Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?

www.alkas.lt
2021-06-05 13:37:44
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com nuotr.

       

Pomidorai – viena labiausiai pamėgtų daržovių pasaulyje. Be jų neįsivaizduojamos salotos, troškiniai, įvairiausios sriubos, užtepėlės ar pica: ši daržovė naudojama bene visose pasaulio virtuvėse. Pomidorai – viena iš labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių: populiariausių daržovių sąraše jie užima net antrąją vietą.

Tūkstančiai pomidorų rūšių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad pomidorai pirkėjų krepšeliuose atsiduria tiek žiemą, tiek vasarą. Vis dėlto šiltuoju metų laiku jų parduodama daugiau dėl pirkėjų įpročio valgyti daugiau šviežių daržovių. Vasarą pomidorai valgomi su salotomis ar patiekiami kaip garnyras prie įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Taip pat atšilus orams, gyventojai gamina įvairiausias pomidorų salsas, vėsią, ispanišką gaspačo sriubą arba kepa pomidorus ant grilio.

Nors dažniausiai esame pripratę prie didelių apvalių raudonųjų pomidorų, egzistuoja pačių įvairiausių, šio iš Pietų Amerikos kilusio vaisiaus rūšių: geltonų, oranžinių, žalių ir violetinių, juodų, slyvinių ar vyšninių, skirtingų formų ar skonių. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių. Vis dėlto, pasak J. Sabaitienės, mūsų šalyje populiariausi išlieka raudonieji pomidorai, tačiau gyventojai vis drąsiau ragauja ir kitų rūšių pomidorus.

„Pastebime, kad gyventojai vis labiau leidžiasi į eksperimentus virtuvėse ir patiekalus gardina ne tik raudonais, bet ir geltonaisiais pomidorais. Taip pat sparčiai populiarėja ir vynuoginiai pomidorai – jie ypač tinka įvairioms vasariškoms salotoms“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

Pomidorai Europoje, o ypač Senojo Žemyno pietuose yra itin mėgstami daržovė. Jie valgomi ne tik žali, bet ir virti, troškinti ar džiovinti saulėje. Tačiau įdomu yra tai, kad pasaulyje daugiausiai pomidorų suvartoja visai ne pietų europiečiai, o kinai.

Naudingi sveikatai

Kaip pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė, dėl gausaus naudingų medžiagų kiekio pomidorai turėtų būti neatsiejama kasdienės virtuvės dalis. Pomidorai yra pagrindinis antioksidanto likopeno, kuris padeda mažinti širdies ligų ir vėžio riziką šaltinis. Pomidoruose taip pat yra gausu vitamino C ir K bei kalio. O, pavyzdžiui, raudonuosiuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. Be to, šios daržovės vartojimas mažina organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.

Pomidorai gali būti puiki profilaktinė priemonė ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo. Nors šviežiuose pomidoruose yra labai daug naudingų medžiagų, ekspertė pasakoja, kad valgant termiškai apdorotus pomidorus organizmas dar geriau pasisavina vitaminus. Iš virtų, keptų, troškintų ar ant grilio pakepintų pomidorų lengviau pasisavinamas antioksidantas likopenas, kuris mažina organizmo oksidacinį stresą ir gali padėti apsisaugoti nuo įvairiausių susirgimų.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo ir šiltai dienai puikiai tiksiantį vėsios pomidorų sriubos gaspačo receptą.

Pomidorų gaspačo

Jums reikės:
Kilogramo prinokusių raudonųjų pomidorų
Paprikos
Agurko
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Kelių arbatinių šaukštelių mėgstamo acto
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Lašelio aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausia į trintuvą sudėkite supjaustytus pomidorus, papriką, agurkus, svogūną ir česnaką – viską gerai sutrinkite. Tuomet į tą patį trintuvą suberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus bei acto – vėl viską sutrinkite. Galiausiai gautą masę perkoškite koštuvu. Jeigu sriuba išėjo per tiršta – ją galite atskiesti šaltu vandeniu. Patiekite su mėgstamais žalumynais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  2. Ar sveikai maitinsis jūsų mokyklinukai?
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Lietuvos moterys restoranuose nori valgyti skaniai, o vyrai – pigiai
  5. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  6. Rinkdamiesi maistą, lietuviai didžiausią dėmesį skiria kainai ir sveikumui
  7. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  8. Dovanų gautus maisto papildus reikia vartoti atsakingai
  9. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?
  10. Patarimai, moterims padėsiantys labiau pamilti save
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  13. Agurkai – naudingos daržovės
  14. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti
  15. Antioksidantų šaltinis – pistacijos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centrą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Gaila, kad taip...:( apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?
  • Naršymas internete atskleidė naujas keliavimo kryptis
  • Ar dabar – palankus metas įsigyti automobilį lizingu?
  • Kaip sukurti jaukią erdvę, kurioje tilptų visas gyvenimas

Kiti Straipsniai

Katė

Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?

2025 09 06
Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Pasenusių vaistų pavojai: ką būtina žinoti, peržiūrint namų vaistinėlę?

Nuo šiol lengviau gauti receptą lėtinėmis ligomis sergantiems ligoniams

2025 08 28
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23

Skaitytojų nuomonės:

  • Gaila, kad taip...:( apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • P.Skutas apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis

V. Valiušaitis. Taikinys valstybingumo ženklai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai