenarinį posėdį kviečia LMT pimininką

Kiti Straipsniai

Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis

V. Valiušaitis. Taikinys valstybingumo ženklai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai